Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 3. 2017,
12.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

risi slovenska hokejska reprezentanca Slovan Bratislava Žiga Jeglič liga KHL legionarji svetovno prvenstvo v hokeju Pariz in Koln 2017

Sreda, 15. 3. 2017, 12.22

6 let, 6 mesecev

Pogled reprezentančnega napadalca

Žiga Jeglič: Zrasel sem kot igralec in upam, da bom še napredoval

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Žiga Jeglič | Foto Morgan Kristan / Sportida

Foto: Morgan Kristan / Sportida

"Ko igraš v kakovostnejših ligah, rasteš kot igralec. To je bila ena mojih boljših klubskih sezon. Upam, da bom še napredoval," razmišlja slovenski hokejski napadalec Žiga Jeglič, za katerim je tretje leto v ligi KHL, pred njim pa priprave na majsko svetovno prvenstvo. Z njim smo se pogovarjali o prihodnosti, nabranih izkušnjah, pa tudi Kitajcih, ki se v hokeju še lovijo.

Čeprav si je Žiga Jeglič želel še drugič zapored igrati v končnici druge najkakovostnejše hokejski lige na svetu, je njegovemu klubu Slovan Bratislava na koncu zmanjkalo osem točk. Klubska sezona se je za standardnega reprezentanta tako končala že 15. februarja. Dober teden je moral ostati še na Slovaškem, nato pa se je vrnil v domovino, kjer bo kaj kmalu začel resnejše priprave na drugi vrhunec reprezentančne sezone, svetovno prvenstvo elitne divizije (začelo se bo 5. maja).

Kot pravi, je v zadnjih dneh led poiskal na Bledu, kjer je testiral palice in bil še na nekaj individualnih treningih. "Malce sem še v fitnesu, tako da nič pretresljivega. Mislim, da ni bilo nič narobe, da sem si deset dni vzel bolj zase. Če si vseskozi na ledu, si ga včasih že malo sit. Treba se je bilo spočiti, predvsem psihološko."

Bolje bi bilo biti v tekmovalnem ritmu, a …

Kmalu bo spet v polnem pogonu na ledu. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Kmalu bo spet v polnem pogonu na ledu. Foto: Morgan Kristan / Sportida

Bo pa v prihodnjih dneh resneje začel pogledovati proti Parizu, kjer bo Slovenija v skupini igrala s finalistkama zadnjega prvenstva, Kanado in Finsko, ter s Švico, Češko, Norveško, Belorusijo in gostiteljico.

Uradne skupinske priprave risov se bodo začele v ponedeljek, 3. aprila. Lahko bi se zgodilo, da se bodo tisti reprezentanti, ki so že končali klubske obveznosti, v skupini pripravljali že prej. "Nismo se še dogovorili. Mislim pa, da se nekaj pripravlja. Nekaj nas je namreč že doma. Vprašanje je, ali nas bo dovolj. Če to ne bo šlo skozi, se bom pridružil kateremu od klubov," pravi Jeglič.

Podobno hitro je sezono končal tudi leta 2015, ko se je slovenska izbrana vrsta v Ostravi neuspešno bojevala za obstanek med hokejsko smetano. Po spodletelem poskusu jih je veliko s prstom kazalo na prehiter konec klubskih sezon nekaterih risov. Ga kaj skrbi, da je tekmovanje končal skoraj dva meseca in pol pred svetovnim prvenstvom?

"Vsekakor bi bilo bolje, da bi bil v tekmovalni formi. Priprave bodo sicer dolge, a to ni primerljivo s tem, da na prvenstvo prideš skoraj neposredno iz končnice. Težava teh prvenstev je, da želijo, da se vse končnice končajo še pred prvenstvom, ki je na sporedu zelo pozno. Druge reprezentance lahko izbirajo in na prvenstvo pošljejo igralce, ki so dolgo v tekmovalnem ritmu, mi pa nimamo toliko baze. Kljub temu sem prepričan, da se bomo dobro pripravili in dobro izkoristili pripravljalne tekme," je odločen 29-letni oklepnik.

