Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 5. 2022,
14.45

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

2

Natisni članek

Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux Biniam Girmay

Ponedeljek, 2. 5. 2022, 14.45

1 leto, 11 mesecev

Afriškega kolesarja v Nemčiji sprejeli kot rock zvezdnika #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

2

Biniam Girmay Frankfurt 2022 | Eritrejski kolesar Biniam Girmay, ki se je v zgodovino vpisal kot prvi afriški kolesar z zmago na eni večjih kolesarskih dirk, je bil včeraj v Frankfurtu deležen izjemnega navijaškega sprejema.  | Foto Guliverimage

Eritrejski kolesar Biniam Girmay, ki se je v zgodovino vpisal kot prvi afriški kolesar z zmago na eni večjih kolesarskih dirk, je bil včeraj v Frankfurtu deležen izjemnega navijaškega sprejema.

Foto: Guliverimage

Dvaindvajsetletni eritrejski kolesar Biniam Girmay (Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux), ki je konec marca navdušil z zmago na belgijski enodnevni klasiki Gent-Wevelgem, se je vrnil na dirke. Po krajšem premoru, ki ga je posvetil družini, se je včeraj vrnil v tekmovalno areno. Na dirki Eschborn – Frankfurt je doživel sprejem, ki se ga ne bi branil niti prvokategorni rock zvezdnik.

Evforični navijači - večinoma begunci iz Eritreje, ki so zaradi krvave vojne v Etiopiji, ki se je razširila v Eritrejo, poiskali zatočišče v Nemčiji - so vihteli eritrejske zastave in vzklikali "Bini, Bini, Bini." Prizori, ki jih v kolesarstvu nismo vajeni, a se jih bomo očitno morali privaditi.

Dvaindvajsetletni Biniam Girmay na 59. klasiki Eschborn - Frankfurt sicer ni krojil razpleta pri vrhu (37. mesto), je pa bilo to dobro ogrevanje za njegov naslednji vrhunec sezone, Dirko po Italiji, ki se bo v petek, 6. maja, začela v Budimpešti. 

Na rožnati pentlji, njegovi prvi tritedenski dirki, bo najverjetneje lovil etapno zmago, morda pa se bo vključil celo v boj za ciklamno majico za najboljšega v točkovanju.

Pri Intermarchéju najmanj do leta 2026

Girmay je pred dnevi (s pomočjo agenta Alexa Carrere, ki skrbi tudi za Tadeja Pogačarja) podaljšal pogodbo z ekipo Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux, ki ji bo zvest najmanj do leta 2026. Po poročanju specializiranega kolesarskega portala Cyclingnews bo afriški kolesar, ki je specialist za enodnevne dirke, namesto 300 tisoč evrov na leto po novem na leto dobival skoraj milijon evrov, kar je trikrat več kot zdaj.

Biniam Girmay Frankfurt 2022 | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Dirko je dobil Irec Sam Bennett (Bora-Hansgrohe), ki je po 185 kilometrov dolgi in razgibani, a vseeno sprinterjem prijazni trasi ugnal drugouvrščenega Kolumbijca Fernanda Gavirio (UAE Team Emirates) in tretjega Norvežana Alexandra Kristoffa (Intermarche-Wanty-Gobert), ki je s štirimi zmagami rekorder na omenjeni dirki.

Ne spreglejte