Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 3. 2017,
13.26

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

slovenska hokejska reprezentanca liga NHL Anže Kopitar Anže Kopitar Los Angeles Kings svetovno prvenstvo v hokeju Pariz in Koln 2017

Torek, 28. 3. 2017, 13.26

6 let, 7 mesecev

Še drugič v treh letih brez izločilnih bojev?

Teorija za končnico Kraljev na vse bolj trhlih temeljih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Anže Kopitar Jeff Carter | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Pogled na lestvico lige NHL je za navijače Los Angeles Kings vse prej kot blagodejen. Kralji sicer še niso zapravili vseh možnosti za končnico, a tudi teorija, da bi po 9. aprilu nadaljevali sezono v izločilnih bojih, je na vseh bolj trhlih temeljih. Se bo ponovilo leto 2015, ko so Anže Kopitar in soigralci predčasno končali sezono NHL, slovenski hokejski as pa se je reprezentanci pridružil na svetovnem prvenstvu?

Hokejisti Los Angeles Kings so iz dneva v dan vse bolj oddaljeni od prvega cilja sezone – uvrstitve v konferenčni četrtfinale. Kalifornijci so po sobotnem porazu proti New York Rangers za končnico zaostajali devet točk. Tri dni zatem je razlika do tako želene vstopnice zrasla že na 11 točk, pa čeprav Anže Kopitar in soigralci v tem času niso imeli tekme. Je pa svojo priložnost za pobeg Kraljem izkoristil St. Louis in se z zmago oddaljil na dvomestno prednost.

Še vedno med živimi, a …

Do konca rednega dela sezone, ki ga bodo končali 9. aprila, bodo dvakratni prvaki lige NHL odigrali še osem tekem, na katerih lahko osvojijo največ 16 točk. V teoriji torej še imajo možnosti, a niso odvisni le od sebe. Ob perfektnih zadnjih osmih tekmah bi morali upati na klavrn izkupiček tistih, ki jih lovijo.

Lestvici divizij zahodne konference:

Centralna divizija

1. Chicago*    76 tekem – 103 točke
2. Minnesota*    75 – 95
3. Nashville    75 – 89
4. St. Louis**    75 – 88
………………………………………………….
5. Winnipeg    76 - 75
6. Dallas    75 – 73
7. Colorado    75 - 43

Pacifiška divizija
1. Anaheim    75 tekem – 93 točk
2. San Jose    75 - 91
3. Edmonton    75 - 91
4. Calgary**    76 - 90
……………………………………………………………
5. Los Angeles (Anže Kopitar)     74 - 77
6. Vancouver    75 - 69
7. Arizona    76 - 63

*v končnici
**Na mestu za vstopnico wild-card.
Najboljše tri ekipe rednega dela vsake divizije bodo neposredno napredovale v končnico. Druge vstopnice bodo po sistemu wild-card šle v roke preostalim štirim ekipam (dvema v zahodni in dvema v vzhodni konferenci), ki bodo redni del končale najvišje za prvimi 12 ekipami, in sicer bi se "play-offa" tako veselili po dve ekipi z največ točkami iz vsake konference ne glede na divizijo. To bi pomenilo, da bi iz ene divizije lahko napredovalo po pet ekip, iz druge pa le tri.

Kanadska "turneja" bo dala odgovore

"Nismo še izpadli iz boja, še vedno smo med živimi. Moramo zmagati na vsaki tekmi, a treba je iti postopoma, iz tekme v tekmo," je po zadnjem porazu optimistično govoril eden od bolj razpoloženih Kraljev to sezono Jeff Carter. "Treba se je osredotočiti na naslednjo tekmo. Poskušati moramo zmagati in nato iti od tam naprej. Takšna mora biti naša miselnost. To bomo naredili," je v pogovoru za LA Kings Insider dejal prvi vratar Jonathan Quick. Kralji bodo prihodnje tri tekme odigrali v Kanadi. Najprej pri Edmontonu, nato še pri Calgaryju in Vancouvru. | Foto: Reuters Kralji bodo prihodnje tri tekme odigrali v Kanadi. Najprej pri Edmontonu, nato še pri Calgaryju in Vancouvru. Foto: Reuters