Italijani, Madžari, Kazahstanci, Rusi …

Slovenci se bodo na pripravah med drugim pomerili z Italijo, Madžarsko, Kazahstanom, Rusijo do 23 let ... | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Slovenci se bodo na pripravah med drugim pomerili z Italijo, Madžarsko, Kazahstanom, Rusijo do 23 let ... Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenci bodo prvo pripravljalno tekmo igrali v torek, 11. aprila, v Celju, kjer jim bodo nasproti stali Madžari. V soboto, 15. aprila, se bodo na Jesenicah udarili z izbrano vrsto Kazahstana, v torek, 18. aprila, v Budimpešti z reprezentanco Madžarske, v nedeljo, 23. aprila, pa v gosteh še z Italijani. Sledila bo pot v Sankt Peterburg (25. april), kjer bodo na turnirju igrali z rusko reprezentanco (večinoma igralci do 23 let), predvidoma pa tudi z Dansko in Norveško.

"Bolje je, da igraš na čim več čim bolj kakovostnih tekmah. Kazahstan in druge reprezentance so blizu naše ravni, pozneje nas čaka še ruska reprezentanca do 23 let. Zagotovo bodo to bolj kakovostne tekme kot pred leti, ko smo igrali s Hrvati," o pripravljalnih nasprotnikih razmišlja Jeglič.

Zmanjkalo moči, pa tudi igralcev Liga KHL mu je dala veliko. Od hitrosti do boljšega predvidevanja in tega, kdaj in kako se da najbolje porabljati moči. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Liga KHL mu je dala veliko. Od hitrosti do boljšega predvidevanja in tega, kdaj in kako se da najbolje porabljati moči. Foto: Morgan Kristan / Sportida

Njegov Slovan, pri katerem se po treh sezonah počuti domače, je bil še ob koncu januarja v dobrem položaju za končnico, a se mu ni izšlo.  

"Slab začetek, na sredini sezone smo izgubili na preveč zaporednih tekmah, imeli smo veliko težav s poškodbami. Toliko jih v preteklosti še nismo imeli. Skoraj do konca smo bili v boju za končnico, kar je bilo zelo pozitivno. Škoda, da nam je zmanjkalo moči, malo nam je zmanjkalo tudi igralcev za končnico, včasih smo imeli težko razporeditev, da smo po dolgi letalski vožnji skorajda neposredno prišli na tekmo … To je zagotovo negativna stvar. Drugače pa sem osebno zelo zadovoljen. To je bila ena od mojih boljših sezon. Še višjo minutažo sem imel kot prej, tako da je bilo res odlično," se je v sezono ozrl zgovorni Gorenjec.

Ta je Kontinentalno hokejsko ligo prvič spoznal v sezoni 2014/15, od takrat pa kot igralec napredoval. Kje vidi največji napredek v svojih predstavah? "Ko sem prišel v ligo KHL, je bil zame to velik preskok, a vsako leto je bilo lažje. Letos sem igral še več kot prej. Vsekakor sem zdaj bolj izkušen, predvsem v tem, da vem, kdaj in kako porabljati svojo moč. Navadil sem se tudi na hitrost hokeja, tako da mi to ne povzroča težav, kot mi je morda prvo sezono, ko sem se še privajal. Ko igraš v kakovostnejših ligah, rasteš kot igralec. Upam, da bom še  napredoval."

Ponudba za podaljšanje sezone v Extraligi, a je dal prednost rehabilitaciji

Sredi februarja so Slovaki omenjali možnost, da Jeglič, potem ko je že vedel, da Slovan ne bo v končnici, sezono podaljša v najkakovostnejši slovaški ligi.

"Bila je ena ponudba iz Extralige, a se nisem odločil za to. Imel sem zvit gleženj in sem ga hotel povsem sanirati. Tudi drugi reprezentančni zbor sem zamudil prav zaradi tega. Nisem hotel tvegati, da bi šel v Extraligo, si še podaljšal rehabilitacijo ali pa se še dodatno poškodoval in si morda zmanjšal možnosti za nastop na svetovnem prvenstvu. Zdaj je poškodba gležnja sanirana, tako da sem v redu."

Kam naprej, še ne ve. Pripravljen tudi na obstanek v Bratislavi.

Pogodba s slovaškim KHL-ovcem se mu izteče po tej sezoni. Kje bo nadaljeval kariero, je še prezgodaj govoriti. Rok Tičar je pred to sezono iz Bratislave odšel v Rusijo, tam igrata tudi Jan Muršak in Robert Sabolič. Tudi njega vleče tja?

