Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 5. 2015,
18.09

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Dirka po Italiji Fabio Aru

Petek, 29. 5. 2015, 18.09

7 let, 12 mesecev

Aru slavil v 19. etapi, Contador obdržal vodstvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Italijan Fabio Aru (Astana) je zmagovalec 19. etape dirke po Italiji, ki je potekala od Gravellona Toceja do Cervinie.

Drugo mesto na 236 kilometrov dolgi etapi je osvojil Kanadčan Hesjedal Hesjedal(Cannondale), tretji pa je bil Kolumbijec Rigoberto Uran (Etixx-Quick-Step). Španec Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) je s šestim mestom zadržal vodstvo v skupni uvrstitvi.

Tudi današnja, devetnajsta etapa, ki se je začela v Gravellone Toceja, končala pa po 236 prevoženih kilometrih z vzponom na Cervinio, na samem vrhu skupne uvrstitve dirke po Italiji ni prinesla spremembe. Še vedno vodi Contador, ki pa ima zdaj pred svojim najbližjim zasledovalcem nekoliko manjšo prednost, kot jo je imel po četrtkovi etapi. Vendar je zdaj na drugem mestu Aru, ki je slavil v drugi najdaljši etapi na letošnji italijanski pentlji, tretji pa je Contadorjev rojak Mikel Landa Meana (Astana), ki je v cilj prišel v času kolesarja ekipe Tinkoff-Saxo.

V devetnajsti etapi so morali kolesarji v zaključnih 86 kilometrih premagati tudi tri zelo dolge vzpone, na Saint-Barthelemy (16,5 km, povprečni naklon 6,7 odstotkov, največ 13 %), Saint-Pantaleon (16,5 km - 7,2 %, 12%) in cilj na Cervinio (19,2 km - 5 %, 12 %), ki leži na več kot 2000 metrih nadmorske višine. Med kandidati za zmago je bil Kostaričan Andrey Amador, ki je na Cervinii slavil pred tremi leti, vendar danes ni bil popolnoma v ospredju, saj je etapo končal z več kot dvominutnim zaostankom na dvanajstem mestu, zato pa je odlično dnevno formo izkoristil Aru.

"V zadnjih nekaj dneh sem zelo trpel. Vzpon na Mortirolo je bil eno samo mučenje, toda danes sem se počutil dobro. Za sabo sem imel odlično ekipo, ki je stala za mano in tudi po njihovi zaslugi sem prišel do te zmage," je po etapni zmagi dejal kolesar Astane.

Etapo je z begom zaznamovala skupina devetih kolesarjev, vendar niso bili v igri za končno zmago. Do odločitve je prišlo šele v zaključnem vzponu na Cervinio. Tempo je narekoval Hesjedal, ki je tudi sodil v ožji krog favoritov za etapno zmago, toda šest kilometrov pred ciljem ga je ulovil Fabiro Aru, ki je kanadskega kolesarja takoj napadel in si privozil nekaj deset metrov prednosti. Do cilja si je pred Kanadčanom prikolesaril 28 sekund prednosti. V boju za tretje mesto je imel največ moči Kolumbijec Rigoberto Uran.

Čeprav je vodilni v skupni razvrstitvi, Španec Contador, v cilj prikolesaril kot šesti, v času četrtouvrščenega Lande Meane, ki jeza Arujem zaostal za minuto in 18 sekund, je brez večjih težav zadržal rožnato majico.

"V zadnjih petih mesecih sem trdo delal za to, da na koncu dirke po Italiji oblečem rožnato majico. Temu je podrejeno popolnoma vse. Etapne zmage me ne zanimajo. Danes sem se držal Lande, hkrati pa smo z ekipo nadzorovali pobeg Aruja," pa je povedal Contador.

Najboljši slovenski kolesar v današnji etapi je bil Jan Polanc (Lampre-Merida), ki je z 18:58 minute zaostanka v cilj prišel na 40. mestu. Grega Bole (CCC Sprandi Polkowice), ki je bil v četrtkovi etapi udeležen v enem od dveh padcev in je dirko končal v povojih, je etapo končal na 93. mestu. Za Arujem je zaostal za več kot 44 minut, medtem ko je bil Luka Mezgec (Giant-Alpecin) 139. V skupni razvrstitvi je Bole zdaj 48., Polanc 57. in Mezgec 139.

Tudi sobotna 20. etapa bo med težjimi na letošnji dirki po Italiji. Start bo v Saint-Vincentu, cilj pa bo po 199 prevoženih kilometrih z vzponom na Sestriere.

Ne spreglejte