Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 6. 2014,
16.41

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Po Sloveniji

Petek, 20. 6. 2014, 16.41

6 let, 6 mesecev

Bi radi tekli ob kolesarjih? Raje ne!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Če v prihodnjih dneh nameravate potovati po Sloveniji, potem zaradi ljubega miru v hiši raje predhodno preverite, kje vas bodo pričakale zapore cest.

Višji policijski inšpektor Matjaž Leskovar vsem, ki v času do nedelje nameravate odpotovati v kraje, po katerih je speljana trasa 21. dirke Po Sloveniji, svetuje, da si na spletni strani prometno-informacijskega centra, AMZS in organizatorja kolesarske dirke Adria Cycling Team predhodno preverite podroben seznam zapor in časovnico dirke.

Zapore 10 do 15 minut pred prihodom kolesarjev

"Sama zapora cest je predvidena približno 10 do 15 minut pred prihodom kolesarjev, odvisno od samega odseka ceste. Udeleženci v prometu naj za ta čas upoštevajo policiste in reditelje ob progi, kar konkretno pomeni, naj se ustavijo in počakajo na zaključno vozilo, na katerem piše KONEC DIRKE. Vozniki se morajo zavedati, da z ignoriranjem znakov in ukazov ogrožajo sebe, kolesarje in člane njihove spremljevalne ekipe, kar je nadvse nevarno početje," opozarja Leskovar.

Na Tri Kralje kot na Zoncolan?

Ko spremljamo etape po dirkah v tujini, – spomnimo se samo Zoncolana na Giru in prelaza Col du Tourmalet na francoskem Touru –, lahko v mislih tečemo z navijači, ki povsem od blizu tekajo za svojimi kolesarskimi vzorniki Je to možno tudi na slovenski pentlji?

"Ja, tudi na slovenski dirki obstajajo odseki, kjer navijači lahko tečejo povsem blizu kolesarjev. Popolne zapore pač ni, je pa treba vedeti, da je vsako tako približevanje zelo nevarno za samega tekmovalca, saj lahko pride do padca, posledično pa celo do povoženja, saj spremljevalna vozila in motoristi vozijo za tekmovalci. Jaz bi takšen način navijanja odsvetoval! Naj jih spodbujajo glasno, fizično pa raje ne. To početje je preveč nevarno," dodaja višji policist Leskovar.

Ena od točk, na kateri bo možno kolesarje spremljati najbolj od blizu in v počasnem posnetku, bo sobotni vzpon na Tri Kralje na nadmorski višini 1189 metrov nad Slovensko Bistrico, kjer bo pred dirko Po Sloveniji na sporedu tudi rekreativni kolesarski vzpon na isti vrh, zato bo gneča precejšnja, previdnost pa še bolj potrebna kot sicer.

Tudi policisti morajo spoštovati pravila

V neposrednem spremstvu dirke Po Sloveniji sodeluje 20 policistov motoristov in šest policistov v treh vozilih, in tudi zanje veljajo posebna pravila. "Varnostno razdaljo določajo pravila Mednarodne kolesarske zveze, ki pravijo, da motoristi in vozila ne smejo ovirati kolesarjev, niti jim omogočati vožnje v zavetrju. Z naše strani ne smejo dobiti nikakršne pomoči," poudarja Leskovar in dodaja: "Dirko budno spremljajo tudi sodniki Mednarodne kolesarske zveze, s katerimi smo v stalnem kontaktu. Oni nas opozarjajo na napake in obratno. Sodelovanje mora pač biti vzajemno," sklene Zanoškar z Generalne policijske odprave.

Ne spreglejte