Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 11. 2022,
20.40

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

1

Natisni članek

Ukrajina Matjaž Kopitar slovenska hokejska reprezentanca risi EIHC turnir

Sobota, 12. 11. 2022, 20.40

1 leto, 2 meseca

Turnir EIHC, Budimpešta, 3. dan

Slovenci v podaljšku strli ukrajinski oreh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

1

slovenska hokejska reprezentanca | Slovenci so v podaljšku z 2:1 premagali Ukrajino. | Foto Grega Valančič/Sportida

Slovenci so v podaljšku z 2:1 premagali Ukrajino.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenska hokejska reprezentanca je na pripravljalnem turnirju v Budimpešti po petkovem porazu proti Italiji v soboto v podaljšku z 2:1 premagala Ukrajino. Okrnjena zasedba Matjaža Kopitarja je kljub zmagi v svoji skupini končala na zadnjem mestu, tako da bo v nedeljo že ob 11.30 na tekmi za peto mesto palice prekrižala z Japonsko.

hokejski plošček pak
Sportal Pomlajena Kopitarjeva četa neučinkovita, Italija izkoristila svoje priložnosti

Slovenska moška hokejska reprezentanca bo prihodnjo pomlad prvič po šestih letih igrala na svetovnem prvenstvu elitne divizije, pred tem jo čakata dva pripravljalna turnirja (novembrski in februarski), od štiri do pet tednov pred začetkom SP pa začetek zadnjih priprav na vrhunec reprezentančne sezone.

Turnir na Madžarskem je že prva postaja na poti do majskega svetovnega prvenstva elitne skupine v Rigi. Sprva bi sicer morala Slovenija v novembrskem terminu igrati z Avstrijo in Belorusijo, a je prva našla izzive na močnejšem tekmovanju v Nemčiji, druga pa ni smela nastopiti zaradi sankcij. Slovenija pri vzhodnih sosedih igra s precej pomlajeno zasedbo, saj je bil selektor Matjaž Kopitar zaradi številnih poškodb prisiljen vpoklicati precej novih igralcev. V petek je Slovenija z Italijo izgubila z 2:4, danes je z Ukrajino zmagala, a šele po podaljšku.

Na turnirju v Budimpešti v dveh skupinah sodeluje šest reprezentanc. V skupini A so MadžarskaJaponska in Francija, v skupini B pa Slovenija, Italija in Ukrajina. V nedeljo se bodo za prvo mesto pomerili Francozi in Italijani, za tretje Madžari in Ukrajinci, za peto pa Slovenci in Japonci.

Potem ko je na prvi tekmi priložnost med vratnicama dobil Rok Stojanovič, je danes Kopitar v igro poslal Luko Gračnarja, tretji vratar na turnirju je Val Usnik. Petkova tekma z Italijani je pokazala, da je bila Slovenija dokaj enakovredna, a ni znala izkoriščati priložnosti, medtem ko so bili Italijani učinkoviti predvsem ob "power playih".

Matic Podlipnik je v podaljšku zadel za zmago. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Matic Podlipnik je v podaljšku zadel za zmago. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Danes sta se obe ekipi predstavili s trdno obrambo v prvih dveh tretjinah. Ne Ukrajinci, pri katerih je bil v vratih Eduard Zaharčenko, ne Slovenci namreč niso premagali svojih nasprotnikov. Priložnosti so sicer imeli, tudi ob igri z igralcem več, a so vse ostale neizkoriščene. Rok Kapel je v 47. minuti prekinil mrtvilo pri zadetkih in poskrbel za prvo vodstvo na tekmi, a to ni zdržalo do konca rednega dela. Ukrajinci so v 58. minuti izkoristili eno od šestih kazni Slovencev, Gračnarja je premagal Dmitro Nimenko in izsilil podaljšek. V tem so Slovenci prevladovali, v četrti minuti podaljšane igre je Matic Podlipnik zadel za zmago z 2:1.

Slovenci so v svoji skupini končali na tretjem mestu, tako da jih v nedeljo čaka tekma proti Japonski za peto mesto. Za tretje se bosta pomerili Ukrajina in Madžarska, za prvo pa Francija in Italija.

"Škoda zadetka ob koncu, a moramo gledati pozitivno"

"Mislim, da smo bili danes vso tekmo boljši tekmec, imeli več priložnosti. Škoda tega zadetka ob koncu, ampak moramo gledati na to pozitivno, na dobre strani. Danes smo bili veliko boljši kot na prvi tekmi, delamo dobre stvari na treningih, za Japonsko pa se moramo pripraviti najbolje, kot lahko," je o današnjem dvoboju dejal Podlipnik.

