Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 11. 2019,
20.35

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,76

Natisni članek

slovenska hokejska reprezentanca Matjaž Kopitar risi EIHC turnir Latvija

Četrtek, 7. 11. 2019, 20.35

4 leta, 5 mesecev

Turnir EIHC, Liepaja, 1. dan

Slovenci klonili po loteriji, novinec igralec tekme, Kopitar zadovoljen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,76
slovenska hokejska reprezentanca Latvija EIHC | Slovenci so turnir v Latviji odprli s porazom po kazenskih strelih proti gostiteljem. Rok Tičar je prispeval oba slovenska zadetka. | Foto HZS/Drago Cvetanovič

Slovenci so turnir v Latviji odprli s porazom po kazenskih strelih proti gostiteljem. Rok Tičar je prispeval oba slovenska zadetka.

Foto: HZS/Drago Cvetanovič

Slovenska hokejska reprezentanca je pripravljalni turnir v Latviji odprla s porazom po kazenskih strelih (2:3) proti gostiteljem. Oba zadetka risov je dosegel Rok Tičar, ki je osem sekund pred koncem rednega dela izsilil podaljšek. Za igralca tekme v slovenski vrsti je bil sicer izbran novinec med člani Luka Maver. V petek se bodo varovanci Matjaža Kopitarja, ki je bil z videnim zelo zadovoljen, pomerili z Belorusi. Ti so danes s 4:2 premagali Francoze.

Luka Gračnar
Sportal Luka Gračnar: Na malo večjih Jesenicah se preplah hitro pojavi

Slovenska hokejska reprezentanca od četrtka do sobote sodeluje na edinem pripravljalnem turnirju pred dvema pomembnima domačima akcijama – februarskimi olimpijskimi predkvalifikacijami (Podmežakla) in aprilskim svetovnim prvenstvom drugega razreda (Tivoli). 

V Liepajo, kjer sodelujejo še Latvijci, Belorusi in Francozi, je selektor Matjaž Kopitar odpeljal precej nestandardno zasedbo. Deloma zato, ker je tako hotel, deloma pa so po besedah iz Hokejske zveze Slovenije seznam preoblikovale zdravstvene težave. Ker rezultat na Baltiku ni prvotnega pomena, povratnik na selektorskem položaju preizkuša nekaj obrazov, za katere upa, da bi jih v bližnji prihodnosti lahko priključil izbrani vrsti. 

Za Latvijce začetek priprave na olimpijske kvalifikacije

Slovenci so led v Liepaji prebili s tekmo proti gostiteljem. Selektor teh Bob Hartley ima v ekipi mešanico izkušenih (Kaspars Daugaviņs, Miks Indrasis, Martiņs Karsums, Roberts Bukarts, Kristers Gudļevskis, Arturs Kulda) in mlajših obrazov. Za Latvijce turnir predstavlja začetek priprav na avgustovske olimpijske kvalifikacije. Na obračunu z risi Hartley tako lahko računa na šest KHL-ovcev (večinoma iz domačega Dinama iz Rige, ki nimajo vodilnih vlog), sedmerico iz latvijske lige, dva hokejista iz češke Extralige, enega iz elitne švicarske NLA, dva iz druge švicarske lige, enega iz nemške DEL, ruske VHL in MHL, eden je brez kluba.

Tičar dvakrat v polno, novinec igralec tekme Proti Latvijcem je priložnost v golu dobil Luka Gračnar.  | Foto: Morgan Kristan/Sportida Proti Latvijcem je priložnost v golu dobil Luka Gračnar. Foto: Morgan Kristan/Sportida

Kopitar je za prvo tekmo v vrata postavil Luko Gračnarja, njegova menjava je bil Matija Pintarič, medtem ko je Žan Us v družbi Gašperja Glaviča tekmo spremljal ob ledu.

Gledalci, med katere so se pomešali tudi sorodniki novinca v slovenski izbrani vrsti Luke Mavra, so prvi zadetek dočakali v 19. minuti, ko je izid tretjine postavil Rihards Melnalksnis. Risi so imeli na začetku drugega dela, v katerem so si pripravili več priložnosti, igralca več, a ga niso izkoristili, kot ga nekaj minut zatem niso domačini. Je pa Rok Tičar v 35. minuti priskrbel izenačenje, do tega mu je s podajo pomagal Maver, ki ga je selektor postavil ob dvojec Tičar-Žiga Jeglič in je upravičil zaupanje.

Latvijci so v zadnji tretjini hitro povedli, za 2:1 je v 43. minuti z bližine zadel Ralfs Freibergs. Ko je že kazalo, da bodo domačini na račun vpisali vse tri točke, je po zmedi pred latvijskimi vrati Tičar osem sekund pred koncem rednega dela (Slovenci so igrali brez Gračnarja in s šestimi igralci v polju) izsilil podaljšek. V tem zadetka ni bilo, tako da so odločali kazenski streli. Po teh so do zmage prišli Latvijci, v slovenski vrsti je bil natančen le Tadej Čimžar (poskušali so še Tičar, Jeglič, Klemen Pretnar in Ken Ograjenšek). Za najboljšega igralca obračuna risov so izbrali novinca Mavra.

