Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 4. 2013,
14.19

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
slovenska hokejska reprezentanca

Natisni članek

Petek, 12. 4. 2013, 14.19

8 let, 3 mesece

V reprezentanci prijatelji, v klubih povsem druga pesem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
"Risi" se potijo na reprezentančnih pripravah, na katerih jih vodi načelo ''vsi za enega, eden za vse''. A med klubsko sezono zgornji moto ni prišel v poštev, saj so bili mnogi na nasprotnih bregovih.

Že pogled v Slovencem najbližjo ligo razkriva, da je trenutno med varovanci Matjaža Kopitarja kar šesterica hokejistov, ki je v razširjenem avstrijskem prvenstvu nastopala v štirih različnih klubih. Najbolje so jo odnesli ''rdeči biki'' vratarja Luke Gračnarja, ki so v četrtfinalu izločili Medveščakov dvojec Robert Kristan – Gal koren. Četrtfinale pa je bilo usodno tudi za branilca Klemna Pretnarja, ki se bo v prihodnji sezoni prav gotovo še srečal z mladim Salzburžanom Gračnarjem. Oba sta sodelovanje s svojima kluboma podaljšala, Pretnar za dve, Gračnar za tri sezone. Najslabšo sezono od šesterice reprezentantov pa imata Olimpijina Žiga Pance in Aleš Mušič, ki sta bila z "zmaji" prekratka za končnico EBEL.

V deželi Hamleta smo imeli tri predstavnike, katerih začasni trenutni dom je štajerska prestolnica. Tako kot v Avstriji smo tudi na Danskem imeli svojega čuvaja mreže, Gašper Krošelj je skrbel, da je čim manj ploščkov končalo v mreži "orlov" iz Herleva, ki so sezono končali v četrtfinalu. Že zdaj je jasno, da Krošelj klubske poti ne bo nadaljeval na Danskem, saj se seli na Norveško k Sparti Sarpsborg. Anže Kuralt je kranjske "orle" zamenjal za danske prvake iz preteklih dveh sezon (Blue Fox Herning) šele konec januarja, a mu s soigralci ni uspelo še tretjič zapored osvojiti laskave lovorike, njihova pot se je namreč končala v četrtfinalu. In tu je še najuspešnejši Danec, Blaž Gregorc je z ekipo Odense dansko prvenstvo končal na četrtem mestu.

Kar lepo število Slovencev je delo našlo v Franciji, trenutno so na pripravah trije, ki čakajo še na prvaka Andreja Tavžlja. Devetindvajsetletni branilec je v torek z Rouenom ubranil naslov francoskih prvakov, na poti do naslova je izločil slovensko trojico, od katere je na reprezentančnem seznamu zgolj Boštjan Goličič. Slednji je skupaj z Jakobom Milovanovičem in Mitjo Šivicem (Briancon) po porazu proti Tavžljevemu Rouenu obstal v polfinalu. Pod Kopitarjevo taktirko trenirata še dva Francoza. Luka Bašič je z Amiensom ostal brez končnice, Maks Selan pa se je s Caenom moral boriti za obstanek v francoski prvi ligi, kar jim je tudi uspelo. Prihodnjo sezono si bosta nasproti spet stala Boštjan Goličič in Luka Bašič, ki sta z Brianconom oziroma Amiensom podaljšala sodelovanje še za eno sezono.

Med ''risi'', ki jih je selektor uvrstil na reprezentančni seznam, sta tudi branilec Luka Tošič in napadalec Rok Pajič. Prvi je branil barve moštva Alleghe, ki mu je načrte v četrtfinalu prekrižal Valpellice. Pajič pa je prvi del sezone igral za Pontebbo, v drugem delu pa se je pridružil Brunicu, s katerim je nato obstal v polfinalu.

Nemčija je postala obljubljena dežela za slovenske hokejiste, kar sedmerica reprezentantov je nastopala oziroma še nastopa v boju za nemškega prvaka. Najprej se ustavimo v prvi nemški ligi, v kateri smo v letošnji sezoni imeli štiri hokejiste. Rok Tičar in Aleš Kranjc v nedeljo nadaljujeta z izpolnitvijo cilja – osvojitvijo naslova nemških prvakov. Kölnski dvojec je med sezono kar nekajkrat palice prekrižal s Krefeldom, katerega dres je nosil Mitja Robar. Tudi Robertu Saboliču z Ingolstadtom ni ušel dvoboj proti prijatelju iz udarnega slovenskega napada Tičarju in seveda Kranjcu. Še veliko pomembnejše dvoboje pa je Saboličev Ingolstadt odigral proti Robarjevemu Krefeldu, srečala sta se v četrtfinalu, uspešnejši pa ''pingvini'' slednjega, ki so jih je nato v polfinalu izločili branilci naslova iz Berlina. Tudi prihodnja sezona v najmočnejši nemški ligi bo slovensko obarvana, saj Tičar in Kranjc ostajata v Kölnu, Sabolič v Ingolstadtu, v nemških medijih pa je zaslediti, da bi tudi Robar lahko ostal.

V drugi nemški ligi najdemo še trojico Slovencev, brata Rodman sta skozi vso sezono navduševala v dresu Bietigheim Steelers in bila ključna igralca svoje ekipe, ki se trenutno še bori za finalno vstopnico. Žal ju tudi letos poškodbe niso obšle, a Matjaž Kopitar upa, da bosta do majskega svetovnega prvenstva nared. Ob bratskem paru si je delo v Nemčiji januarja našel tudi Tomaž Razingar, ki je z Ravensburgom trenutno še v igri za finalno vstopnico, a že drevi nujno potrebujejo zmago.

''Risom'' tudi daljni sever ni tuj. V elitni švedski ligi Elitserien je vso sezono nastopal Jan Urbas, ki si z ekipo Växjö ni priigral končnice, del sezone pa mu je družbo delal še en slovenski legionar, in sicer Žiga Pavlin. Pavlin je sezono začel v drugi švedski ligi Allsvenskan pri Troja-Ljungby, a se je konec januarja preselil k prvoligašu Rögle, s katerim mu ni uspelo obstati v eliti. Se pa 27-letni branilec ni srečal le z Urbasom, ki naslednjo sezono ne bo več branil barv Växjö, ampak se je spopadel tudi z bratoma Kopitar, Gašper bo tudi naslednje leto igral za moštvo Mora IK, za katero je eno tekmo odigral tudi Luka Kalan. Na Švedskem pa je palico s Pavlinom prekrižal tudi Žiga Jeglič, ki se mu s Södertäljem ni uspelo prebiti med elito, zato pa v Mariboru že čaka, da se ''noremu triu'' (Jeglič – Sabolič – Tičar) pridruži še zadnji nemški člen.

Ne spreglejte