"Vsi smo si želeli, da bi zmagali po rednem delu in igrali proti domačinom. A fantom ne morem ničesar zameriti, borili so se, tudi v podaljšku, ko sem pričakoval, da bodo imeli Ukrajinci plošček več v posesti. Zaslužili so si to zmago, res pa je, da težko damo gole. Kakorkoli, gremo tekmo za tekmo, zdaj smo že na višji ravni in jutri želim še višjo. Japonci so neugodni in bomo imeli veliko dela," pa je tekmo z Ukrajino ocenil Kopitar.

Francozi po drugi zmagi v nedeljo v boj za prvo mesto

Zgodaj popoldan sta se v skupini A pomerili gostiteljica Madžarska in Francija, ki sta pred tem obe premagali Japonsko. Galski petelini so slavili v podaljšku (2:1) in ostali v igri za prvo mesto.

Spored turnirja v Budimpešti:

Sobota, 12. november:
Ukrajina : Slovenija 1:2* (0:0, 0:0, 1:1, 0:1) - v podaljšku
Strelci: 0:1 Kapel (47.), 1:1 Nimenko (Trakht, Merežko, 58., PP1), 1:2 Podlipnik (Tomaževič, 64.)
Razmerje v strelih: 21:23 (5:4, 7:10, 9:4, 0:5)
Kazenske minute: 6:12 (0:4, 6:4, 0:4)

Madžarska : Francija 1:2* (0:0, 0:1, 1:0, 0:1) - po podaljšku

Lestvica A

1. Francija 2 tekmi - 5 točk
2. Madžarska 2 - 3
3. Japonska 2 - 1

Lestvica B

1. Italija 2 - 4
2. Ukrajina 2 - 3
3. Slovenija 2 - 2


Nedelja, 13. november:
Tekme za razvrstitev

Za 1. mesto
18.30 Francija - Italija

Za 3. mesto
15.00 Madžarska - Ukrajina

Za 5. mesto
11.30 Slovenija - Japonska



Petek, 11. november:
Francija : Japonska 4:1 (0:1, 3:0, 1:0)

Slovenija : Italija 2:4 (1:2, 0:1, 1:1)
0:1 Mantenuto (PP1, 9.), 0:2 Pietroniro  (PP1, Miceli, Mantenuto, 17.), 1:2 Maver (Logar, Tomaževič, 20.), 1:3 Gellon (Ginetti, Felicetti, 34.), 1:4 Mantenuto (Pietroniro, Zanetti, 47.), 2:4 Svetina (Sodja, 59.)

Četrtek, 10. november:
Italija : Ukrajina 1:2 (0:0, 1:0, 0:1, 0:1) - po podaljšku
Madžarska : Japonska 3:2 (0:1, 2:0, 0:1, 1:0) - po podaljšku


Slovenska reprezentanca za turnir v Budimpešti

Vratarji: Luka Gračnar (brez kluba), Rok Stojanovič (Cracovia Krakow/Poljska), Val Usnik (EC KAC/ICEHL)
Branilci: Aljoša Crnovič,  Tine Klofutar, Nejc Stojan (vsi HK SŽ Olimpija/ICEHL), Miha Logar, David Planko, Žiga Urukalo (vsi HDD Acroni Jesenice/Alpska liga), Matic Podlipnik (brez kluba), Miha Štebih (Aigles de Nice/Francija) 
Napadalci: Luka Kalan, Rok Kapel, Gregor Koblar, Žiga Mehle, Nik Simšič, Jaka Sodja, Miha Zajc (vsi HK SŽ Olimpija/ICEHL), Anže Kuralt (Fehervar AV19/ICEHL), Luka Maver (Pioneers Vorarlberg/ICEHL), Gašper Glavič, Žan Jezovšek, Gašper Seršen, Erik Svetina (vsi HDD Acroni Jesenice/Alpska liga), Blaž Tomaževič (EC VSV/ICEHL).

Selektor: Matjaž Kopitar
Pomočnik selektorja: Gorazd Rekelj
Pomočnik, trener vratarjev: Robert Kristan
Vodja reprezentance: Dejan Kontrec 
Tehnični vodja: Milan Dragan, Drago Terlikar
Fizioterapevtki: Špela Perčič, Eva Valič
 

slovenska hokejska reprezentanca Matjaž Kopitar
Sportal Pretekli teden kup telefonskih klicev, Avstrijci "pobegnili" med močnejše
Ne spreglejte