Upa na ponudbo iz Rusije, a če je ne bo, je pripravljen ostati v Bratislavi. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Upa na ponudbo iz Rusije, a če je ne bo, je pripravljen ostati v Bratislavi. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Glede lige KHL sem zdaj prost igralec brez odškodnine. Do 29. leta te morajo v KHL drugi klubi odkupiti z odškodnino, tudi če nimaš pogodbe. Upam, da bo prišla kakšna ponudba tudi iz Rusije. Če pa ne, sem pripravljen ostati v Bratislavi. Mislim, da me še vedno hočejo, tudi sam sem zelo zadovoljen tam. Blizu je domu, ljudje so po temperamentu od držav, v katerih sem igral, še najbolj podobni Slovencem," razlaga naš napadalec, ki se tudi letos ni mogel izogniti plačilni nedisciplini pri Slovanu. Ta bo v kratkem menjal generalnega direktorja.

Novembra so bile stvari poplačane za sproti in za nazaj, razen bonusov za uvrstitev v končnico v pretekli sezoni, zdaj so blizu ničle. Bo pa zanimivo videti, kako bodo plačevali zdaj, ko sezona še teče, a Slovana ni v igri. "Takrat je namreč vedno največja težava," pripomni Jeglič.

Kitajci in hokej še niso "na ti"

Pred letošnjo sezono se je ligi KHL pridružil novoustanovljeni kitajski klub Kunlun Red Star, v katerem drese nosijo večinoma hokejisti iz evropskih držav, medtem ko lahko tiste s kitajskim potnim listom v tem klubu preštejemo na prste polovice ene roke. Čeprav zbrani na hitro in z vseh vetrov, se jim je uspelo uvrstiti v končnico. Jegliča preboj kitajske ekipe v izločilne boje, v katerih jih je izločil eden od favoritov za končno zmago Magnitogorsk, ni preveč presenetil.

Letos je okusil tudi igranje na Kitajskem, kjer hokejske vročice pred OI 2022 še ni. Ljudje se na najhitrejšo ekipno igrajo ne spoznajo najbolje. Je pa toliko bolj vesel številčne spodbude na domačih tekmah Slovana. | Foto: Vid Ponikvar Letos je okusil tudi igranje na Kitajskem, kjer hokejske vročice pred OI 2022 še ni. Ljudje se na najhitrejšo ekipno igrajo ne spoznajo najbolje. Je pa toliko bolj vesel številčne spodbude na domačih tekmah Slovana. Foto: Vid Ponikvar

"Imajo evropsko moštvo, pri njih igrajo igralci z veliko izkušnjami, tudi liz lige KHL. Nimajo veliko zvezdnikov, so pa sami garači. Imajo dobrega trenerja, dobro postavljen sistem. Osebno mi je bilo težko igrati proti njim, saj so imeli zelo dobro strukturo, dobro so stali v obrambni in srednji tretjini, tako da je bilo težko priti v napad, zato smo dvakrat izgubili. Morda je malo presenečenja, a prav veliko ne," pravi naš sogovornik in dodaja, da se ljudje tam še niso spoprijateljili s hokejem.

"Imajo res zelo veliko dvorano, ampak zelo malo ljudi si je ogledalo tekmo. Pa tudi tisti, ki so prišli, niso prav dobro vedeli, za kaj gre. Ko jim je napovedovalec rekel, naj kričijo, so kričali. Ko je padel gol, so sicer vedeli, ampak videlo se je, da ne vedo veliko o hokeju in pravilih. Glede na to, da je Peking tako veliko mesto, bi pričakoval več ljudi. Morda jih je bilo dva tisoč, a zasedenih je bilo le deset odstotkov dvorane. Se pa zavedam, da čez noč ne gre nič in da se lahko stvari s časom spremenijo."

Slovaki nori na hokej

Bolj navdušen je nad občinstvom Slovana, ki ga je na domačih tekmah v povprečju spremljalo okoli devet tisoč gledalcev: "Pri nas je bilo res super. Na vsaki tekmi smo imeli veliko gledalcev. Ljudje so res nori na hokej, nas podpirajo. Tudi ko nam ni šlo in se nismo uvrstili v končnico, je bila na koncu skorajda proslava. Zelo imajo radi hokej."

Ne spreglejte