Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 11. 2022,
21.25

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

Natisni članek

Japonska Matjaž Kopitar risi slovenska hokejska reprezentanca

Nedelja, 13. 11. 2022, 21.25

1 leto, 2 meseca

Turnir EIHC, Budimpešta, 4. dan

Slovenci so se poslovili s porazom proti Japoncem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35
slovenska hokejska reprezentanca | Slovenci so pripravljalni turnir končali s porazom proti Japoncem, po katerem so zasedli šesto mesto. | Foto Grega Valančič/Sportida

Slovenci so pripravljalni turnir končali s porazom proti Japoncem, po katerem so zasedli šesto mesto.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenska hokejska reprezentanca je 15 ur po sobotni zmagi nad Ukrajino v podaljšku palice v boju za peto mesto prekrižala z Japonsko in izgubila z 1:3. Slovenci Budimpešto tako zapuščajo z eno zmago, dvema porazoma in šestim mestom. Zmagovalci turnirja so Italijani, ki so po kazenskih strelih premagali Francoze, na tretjem pa Ukrajinci, ki so premagali Madžare. V teh dneh so bile na delu tudi mlajše selekcije, med njimi reprezentanca do 20 let, ki jo čez mesec dni čaka svetovno prvenstvo divizije I, skupine A. Varovanci Lovra Bajca so na Jesenicah premagali vse tekmece in zasedli prvo mesto.

slovenska hokejska reprezentanca
Sportal Slovenci v podaljšku strli ukrajinski oreh

Slovenska moška hokejska reprezentanca bo prihodnjo pomlad prvič po šestih letih igrala na svetovnem prvenstvu elitne divizije, pred tem jo čakata dva pripravljalna turnirja (novembrski in februarski), od štiri do pet tednov pred začetkom SP pa začetek zadnjih priprav na vrhunec reprezentančne sezone.

Turnir na Madžarskem je bil že prva postaja na poti do majskega svetovnega prvenstva elitne skupine v Rigi. Sprva bi sicer morala Slovenija v novembrskem terminu igrati z Avstrijo in Belorusijo, a je prva našla izzive na močnejšem tekmovanju v Nemčiji, druga pa ni smela nastopiti zaradi sankcij.

Slovenija je pri vzhodnih sosedih igrala s precej pomlajeno zasedbo, saj je bil selektor Matjaž Kopitar, ki na standardne nosilce igre pričakovano ni računal, zaradi številnih poškodb prisiljen vpoklicati precej novih igralcev.

Znova neučinkoviti  Slovenci so na gol Japoncev sprožili 31 strelov, a je le Miha Štebih uspel zadeti. | Foto: Vid Ponikvar Slovenci so na gol Japoncev sprožili 31 strelov, a je le Miha Štebih uspel zadeti. Foto: Vid Ponikvar

Pomlajena slovenska zasedba je v petek z Italijo izgubila z 2:4, v soboto je Ukrajino premagala po podaljšku, turnir pa je zaključila s tekmo za peto mesto proti Japonski in izgubila z 1:3.

Podobno kot proti Ukrajini sta bila tudi danes nasprotnika disciplinirana in zbrana v obrambi. Tokrat je bilo tudi malo priložnosti za zadetek ob igri z igralcem več, saj je vsaka ekipa imela le eno kazen, tudi tokrat pa je  Kopitarjeve pestila neučinkovitost.

Iz 31 strelov na gol (tekmec je sprožil enega več) so zadeli le enkrat, in sicer je bil v začetku zadnje tretjine natančen branilec Miha Štebih, ki je priskrbel izenačenje. Pred tem je Vala Usnika v slovenskih vratih sredi drugega dela, v katerem je prevladovala Slovenija, premagal Kohei Sato. Šest minut pred koncem se je Kento Suzuki podpisal pod drugo vodstvo azijske reprezentance. Slovenci so ob koncu izenačenje lovili brez vratarja in s šestimi igralci v polju, a se jim načrt ni izšel. Kosuke Otsu je z golom v nebranjeno mrežo postavil končnih 3:1.

Kopitar: Na SP nas čaka sedem tekem v desetih dneh. Kar se tega tiče, smo padli na celi črti.

"Imeli smo malo časa za regeneracijo, ampak to ni izgovor. Priložnosti smo imeli na teh treh tekmah res veliko, ampak dajemo premalo golov. Cilja nismo izpolnili, ampak februarja bo še ena priložnost," je tekmo in turnir ocenil današnji slovenski strelec Štebih.

Kapetansko vlogo je imel v Budimpešti eden izkušenejših v ekipi Anže Kuralt. "Japonci so bili bolj pravi, mi nismo imeli prave energije, izgubljali smo dvoboje, kot da bi se predali že pred tekmo. Ne iščemo izgovorov, telo je bilo utrjeno, ampak glava mora delati. Če ne daš na tej ravni vsaj dva ali tri gole na tekmo, boš težko zmagal. Mislim, da moramo igro spraviti na veliko višjo raven."

