Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 5. 2013,
17.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Vincenzo Nibali

Torek, 21. 5. 2013, 17.15

8 let

Bole bežal, a bil ujet, Intxausti najmočnejši v šprintu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sedemindvajsetletni španski kolesar Benat Intxausti je zmagovalec 16. etape dirke po Italiji. Večji del etape je bil v begu tudi Grega Bole. Nibali zadržal vodstvo v skupnem seštevku.

Po zadnjem dnevu odmora se je dirka nadaljevala z 238 kilometrov dolgo etapo v kateri sta bila na sporedu dva kategorizirana vzpona. Etapa je bila veliko bolj kot šprinterjem namenjena ubežnikom. Osemindvajset let je danes dopolnil Britanec Mark Cavendish, ki je na letošnji dirki zmagal že štiri etape. Po slabih štiridesetih kilometrih (na vzponu proti prelazu Mont Cenis) je glavnina dovolila pobeg skupini šestnajstih kolesarjev. Danny Pate (Sky), Wilco Kelderman (Blanco), Eros Capecchi, Jose Herrada (oba Movistar), Grega Bole (Vacansoleil-DCM), Tobias Ludvigsson (Argos-Shimano), Pieter Weening, Christian Meier (oba Orica-GreenEdge), Stefano Pirazzi (Bardiani Valvole-CSF Inox), Matteo Rabottini (Vini Fantini-Selle Italia), Emanuele Sella, Jackson Rodriguez (oba Androni Giocattoli-Venezuela), Jose Serpa (Lampre-Merida), Rory Sutherland (Saxo-Tinkoff), Gorka Verdugo (Euskaltel-Euskadi) in Ramunas Navardauskas (Garmin-Sharp) so bili ubežniki, ki so si tokrat uspeli izboriti priložnost, da se borijo za morebitno etapno zmago. Tej šestnajsterici se je do vrha vzpona pridružilo še 6 kolesarjev. To so bili Edoardo Zardini (Bardiani Valvole-CSF Inox), Damiano Caruso (Cannondale), Darwin Atapuma, Robinson Chalapud (oba Colombia), Francis De Greef (Lotto-Belisol) in Danilo Di Luca (Vini Fantini-Selle Italia).

Sedemnajst kilometrov dolg spust, med katerim so kolesarji iz Francije prikolesarili v Italijo, so ubežniki začeli s tremi minutami prednosti pred glavnino. Damiano Caruso je bil najboljše uvrščeni ubežnik v skupnem seštevku pred začetkom etape. Za vodilnim Nibalijem je zaostajal slabih 10 minut. Do stotega kilometra etape so si ubežniki prikolesarili skoraj 4 minute in pol prednosti pred glavnino. Slednjo so nato še povečali za minuto, a so ritem na čelu glavnine začeli narekovati kolesarji ekip Katjuša in RadioShack-Leopard. Prednost ubežnikov je bila vse manjša. Zato so nekateri kolesarji v ubežni skupini poskušali pobegniti. Zadnji vzpon (cca 6 km) so skupaj začeli Bole, Sella, Kelderman, Pirazzi, Herrada, Navardauskas, Verdugo in Pate. Glavnina je za njimi zaostajala kakšno sekundo manj kot 50 sekund. Enaindvajset kilometrov do cilja je bil Bole ujet. Nekaj sto metrov pred tem je s pobegom poskusil Michele Scarponi, a ga je Nibali takoj ulovil. Od ubežnikov so bili v ospredju le še Herrada, Pirazzi, Duarte, Verdugo in Navardauskas. V zasledovalni skupini je bilo poleg Nibalija še 13 kolesarjev. V ospredju sta se za točke na gorskem cilju borila Pirazzi in Duarte, a sta bila ujeta s strani zasledovalne skupine še pred zaključkom vzpona. Tristo metrov pred gorskim ciljem je na vso moč napadel Alberto Betancur, ki je prvi prečkal gorski cilj. Pirazzi je bil drugi. Od kolesarjev, ki so etapo pričeli v deseterici skupnega seštevka sta v prvi skupini manjkala Italijana Mauro Santambrogio in Domenico Pozzovivo.

Sledil je spust, kjer je Samuel Sanchez ulovil Betancurja. A 10 kilometrov do cilja je bila vsa skupina skupaj. V njej je bilo 17 kolesarjev. Sedem kilometrov in pol do cilja sta s pobegom poskušala Tanel Kangert in Robert Gesink. Šest kilometrov do cilja so uspeli pobegniti Tanel Kangert, Przemyslaw Niemiec, Robert Gesink in Benat Intxausti. To je bila četverica, ki se je borila za etapno zmago. Dober kilometer do cilja je tehnična okvara kolesa iz igre za etapno zmago oddaljila Gesinka. Trojica ubežnikov je v zadnjem kilometru taktizirala. Prvi je pritisku podlegel Niemiec, ki je s šprintom začel slabih 500 metrov do cilja. Kangert ga je ulovil, a je nato nekoliko zastal, kar je izkoristil Intxausti, ki je takoj pedala pohodil na polno in slavil etapno zmago. To je njegova prva zmaga na dirki po Italiji in že tretja kolesarjev ekipe Movistar (Dowsett in Visconti). Tanel Kangert je bil drugi in Przemyslaw Niemiec tretji. Šprint zasledovalne skupine, ki je zaostala 14 sekund, je dobil Navardauskas. Santambrogio je zaostal dobri dve minuti Pozzovivo pa nekoliko manj. Vincenzo Nibali je zadržal rožnato majico vodilnega in se rešil še enega tekmeca, ki bi mu bil lahko nevaren v zadnjih etapah. Mauro Santambrogio je nazadoval na 6. mesto v skupnem seštevku.

Vsi trije Slovenci so uspeli končati etapo. Grega Bole, ki je bil v begu 180 kilometrov, v cilju ni bil razočaran. "Edini kolesar, ki danes ni sodil v ubežno skupino je bil Italijan Damiano Caruso. V primeru, da ga ne bi bilo v ospredju, bi imeli pred zadnjim vzponom veliko večjo prednost in bi se lahko boril za dobro etapno uvrstitev. Danes smo bili v begu le tisti, ki smo imeli dovolj moči, da smo pobegnili. Zadovoljen sem s tem, saj se zavedam, da bi v primeru, da bi imeli pred zadnjim vzponom večjo prednost, tudi sam boljše opravil z vzponom kot sem. Motivacija bi bila veliko večja," je po etapi za Sportal povedal Bole.

Ne spreglejte