Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 4. 2011,
18.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tom Boonen Fabian Cancellara

Petek, 1. 4. 2011, 18.11

8 let

Bo Cancellara uspel zmagati drugič zapored?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na štartu 95. kolesarske dirke po Flandriji (1.WT), ki bo na sporedu v nedeljo, bodo tudi Grega Bole, Borut Božič, Kristjan Koren in Simon Špilak. Prvi favorit je Fabian Cancellara.

Lanski zmagovalec Fabian Cancellara je tudi tokrat prvi favorit za zmago. Doslej je dvakrat zapored uspelo na tej dirki zmago slaviti le petim kolesarjem. Gijsselsu (1931, 1932), Buysseju (1940, 1941), Lemanu (1972, 1973), Boonenu (2005, 2006) in Devolderju (2008, 2009). Nikomur doslej pa še ni uspelo dvakrat zmagati na tej dirki ter dirki Pariz-Roubaix. Cancellara bi se z letošnjim dvojčkom lahko vpisal v zgodovino kot prvi kolesar, ki mu je to uspelo. Lani je bil namreč najboljši na obeh dirkah.

Kar nekaj je tudi kolesarjev, ki so trikrat zmagali na dirki, ki je v Belgiji najbolj cenjena. Edini doslej, ki je uspel slaviti trikrat zapored, je bil Magni, ki je bil najboljši v letih 1949, 1950 in 1951. Preostali kolesarji, ki so uspeli trikrat slavit zmago na tej dirki, a ne zapored, so Buysse, Leman, in Museeuw. Prav slednjim bi se lahko z nedeljsko zmago pridružil Tom Boonen, ki je lansko dirko končal na 2. mestu. Cancellara je bil lani enostavno predober in povsem podoben razplet se lahko pripeti tudi letos. Da bo dirka še bolj zanimiva, se obeta tudi slabo vreme z dežjem in temeraturami le do 13 stopinj Celzija.

Poleg Cancellare in Boonena bosta na dirki nastopila še dva nekdanja zmagovalca dirke. Alessandro Ballan in Stijn Devolder. Ballan je zelo dobro pripravljen, medtem ko je forma Devolderja nekoliko vprašljiva. Poleg tega se je pri padcu na dirki Trije dnevi de Panna nekoliko poškodoval roko. Poleg omenjenih v ožji krog favoritov sodijo še Philippe Gibert, Thor Hushovd, Juan Antonio Flecha, Heinrich Haussler, Sylvain Chavanel, Bjorn Leukemans, Peter Sagan, Leif Hoste, Nick Nuyens in Sebastian Langeveld. Seveda v širši krog favoritov sodijo tudi Filippo Pozzato, Sergej Ivanov, George Hincapie, Tyler Farrar, Daniel Oss in še kdo.

Vsi štirje Slovenci so dobro pripravljeni na dirko in vsem lahko uspe doseči vidnejšo uvrstitev. V petek so kolesarji ekipe Lampre, za katero nastopata Bole in Špilak, prekolesarili najtežje klance. Vsi razen Špilaka, ki je že trikrat nastopil na dirki, bodo prvič nastopili na dirki, ki si jo bo ob trasi v živo ogledalo 800.000 ljudi. Špilak je že v svoji krstni profesionalni sezoni (2008) presenetil poznavalce s sijajnim 9. mestom. ''Na dirki Trije dnevi de Panna sem imel težave z želodcem. Delam in verjamem v to, da bom do nedelje v redu. Nato pa na polno,'' je za Sportal povedal Špilak. Dirka bo dolga 256 kilometrov.

Ne spreglejte