Matjaž Kopitar ni bil zadovoljen z videnim. | Foto: Grega Valančič/Sportida Matjaž Kopitar ni bil zadovoljen z videnim. Foto: Grega Valančič/Sportida Slovenci so turnir tako končali na šestem mestu. Pozicija in rezultati niso bili osrednji cilj, Kopitar je na Madžarskem preverjal, kako se v novih vlogah znajdejo nekateri, ki sicer niso nosilci igre, in kako nekateri mlajši, ki še čakajo na pravo reprezentančno priložnost. Kako bi ocenil videno?

Selektor Kopitar pa tudi ni bil zadovoljen s prikazanim v Budimpešti: "Že včeraj sem rekel, da bo največji izziv pripraviti se v tako kratkem času na novo tekmo. Na SP bomo igrali sedem težkih tekem v desetih dneh. Kar se tega tiče, smo padli na celi črti. Ali ni energije ali ni moči. Danes nismo dobili nobenega dvoboja na ogradi ali pa zelo malo. Oni pa so zlahka dosegli dva gola zaradi nediscipline in nedela v igri brez ploščka. Koliko golov smo dali na tem turnirju, pa tudi bode v oči. Čaka nas še ogromno dela."

Vir: STA

Italijani zmagovalci

Hokejska reprezentanca Italije je zmagovalka turnirja. V današnjih obračunih najboljših ekip iz obeh predtekmovalnih skupin za razvrstitev je v boju za prvo mesto premagala Francijo po kazenskih strelih s 4:3 (3:1, 0:1, 0:1; 1:0). V tekmi za tretje mesto so Ukrajinci premagali Madžare z 2:1 (2:0, 0:0, 0:1).

Februarja turnir v Italiji, aprila začetek priprav na elito

Kopitar bo reprezentanco, takrat v močnejši postavi, znova zbral februarja. Rise takrat pri zahodnih sosedih čaka turnir štirih držav (Italija, Madžarska, Južna Koreja, Slovenija), nato pa bodo aprila prihodnje leto sledile zaključne priprave pred svetovnim prvenstvom elitne hokejske divizije.

To bo potekalo med 12. in 28. majem 2023 v latvijski Rigi in finskem Tampereju. Slovenci bodo v Rigi igrali proti reprezentancam KanadeKazahstana, Latvije, Norveške, Slovaške, Švice in ZDA. Urnik ni ugoden, sedem tekem bodo odigrali v desetih dneh. Začeli bodo 13. maja s tekmo proti Švici.

Turnir v Budimpešti:

Nedelja, 13. november:
Tekme za razvrstitev

Za 1. mesto
Francija : Italija 3:4** (1:3, 1:0, 1:0, 0:0, 0:1) - po izvajanju kazenskih strelov

Za 3. mesto
Madžarska : Ukrajina 1:2 (0:2, 0:0, 1:0)

Za 5. mesto
Slovenija : Japonska 1:3 (0:0, 0:1, 1:2)
Strelci: 0:1 Sato (Takagi, Nakajima, 33.), 1:1, Štebih (Podlipnik, 43.), 1:2 Suzuki (Irikura, Sato, 54.), 1:3 Otsu (59., EN)
Razmerje v strelih: 31:32 (6:11, 18:7, 7:14)
Kazenske minute: Slo 2 (2, 0,0), Jpn 2 (0, 2, 0)

Bajc: Fantje so v klubih naredili velik preskok 

Slovenski hokejisti do 20 let so na turnirju na Jesenicah premagali vse tekmece, Madžarsko (8:2), Francijo (5:2) in Italijo (3:2), ter z osvojenimi polnimi devetimi točkami suvereno zasedli prvo mesto turnirja. Reprezentanca do 20 let je domač turnir izkoristila za priprave na decembrsko svetovno prvenstvo divizije I, skupine A, na Norveškem. | Foto: HZS Reprezentanca do 20 let je domač turnir izkoristila za priprave na decembrsko svetovno prvenstvo divizije I, skupine A, na Norveškem. Foto: HZS

"Tokratnega zbora se je, v primerjavi s tistim v avgustu, udeležilo več igralcev, ki so v prvotnem načrtu tudi za svetovno prvenstvo," je sestavo slovenske izbrane vrste v izjavi za Hokej TV po koncu turnirja komentiral glavni trener Lovro Bajc, ki je s potekom reprezentančne akcije zadovoljen. "Fantje so pokazali, da so v klubih naredili velik preskok v tem času, ko se nismo videli. Menim, da je naša prihodnost svetla."