Pred Kralji, ki jih muči neučinkovitost, so tri gostovanja v Kanadi. V noči na sredo bodo gostovali pri Edmontonu, v noči na četrtek pri Calgaryju, v noči na soboto pa pri Vancouvru. Pri prvih dveh, ki sta povsem blizu končnice, so se pred dnevi že opekli (poraza z 2:5 in 0:2).

Vedno dobrodošel v reprezentanci

Kanadska turneja bo dala jasnejše odgovore o tem, ali bodo zmagovalci lige NHL iz let 2012 in 2014 še lahko upali na končnico ali bodo drugič v treh letih po drugem Stanleyjevem pokalu ostali brez nje.

Če se bo uresničil črni scenarij, se odpira možnost, da bi Kopitarja maja videli na svetovnem prvenstvu v Parizu. Sezona namreč spominja na leto 2015, ko so Kralji tekmovanje končali po rednem delu, slovenski napadalec pa se je nato v Ostravi pridružil risom, ki se jim ni uspelo obdržati med elito.

"Če je čas, potem vedno zelo rad pridem igrat za reprezentanco," je že večkrat ponovil 29-letni osrednji napadalec, ki je reprezentančni dres zadnjič oblekel na septembrskih olimpijskih kvalifikacijah, na katerih so si Slovenci priigrali nastop na drugih zaporednih olimpijskih igrah.

"Če je čas, vedno rad pridem," o igranju za reprezentanco pravi Anže Kopitar. Zadnjič je za Slovenijo na svetovnem prvenstvu igral leta 2015, ko se risom v Ostravi ni uspelo obdržati med elito. | Foto: Vid Ponikvar "Če je čas, vedno rad pridem," o igranju za reprezentanco pravi Anže Kopitar. Zadnjič je za Slovenijo na svetovnem prvenstvu igral leta 2015, ko se risom v Ostravi ni uspelo obdržati med elito. Foto: Vid Ponikvar

V primeru predčasnega konca sezone Kraljev bi bilo do začetka svetovnega prvenstva elitne divizije skoraj mesec dni (zadnja tekma rednega dela NHL je 9. aprila, svetovno prvenstvo pa se začne 5. maja).

Na Hokejski zvezi Slovenije (HZS) spremljajo dogajanje onkraj Atlantika, a ne želijo prehitevati dogodkov, saj je Los Angeles Kings teoretično še v igri za končnico. Kapetan Kraljev Kopitar je v reprezentanci vselej dobrodošel, pravijo in dodajajo, da vedo, kaj bi njegov prihod v reprezentanco potegnil za seboj (dogovarjanja s klubom, zavarovanje …). Pri HZS z zagotavljanjem potrebnih stvari za njegovo sodelovanje v Parizu ne bi bilo težav, bi bilo pa na koncu vse odvisno od hokejista in želj kluba.

Priprave prihodnji teden, Zupančič s polnimi rokami dela

Slovenska reprezentanca bo uradne priprave na majsko svetovno prvenstvo začela prihodnji teden (nekateri risi že trenirajo skupaj), ko bo reprezentanca še daleč od popolne. Nekateri imajo še klubske obveznosti, nekateri, ki so klubske sezone že končali, pa naj bi se pridružili naknadno.

Selektor Nik Zupančič bo v prihodnjih dneh in tednih tako polno zaposlen. Z Jesenicami se že zvečer lahko uvrsti v finale Alpske lige, njegove varovance čaka še državno prvenstvo (finale, ki si ga je kot prva zagotovila Olimpija, bi se lahko zavlekel v drugo polovico aprila), ob tem pa bo koval še načrte za svetovno prvenstvo risov.

Ne spreglejte