Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 6. 2016,
12.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Gordie Howe hokej liga NHL Wayne Gretzky

Sreda, 15. 6. 2016, 12.08

6 let, 6 mesecev

Bodo upoštevali njegov predlog?

Wayne Gretzky pozval ligo NHL: Nič več številke devet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
Gordie Howe slovo | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Danes bodo na zadnjo pot pospremili hokejsko legendo Gordieja Howa, od katerega so se v Joe Louis Areni v Detroitu mnogi poslovili že v torek. Tam je bil tudi eden od njegovih največjih oboževalcev Wayne Gretzky, ki meni, da bi morala številka devet v ligi NHL v pokoj.

Konec preteklega tedna je pri 88 letih zadnjo bitko izgubil kanadski hokejist Gordie Howe, ki je za seboj pustil bogato hokejsko zapuščino. Pri Detroit Red Wings so v torek v dvorani Jou Louis Arena pripravili poslovilno slovesnost od njihovega simbola. Dres rdečih kril je nosil kar 25 sezon in z njimi štirikrat postal prvak lige NHL.

Od Gospoda hokeja, kot se je Howa prijel vzdevek, se je v dvorani v Detroitu ob spominih na njegovo izjemno kariero (igral je v kar šestih različnih desetletjih) poslovilo tisoče oboževalcev legendarne devetice.

Mislim, da ne bodo spregledali, kako pomemben je bil za ta šport

V hokejskem hramu ni manjkal niti Wayne Gretzky. Veliki oboževalec Howa, s katerim je kljub starostni razliki postal izjemno dober prijatelj in zaupnik, je v svojem govoru vodstvu lige NHL predlagal, naj v čast njegovemu idolu upokoji številko devet.

Wayne Gretzky meni, da si Howe zasluži upokojitev devetice s strani lige NHL. Do zdaj je liga upokojila le številko 99, ki jo je nosil Gretzky, medtem ko sta devetico Howa upokojila Detroit in Hartford Whalers. | Foto: Reuters Wayne Gretzky meni, da si Howe zasluži upokojitev devetice s strani lige NHL. Do zdaj je liga upokojila le številko 99, ki jo je nosil Gretzky, medtem ko sta devetico Howa upokojila Detroit in Hartford Whalers. Foto: Reuters

"Vem, da sem pristranski. Če bi odločal jaz, potem bi to naredil. Ampak odločitev je na ligi. Gordie si zasluži nekaj posebnega.  Mislim, da ni bilo človeka, ki bi ta šport, igro in našo državo promoviral bolje kot on. Bil je ponosen Kanadčan, ponosen na Saskatchewan. Mislim, da liga ne bo spregledala, kako pomemben je bil za ta šport, in mu bo pripravila nekaj res edinstvenega," je Gretzky pozval vodilne može najkakovostnejšega klubskega hokejskega tekmovanja k upokojitvi številke "njegovega drugega očeta", kot je Gordieja Howa poimenoval kar sam.

Gordiejevo številko sta sicer v ligi NHL upokojila Detroit Red Wings in nekdanji Hartford Whalers oziroma današnja Carolina Hurricanes, medtem ko je edina upokojena številka v ligi številka 99. Na svojem dresu jo je, prav zaradi pokojnega Howa, med kariero nosil Gretzky.

Hokejski dom Detroit Red Wings Joe Lewis Arena je bila v torek v znamenju devetice. | Foto: Reuters Hokejski dom Detroit Red Wings Joe Lewis Arena je bila v torek v znamenju devetice. Foto: Reuters

 

Ne spreglejte