Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 12. 2013,
18.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Dirka po Italiji Giro

Torek, 3. 12. 2013, 18.16

8 let

Acquarone ni več direktor kolesarske dirke po Italiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vodstvo družbe RCS Sport je po poročanju italijanskih medijev odpustilo direktorja kolesarske dirke po Italiji in člana uprave družbe RCS Sport. To sta Michele Acquarone in Giacomo Catano.

Novico je danes objavila spletna stran LaPresse.it. Pred dnevi je tiskovni predstavnik družbe Matteo Cavazzuti dejal, da upa, da bo preiskava o vpletenosti Micheleja Acquaroneja, direktorja dirke, v morebitno poneverbo, vredno 13 milijonov evrov, končana še pred koncem letošnjega leta. Acquarone, ki je na čelu dirke po Italiji od leta 2011, je tako kot Giacomo Catano suspendiran od začetka oktobra, saj naj bi bil vpleten v poneverbo 13 milijonov evrov.

Pretekli konec tedna je Acquarone objavil, da bo imel 5. decembra v Milanu tiskovno konferenco, na kateri bo predstavil svojo plat zgodbe. Danes je prišla na dan novica, da sta oba suspendirana uslužbenca odpuščena. Acquarone je šele peti direktor dirke po Italiji v vsej njeni zgodovini. Svoje delo v družbi RCS Sport je začel že leta 1999. Pričakujejo, da ga bo na čelu dirke zamenjal dosedanji tehnični direktor dirke Mauro Vegni, medtem ko naj bi Catana zamenjal Paolo Bellino.

Dirka po Italiji, ki bo na sporedu leta 2014, bo dolga 3.450 kilometrov in bo že 97. izvedba v vsej njeni zgodovini. Od leta 1909 pa do leta 1948 je bil direktor dirke po Italiji Armando Cougnet. Leta 1949 ga je nasledil Vincenzo Torriani, ki je to delo opravljal vse do leta 1992. Naslednji, ki je prevzel vajeti dirke, je bil Carmine Castellano, direktor je bil od leta 1993 do 2003. Leta 2004 ga je nasledil Angelo Zomegnan, ta je pred tem opravljal delo novinarja časnika La Gazzetta dello Sport. Med njegovimi največjimi dosežki so bili uvedba etap po makadamskih odsekih v Toskani in uvedba makadamskega vzpona Finestre ter to, da je leta 2009 na dirko, sicer za visoko štartnino, pripeljal takrat povratnika v kolesarsko karavano Lancea Armstronga. Zomegnana je na čelu direktorja dirke leta 2011 zamenjal Michele Acquarone. Vloge ni opravljal dolgo. Dirka po Italiji je na slovenskih cestah doslej gostovala petkrat. Prvič že leta 1922, nato pa še v letih 1971, 1994, 2001 in 2004.

Ne spreglejte