Svetovno prvenstvo, ki jih v norveškem Askerju čaka že čez slab mesec, bodo odprli z dvema težkima tekmama, proti domači Norveški in Danski. Mladi risi na turnirju merijo na najvišja mesta. "Skupaj s fanti menimo, da brez visoko zastavljenih ciljev ni smiselno odpotovati na Norveško," pravi slovenski strateg. Prepričan je, da slovenske hokejiste v Askerju čakajo precej težje tekme, tudi s Francijo in Madžarsko, s katerima so se pomerili v prejšnjih dneh. "To je vendarle pripravljalni turnir, a ko gre za medalje, da vsak vse od sebe," je še dodal.

"S fanti bomo na zvezi, tudi s trenerji v klubih, da bi morda z njihovo pomočjo še kakšno malenkost popravili. Pred prvenstvom se spet zberemo, odigramo eno ali dve pripravljalni tekmi in nato potujemo na Norveško," je čas do svetovnega prvenstva orisal Bajc. Naši fantje se bodo v deželi vikingov pomerili z reprezentancami Danske, Francije, Kazahstana, Madžarske in Norveške.

Uspešni tudi reprezentanci do 18 in 16 let

Reprezentance do 18 let je pod vodstvom Jake Adlešiča nastopala na turnirju v Borovljah, kjer je premagala vse tekmece (Avstrijo, Italijo in Madžarsko) in osvojila prvo mesto. Risi do 16 let pa so pod vodstvom Roberta Pesjaka v Györu premagali Madžarsko in Avstrijo, izgubili z Italijo ter zasedli prvo mesto.

Sobota, 12. november:
Ukrajina : Slovenija 1:2* (0:0, 0:0, 1:1, 0:1) - v podaljšku
Strelci: 0:1 Kapel (47.), 1:1 Nimenko (Trakht, Merežko, 58., PP1), 1:2 Podlipnik (Tomaževič, 64.)
Razmerje v strelih: 21:23 (5:4, 7:10, 9:4, 0:5)
Kazenske minute: 6:12 (0:4, 6:4, 0:4)

Madžarska : Francija 1:2* (0:0, 0:1, 1:0, 0:1) - po podaljšku

Lestvica A

1. Francija 2 tekmi - 5 točk
2. Madžarska 2 - 3
3. Japonska 2 - 1

Lestvica B

1. Italija 2 - 4
2. Ukrajina 2 - 3
3. Slovenija 2 - 2


Petek, 11. november:
Francija : Japonska 4:1 (0:1, 3:0, 1:0)

Slovenija : Italija 2:4 (1:2, 0:1, 1:1)
0:1 Mantenuto (PP1, 9.), 0:2 Pietroniro  (PP1, Miceli, Mantenuto, 17.), 1:2 Maver (Logar, Tomaževič, 20.), 1:3 Gellon (Ginetti, Felicetti, 34.), 1:4 Mantenuto (Pietroniro, Zanetti, 47.), 2:4 Svetina (Sodja, 59.)

Četrtek, 10. november:
Italija : Ukrajina 1:2 (0:0, 1:0, 0:1, 0:1) - po podaljšku
Madžarska : Japonska 3:2 (0:1, 2:0, 0:1, 1:0) - po podaljšku


Slovenska reprezentanca za turnir v Budimpešti

Vratarji: Luka Gračnar (brez kluba), Rok Stojanovič (Cracovia Krakow/Poljska), Val Usnik (EC KAC/ICEHL)
Branilci: Aljoša Crnovič, Tine Klofutar, Nejc Stojan (vsi HK SŽ Olimpija/ICEHL), Miha Logar, David Planko, Žiga Urukalo (vsi HDD Acroni Jesenice/Alpska liga), Matic Podlipnik (brez kluba), Miha Štebih (Aigles de Nice/Francija) 
Napadalci: Luka Kalan, Rok Kapel, Gregor Koblar, Žiga Mehle, Nik Simšič, Jaka Sodja, Miha Zajc (vsi HK SŽ Olimpija/ICEHL), Anže Kuralt (Fehervar AV19/ICEHL), Luka Maver (Pioneers Vorarlberg/ICEHL), Gašper Glavič, Žan Jezovšek, Gašper Seršen, Erik Svetina (vsi HDD Acroni Jesenice/Alpska liga), Blaž Tomaževič (EC VSV/ICEHL).

Selektor: Matjaž Kopitar
Pomočnik selektorja: Gorazd Rekelj
Pomočnik, trener vratarjev: Robert Kristan
Vodja reprezentance: Dejan Kontrec 
Tehnični vodja: Milan Dragan, Drago Terlikar
Fizioterapevtki: Špela Perčič, Eva Valič
 

 

Ne spreglejte