Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 2. 2013,
6.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

risi slovenska hokejska reprezentanca Matjaž Kopitar

Ponedeljek, 11. 2. 2013, 6.04

8 let

VIDEO: To niso sanje, to je Soči! ''Risi'' so doma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po dosanjanih olimpijskih sanjah na Danskem se je slovenska hokejska reprezentanca vrnila v domovino, kjer so jo ob zvokih harmonike in glasnem navijanju pozdravili najzvestejši privrženci.

Malce po enajsti uri v nedeljo zvečer je bilo na brniškem letališču vse nared za sprejem ''risov'', ki so na olimpijskem kvalifikacijskem turnirju v danskem Vojensu opravili z vso konkurenco in si prvič v zgodovini samostojne Slovenije zagotovili pot na zimske olimpijske igre. Ob zvokih Golice, Slovenija, od kod lepote tvoje in Kdor ne skače ni Sloven`c so eden za drugim prihajali nasmejani hokejisti, s katerimi je veselje delilo dobrih sto navijačev, ki jih niti mraz niti zamuda letala s slovenskimi oklepniki nista spravljala v slabo voljo. V zraku je bila nepopisna sreča, da je mali državici na sončni strani Alp uspel tako velik podvig.

''Fantje me poznajo in vedo, da uživam v teh trenutkih''

O uspehu, o katerem so sanjale vse hokejske generacije v Sloveniji, je pred sedmo silo selektor Matjaž Kopitar takole strnil misli: ''Saj ne vem, kaj sploh še reči, zelo sem vesel. Fantje me poznajo in vedo, da uživam v teh trenutkih. Res enkraten uspeh. Vse se začne in konča pri njih, oni so si to prigarali. Moram reči, da smo ena čudna 'klapa', a kot kaže nam stvari dobro uspevajo. Včasih malo na strogo, včasih na lepo, je pa dejstvo, da jim zelo zaupam, oni pa zaupajo meni.'' Kljub temu, da so imeli vstopnico za Soči v žepu že po drugi zmagi z Danci, so tudi na zadnjem obračunu z Ukrajino strnili vrste in ostali pravi profesionalci. ''Jaz sem pristaš tega, da ostaneš dostojanstven. Ali zmagaš ali izgubiš, bodi tisto, kar si. In ta ekipa to je. Ko se emotivno izprazniš, je zelo težko priti nazaj na visoko raven koncentracije. Čeprav največje koncentracije na zadnji tekmi ni bilo, so nam Ukrajinci pomagali z nekaj neumnimi napakami. Mi pa imamo igralce, ki so to znali izkoristiti. Zato je bila tudi zadnja tekma mirna, turnir pa smo zaključili v takšnem slogu, kot se zagre,'' je o pristopu k zadnji tekmi še povedal Kopitar.

''Naložili smo si breme, ki smo ga zdržali''

Še pred dobrim mesecem je bil Tomaž Razingar, kot je sam dejal, z eno nogo v hokejskem ''grobu'', nato pa je s trdim delom našel klub in selektorja prepričal, da mu je tudi na Danskem zaupal kapetanski trak in vodenje reprezentance. Po tekmi z domačini, ko je postalo jasno, da so se ''risi'' uvrstili na ZOI, je bil eden bolj čustvenih mož slovenske izbrane vrste. Tudi ob vrnitvi v domovino čustev ni skrival. ''Zadali smo si cilj, v katerega smo verjeli. Preden smo odšli, nismo imeli pomislekov. Ponavljali smo, da gremo po prvo mesto, kar je morda kdo 'vzel' kot arogantno, a resnično smo šli na Dansko po prvo mesto. Naložili smo si breme, ki smo ga zdržali. Ekipa si je zaupala, vsak je vedel, kaj si želi in po kaj smo prišli. Bilo je izredno lepo in polno emocij. Vsak ima svojo zgodbo, ki si jo bo zapomnil,'' je čustveno popotovanje do olimpijskih iger in ekipni duh opisal Razingar.

Vratar, ki na velikih tekmovanjih vedno znova navdušuje in ki je tudi tokrat svoje delo opravil suvereno, turnir je končal z več kot 94 odstotki ubranjenih strelov, veliko zaslug pripisuje selektorju, ki jih je prepričal, da so začeli verjeti vase: ''Ko je Matjaž Kopitar prevzel reprezentanco, smo začeli verjeti v uvrstitev na olimpijske igre, vase in v to, da smo sposobni premagati tudi na papirju boljše reprezentance. To smo dokazali tudi na tem turnirju, na katerem smo dosegli velik uspeh, ki si ga bomo zapomnili za celo življenje. Mislim, da smo vsi od prvega do zadnjega presrečni in bomo še kar nekaj časa uživali v tem trenutku.'' Nekoliko bolj redkobeseden ob povratku v Slovenijo je bil David Rodman, ki pa je z odličnimi predstavami, ki so ga popeljale do najboljšega igralca turnirja, ogromno ''povedal'' že na ledeni ploskvi v Vojensu. ''Rad bi se zahvalil vsem akterjem te naše zgodbe, vodstvu, soigralcem in vsem ostalim. Vesel sem, da sem bil prvi igralec prvenstva.''

Preden se bodo odpravili v Soči, ''rise'' čaka še ena pomembna naloga, ko bodo ekipni duh, medsebojno spodbujanje, ''garanje'' eden za drugega, popravljanje napak soigralcev spet še kako pomembni dejavniki na poti do novega uspeha, in sicer svetovno prvenstvo na Švedskem. Še prej pa se bodo posvetili klubskim obveznostim, nekatere namreč tekme čakajo že v torek.

Ne spreglejte