Selektor Matjaž Kopitar je bil s predstavo svojih varovancev zelo zadovoljen. | Foto: Vid Ponikvar Selektor Matjaž Kopitar je bil s predstavo svojih varovancev zelo zadovoljen. Foto: Vid Ponikvar

Kopitar: Lahko smo zelo zadovoljni

"Moram reči, da je za nami zelo dobra tekma. Fantje so pokazali ogromno želje, garanja, značaj. Kljub mladosti in neizkušenosti. Neskromno lahko rečem, da smo bili dve tretjini boljši nasprotnik, morda je bilo malo preveč spoštovanja, morda bi morali na gol večkrat ustreliti tudi iz neizdelanih akcij, a kljub temu smo lahko zelo zadovoljni. Seveda je to le ena od treh tekem. Jutri je nov dan, želim si, da ponovimo tako predstavo še naslednjič," je bil zadovoljen Kopitar.

Luka Maver si je ob debiju v članski reprezentanci prislužil naziv igralca tekme na slovenski strani. | Foto: Hokejska zveza Slovenije Luka Maver si je ob debiju v članski reprezentanci prislužil naziv igralca tekme na slovenski strani. Foto: Hokejska zveza Slovenije "Za prvo tekmo v članski reprezentanci sem se počutil zelo dobro. Kot ekipa smo odigrali zelo dobro tekmo. Žal se ni izšlo, izgubili smo po kazenskih strelih, a vsak je naredil, kar je bilo treba. Zdi se mi, da smo zelo dobro odigrali, zelo sem vesel, kako je šla prva tekma," pa je po srečanju razmišljal Maver.

Petkov tekmec premagal Francijo

V petek za Slovence sledi tekma z Belorusi, v soboto pa še s Francozi. Medtem ko sta prva slovenska nasprotnika člana elite, bodo galski petelini na prihodnjem svetovnem prvenstvu tako kot risi igrali v drugem razredu. Turnir bo konec aprila in začetek maja gostil ljubljanski Tivoli.

Na uvodni tekmi so Belorusi s 4:2 premagali Francoze, zadnji zadetek so dosegli v prazen gol.

Blaž Gregorc
Sportal Kopitar pred odhodom v Latvijo ostal brez branilske moči

Turnir EIHC (Liepaja, 7.–9. november)

Četrtek, 7. november 
Latvija : Slovenija 3:2* (1:0, 1:1, 0:1, 0:0, 1:0)
Strelci:1:0 Melnalksnis 19. (Sarkanis, Freibergs), 1:1 Tičar 35. (Maver, Jeglič), 2:1 Freibergs 43. (Sarkanis), 2:2 Tičar 60., 3:2 Smirnovs (KS)
Kazni: Lat 4 (0,4,0,0); Slo 4 (2,2,0,0)
Streli: Lat 30 (11,5,11,3); Slo 30 (7,13,7,3)

Postava Slovenije: Gračnar, Pintarič; Crnovič, Čepon, Magovac, Pretnar, Repe, Stojan, Zorko; Čimžar, Goličič, Hebar, Jeglič, Kalan, Koblar, Koren, Kuralt, Maver, Ograjenšek, Tičar, Tomaževič, Zajc.

Postava Latvije: Nazarovs, Gudlevskis; Bergamanis, Smons, Salija, Mamčics, Freibergs, Kulda, Jansons; Melnalksnis, Sarkanis, Vitolinš, Bukarts, Daugavinš, Razgals, Galoha, Bajaruns, Indrašis, Zolmanis, Karsums, Jelisejevs, Smirnovs.

*kazenski streli

Francija : Belorusija 2:4 (1:0, 0:3, 1:1)
Treille 4., Leclerc 41.; Belevich 23., Stefanovich 24., Suslo 36., Lopachuk 60. (EN)

EN-zadetek v prazen gol

Lestvica:
1. Belorusija 1 tekma - 3 točke
2. Latvija 1 - 2
3. Slovenija 1 - 1
4. Francija 1 - 0

Petek, 8. november 
14.30 Belorusija - Slovenija
18.30 Latvija - Francija

Sobota, 9. november 
12.30 Slovenija - Francija
16.30 Latvija - Belorusija

 

Slovenska reprezentanca za turnir v Latviji

Vratarji: Luka Gračnar (Storhamar, Norveška), Matija Pintarič (Rouen, Francija), Žan Us (HK SŽ Olimpija, Alpska liga)
Branilci: Aljoša Crnovič, Nejc Stojan (oba HDD Sij Acroni Jesenice, Alpska liga), Mark Čepon, Luka Zorko (oba HK SŽ Olimpija, Alpska liga), Aleksandar Magovac (Poprad, Slovaška Tipsport liga), Klemen Pretnar (Unia Oswiecim, Poljska), Jurij Repe (Košice, Slovaška Tipsport Liga)
Napadalci: Tadej Čimžar (Katowice, Poljska), Gašper Glavič, Andrej Hebar, Blaž Tomaževič (vsi HDD Sij Acroni Jesenice), Boštjan Goličič (Bordeaux, Francija), Žiga Jeglič (Berani Zlin, Češka Extraliga), Luka Maver (American International College), Luka Kalan, Gregor Koblar (oba Unia Oswiecim, Poljska), Gal Koren (HK SŽ Olimpija), Anže Kuralt (Fehervar, liga EBEL), Ken Ograjenšek (Graz 99ers, liga EBEL), Rok Tičar (Oskarshamn, Švedska SHL), Miha Zajc (Innsbruck, liga EBEL).
Selektor: Matjaž Kopitar
Pomočniki selektorja: Gorazd Rekelj, Klemen Mohorič, Kari Savolainen

Preberite še:

Madžarska Slovenija svetovno prvenstvo v hokeju 2019
Sportal Zahteven uvod za Slovence na domačem SP
Ne spreglejte