Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 12. 2021,
12.28

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,11

4

Natisni članek

IceHL VSV Beljak HK Olimpija

Sreda, 29. 12. 2021, 12.28

2 leti, 3 mesece

vodstvo beljaka igralca olimpije obtožilo rasizma

Olimpija zanika rasizem, dogodek pod drobnogledom disciplinske komisije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,11

4

HK Olimpija VSV Beljak | Na torkovi tekmi v Beljaku naj bi dva igralca Olimpije uporabila rasistične geste. Pri Olimpiji zanikajo, da bi šlo za rasizem. | Foto Petutschnig

Na torkovi tekmi v Beljaku naj bi dva igralca Olimpije uporabila rasistične geste. Pri Olimpiji zanikajo, da bi šlo za rasizem.

Foto: Petutschnig

Vodstvo hokejskega kluba VSV Beljak je sprožilo postopek, v katerem je hokejista Olimpije Tadeja Čimžarja in Mihe Zajca obtožilo rasizma. Slovenca naj bi po prekršku kanadskega branilca Dereku Joslinu namenila neprimerno gesto. Pri Olimpiji zanikajo, da bi šlo za rasizem, dogodek je pod drobnogled vzela disciplinska komisija tekmovanja.

Po pisanju Kleine Zeitunga je vodstvo Beljaka postopek sprožilo, saj naj bi napadalca Olimpije Tadej Čimžar in Miha Zajc na tekmi na Koroškem neprimerno gestikulirala branilcu domačega moštva Dereku Joslinu. (VIDEO poteze Čimžarja, zaradi katere naj bi zasedala disciplinska komisija tekmovanja, od 2.52 naprej.)

Po tekmi in ogledu videoposnetka dogajanja so svoj pogled podali tako vpleteni igralci kot trenerja. Vse skupaj je pod drobnogled vzela disciplinska komisija lige IceHL, ki po pisanju avstrijskega medija še vedno zaseda.

"Žal mi je, da je na tekmi prišlo do rasističnega incidenta, res žalostno je, da v današnjem času prihaja do takih stvari. Upam, da bodo to obravnavali," je o dogajanju povedal trener Beljaka Rob Daum, član upravnega odbora kluba Gerald Rauchwald je po pisanju avstrijskih medijev takoj po tekmi zahteval izključitev do konca sezone.

"Česa takega še nisem doživel" 

 Derek Joslin | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Derek Joslin Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Česa takega v svoji karieri še nisem videl, doživel. To je zelo žalostno – sploh zato, ker so pri Olimpiji po tekmi trdili, da ni šlo za rasistično gesto, tako da opravičila ni bilo. A več soigralcev meni, da je šlo za rasistično gesto. Zanašam se na to, da bo liga to žaljivo vedenje vzela resno, ustrezno ukrepala in ustrezno kaznovala odgovorne za dejanje," je besede Joslina povzel Hockey-News.

Olimpija zanika povezavo z rasizmom

Svoj pogled na dogajanje do danes v sporočilu za javnost predstavili še pri Olimpiji. Med drugim so zapisali, da odziv ni bil povezan z rasizmom, pač pa je bil posledica grobosti in prekrška domačega igralca.  Dogodek Tadeja Čimžarja in Mihe Zajca je pod drobnogled vzela disciplinska komisija lige. | Foto: Morgan Kristan/Sportida Dogodek Tadeja Čimžarja in Mihe Zajca je pod drobnogled vzela disciplinska komisija lige. Foto: Morgan Kristan/Sportida

"Po prerivanju pred golom domače ekipe je Tadej Čimžar pokazal gesto 'big-headed bully', zaradi česar je domači klub sprožil postopek proti našemu igralcu zaradi rasizma, prav tako proti Mihi Zajcu, ki je soigralcu stopil v bran. V klubu smo se z obema igralcema pogovorili. Odziv naših igralcev je bil posledica grobosti in prekrška domačega igralca, ki je spotaknil, porinil in udaril našega igralca, nikakor in v nobenem primeru pa ni bil povezana z rasizmom."

"Prisegamo na vrednote, kot so spoštovanje, znanje in fair-play, pri tem gojimo spoštljive odnose tako znotraj ekipe kot do nasprotnikov. V klubu imamo ničelno toleranco do rasizma. Vsekakor si želimo, da se dogodek temeljito preuči in razjasni v dobro vseh. Po pogovoru z obema igralcema smo prepričani, da sta gesti naših dveh igralcev vzeti iz konteksta," so v sporočilu dodali pri ljubljanskem klubu.

Ta je na torkovem gostovanju v Beljaku izgubil z 2:4.

Ne spreglejte