Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 6. 2012,
9.32

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Bjarne Riis

Sobota, 9. 6. 2012, 9.32

3 leta, 5 mesecev

Bjarne Riis odprl 'kolesarski market'

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Takoj, ko je vodstvo ekipe Saxo Bank objavilo novico, da bo Španec Alberto Contador član njihove ekipe do konca leta 2015, se je odprla 'sezona lova' na najboljše kolesarje.

Novica, da bo Contador član danske ekipe v naslednjih treh sezonah in pol, je najbolj pomembna informacija za najboljše in tudi ne najboljše kolesarje v kolesarski karavani. S tem se odpira sezona prestopov, ki bodo uradno lahko objavljeni šele 1. avgusta. Ker Alberto Contador ni imel pogodbe z ekipo Saxo Bank, je Bjarne Riis lahko že pred tem datumom objavil podpis pogodbe s še kaznovanim kolesarjem, ki se mu kazen prepovedi nastopanja izteče 5. avgusta letos. Pred 1. avgustom se lahko objavijo tudi podaljšanja pogodb kolesarjev z isto ekipo. Ne smejo se objaviti le prestopi iz ene v drugo ekipo. Sedaj, ko je jasno, kje bo kariero nadaljeval Contador, lahko menedžerji drugih ekip pričnejo sestavljati svoje ekipe za prihodnje sezone. Contadorja je v svojih vrstah želelo kar nekaj ekip (Omega Pharma-Quick Step, Astana), v katerih bodo sedaj lahko prostor našli drugi odlični kolesarji.

Seveda ostaja pri tem odprto vprašanje, kako si bo Bjarne Riis zagotovil Pro Team licenco za prihodnjo sezono? Glede na letošnje rezultate je ekipa daleč od tega, da bi v prihodnji sezoni lahko nastopala kot ekipa s Pro Team licenco. Slednja pa ekipam zagotavlja nastop na vseh dirkah Svetovnega koledarja. Poleg tega naj Mednarodna kolesarska zveza glede na veljavna pravila ne bi upoštevala točk, ki jih bo v dveh letih od vrnitve v kolesarsko karavano dosegel Alberto Contador. Točke kolesarjev ekip so pa bistvene pri odločitvi, s kakšno licenco bo ekipa nastopala v sezoni. Tudi, če ekipa Saxo Bank v prihodnji sezoni ostane brez Pro Team licence, lahko ekipa pričakuje vabilo organizatorjev za nastop na etapnih dirkah Svetovnega koledarja. A slednjega sestavljajo tudi enodnevne dirke, za katere pa trenutno v ekipi Saxo Bank ni dobrih kolesarjev. Posledično zato Bjarne Riis tudi ne more računati na povabilo na tovrstne dirke. Bo sponzor potem še vedno zadovoljen?

Dejstvo je, da je pravilo Mednarodne kolesarske zveze, da dve leti ne upošteva dosežkov kolesarjev, ki so prestali prepoved nastopanja, ekstra kazen za prekršek, za katerega so prestopniki že odslužili kazen s prepovedjo nastopanja. Vsekakor lahko pričakujemo, da bo ekipa Saxo Bank skušala doseči razveljavitev tega pravila. Če bo do tega prišlo, bo verjetno o tem odločala Mednarodno športno razsodišče v Lozani.

Ne spreglejte