SiolNET. Sportal Kolesarstvo
0,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Marko Baloh si je zadal nov izziv: napadel bo svetovni rekord v kronometru na 1000 km in 24 ur

0,23

termometer

Marko Baloh
Marko Baloh bo jutri ob 17. uri v Dobrovniku začel nov poskus podiranja ultra-kolesarskih svetovnih rekordov. Njegov glavni cilj je postaviti svetovni rekord na 1000 kilometrov. Foto: Ana Kovač

Slovenski ultrakolesar Marko Baloh bo jutri ob 17. uri (zaradi vremena je štart iz petka prestavljen na soboto) v Dobrovniku začel nov poskus podiranja ultra-kolesarskih svetovnih rekordov. Tokrat je Markov glavni cilj svetovni rekord na 1000 km, seveda pa spotoma računa še na vsaj nekaj krajših rekordov, med drugimi 24-urnega na cesti, ki ga drži Christoph Strasser s 896,2km.

Sezona 2020 je edinstvena v tem, da do konca junija ni bilo kolesarskih dirk, tako da se je Marko Baloh, ki je letos kot prvi Slovenec želel nastopiti na dirki Red Bull Trans-Siberian Extreme, namesto dirkanja odločil, da se po desetih letih ponovno loti postavljanja svetovnih rekordov.

Leta 2008 je že postavil svetovni rekord na odprtem velodromu in leta 2010 na zaprtem velodromu, kjer je tudi postal prvi človek, ki je v 24 urah prevozil na kolesu več kot 900 km (903,75 km).

Podiranje svetovnega rekorda bo potekalo na njemu že znani lokaciji v Dobrovniku, kjer bi morala letos potekati že peta izvedba edine 24-urne dirke v Sloveniji Slo24Ultra. Žal so jo zaradi pandemije odpovedali, na isti datum bo tako potekala vožnja nasproti novemu svetovnemu rekordu.

Marko Baloh Foto: Sportida

Krog bo dolg skoraj 20 km, uradna izmera je 19.974 m. Poskus izboljšanja rekordne znamke bo potekal pod okriljem svetovne ultra-kolesarske zveze (World UltraCycling Association = WUCA), ki jo bosta zastopali sodnici Italijanka Anna Mei in Slovenka Mira Gašparič Petrovič.

"Glede rekordov sem previdno optimističen. Želim si predvsem vreme brez padavin, saj je na mokrem nemogoče voziti tako hitro kot po suhem. Naredil bom vse, da oba poglavitna rekorda pristaneta v mojih rokah. Malo bolj sem optimist glede rekorda na 1.000km, glede Strasserjevega rekorda na 24 ur, pa bo zadeva verjetno zelo blizu. Izredno bom zadovoljen, če mi ponovno uspe prevoziti več kot 900km. Zaključi se lahko tako in drugače, več bomo vedeli v soboto zvečer," je dejal Baloh.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 16
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin