Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 5. 2023,
21.45

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17

Natisni članek

Švica Finska Kanada SP v hokeju 2023

Četrtek, 25. 5. 2023, 21.45

11 mesecev

SVETOVNO PRVENSTVO V HOKEJU, ČETRTFINALE

Latvijci so spisali zgodovino, poslavljajo se zadnji prvaki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17
SP v hokeju 2023: Švedska : Latvija, četrtfinale | Latvijci so za zgodovinski polfinale premagali Švede. Za finale se bodo zoperstavili Kanadi. | Foto Guliverimage

Latvijci so za zgodovinski polfinale premagali Švede. Za finale se bodo zoperstavili Kanadi.

Foto: Guliverimage

Znani so vsi polfinalisti svetovnega hokejskega prvenstva. Za veliko presenečenje so poskrbeli Latvijci, ki so s 3:1 izločili Švede in se prvič v zgodovini uvrstili v polfinale. Presenetili so tudi Nemci, ki so z istim rezultatom premagali Švicarje. V ponovitvi zadnjih treh finalov so Kanadčani s 4:1 premagali gostitelje Fince, neporaženi Američani pa s 3:0 Čehe. Sobotna polfinalna para sta ZDA-Nemčija, Kanada-Latvija.

slovenska hokejska reprezentanca
Sportal "Glede boja jim nimamo česa očitati, a če ne dosegaš golov, je težko zmagovati"
ZDA Švedska SP Dylan Samberg
Sportal ZDA neporažene, zadnja četrtfinalista Nemčija in Latvija

Svetovno prvenstvo, izločilni boji*

Četrtfinale (Tampere in Riga)

Četrtek, 25. maj


Polfinale (Tampere)

Sobota, 27. maj
13.20 Kanada - Latvija
17.20 ZDA - Nemčija

Finale in tekma za 3. mesto (Tampere)

Nedelja, 28. maj
14.20 tekma za 3. mesto
19.20 finale

*slovenski čas, Tampere in Riga sta +1 h

Latvija se je kot zadnja prebila v četrtfinale in s tem izpolnila osnovni cilj oziroma željo ljubiteljev športa v tej državi. Z zmago proti Švici v zadnjem krogu predtekmovanja so si Latvijci dvignili samozavest, obenem pa tudi pomešali pare četrtfinala, saj so prehiteli Čehe in tako sebi priigrali švedske tekmece. V vratih je s 40 obrambami blestel 22-letni vratar Vancouvra Arturs Šilovs.

Status favorita je bil na strani Skandinavcev, gostitelji pa se pred polnimi tribunami glasnih navijačev v Rigi niso ustrašili. Začeli so pogumno in borbeno, v osmi minuti pa so po zaslugi spretnega Dansa Ločmelisa tudi povedli.

Kljub švedski terenski premoči so vodstvo zadržali po prvem delu, pozneje pa so rumeno-modri zelo pritisnili. V drugem delu so domače povsem stisnili pred njihov gol (razmerje strelov 13-1) in tudi izenačili prek Timothyja Liljegrena. Ob koncu tega dela igre so domači ostali brez Martinša Dzierkalsa, ki je dobil kazen igre, vendar v petih minutah številčne prednosti Švedi niso dosegli zadetka.

So ga pa kljub pritisku Švedov Latvijci, ko je Miks Indrašis v 46. minuti preigral obrambo in natančno zadel za 2:1. Švedi niso našli rešitve za trdno in borbeno latvijsko obrambo (razmerje strelov je bilo sicer na koncu kar 41-15 za Švede). Še več, po strelu Janisa Jaksa v 54. minuti je plošček švedskemu vratarju Larsu Johanssonu ušel v mrežo, to pa je bil tudi zadnji zadetek in razlog za veliko latvijsko slavje. Ta država se je namreč prvič doslej na SP uvrstila med najboljše štiri.

Zadnji prvaki se poslavljajo

V drugem četrtfinalnem obračunu v Tampereju sta se pomerila stara znanca s finalnih tekem zadnjih let. V letih 2019, 2021 in 2022 sta namreč ti ekipi odločali o zlati medalji (leta 2020 SP zaradi koronske krize ni bilo). Finci so zmagali v letih 2019 in lani, Kanadčani 2021, tokrat pa se je možnosti nove medalje veselila severnoameriška ekipa. Finska tako domače svetovno prvenstvo končuje že v četrtfinalu.

Kanadčani so v ponovitvi zadnjih treh finalov s 4:1 izločili branilce naslova in gostitelje Fince. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Kanadčani so v ponovitvi zadnjih treh finalov s 4:1 izločili branilce naslova in gostitelje Fince. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Kanadčani so danes hitro pokazali, da so zreli za maščevanje za lanski poraz v finalu prav v Tampereju. Finska, ki na letošnjem SP ni blestela že v predtekmovanju in je v svoji skupini zasedla le tretje mesto, ni bila posebej nevarna, Kanada pa je svoje priložnosti dobro izkoriščala.

Ob precej izenačenih razmerjih strelov na vrata so namreč lani srebrni premagovali vratarja Emila Larmija, medtem ko so domači zaman oblegali vrata Samuela Montembeaulta. V vsaki tretjini je Kanada dosegla po en zadetek, prvega v osmi, drugega v 31., s tretjim v 43. minuti pa so Fincem že skoraj popolnoma zaprli vrata v polfinale.

Kanček upanja je prvakom prineslo tveganje brez vratarja že štiri minute pred koncem, ko je znižal Teemu Hartikainen. A že v naslednjem napadu je Kanada, ko so Finci spet tvegali brez vratarja, na prazna vrata dosegla četrti gol in dokončno odločila dvoboj.

V prvih današnjih četrtfinalnih tekmah so ZDA premagale Češko gladko s 3:0, Nemčija pa je nekoliko presenetljivo ugnala drugo najboljšo ekipo rednega dela Švico in slavila s 3:1.

Švicarji se po odličnem predtekmovanju znova hitro poslavljajo

Na svetovnem hokejskem prvenstvu so na vrsti izločilni boji. Četrtfinalni boji se nadaljujejo v Tampereju in Rigi, boji od polfinala naprej pa le v Tampereju.

V Rigi sta se pomerili prvouvrščena reprezentanca skupine B Švica in četrtouvrščena iz skupine A Nemčija. Švicarji so v predtekmovanju navdušili, a proti Nemcem niso našli odgovora za zmago. Tako kot lani, ko so predtekmovanje končali kot prvi, so se poslovili v prvem krogu izločilnih bojev.  

Nemci so v četrtfinalu izločili Švicarje, ki so v predtekmovanju navdušili, nato pa ostali brez bojev za odličja. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Nemci so v četrtfinalu izločili Švicarje, ki so v predtekmovanju navdušili, nato pa ostali brez bojev za odličja. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Nemci so temelj za zmago postavili z dobro obrambno igro, pa čeprav so od 32. minute igrali brez najboljšega branilca Moritza Seiderja, ki je za nameren udarec tekmeca dobil kazen igre. A ne njegove odsotnosti ne petminutne kazni ob tem prekršku Švica ni izkoristila, Nemci so to obdobje zdržali, takoj zatem pa ob izenačenih močeh na ledu spet povedli, zadel je John Peterka.

Ključno za razplet polfinala je bilo obdobje v zadnjih minutah druge tretjine. Po nemškem golu za 2:1 so imeli Švicarji še eno številčno prednost, toda namesto izenačenja so doživeli hladen tuš, saj je Nico Sturm pobegnil v protinapad in zadel za 3:1.

Zadnja tretjina je sicer minila v premoči Švicarjev, ki pa je ostala neizkoriščena. Borbeni Nemci na čelu z vratarjem Mathiasom Niederbergerjem niso več klonili, tako da se je Nemčija veselila velikega uspeha.

Nemci so zadnje odličje na svetovnem prvenstvu osvojili leta 1953, ko so bili srebrni.

Švicarji so tudi lani skupinski del končali na prvem mestu, nato pa izpadli že v četrtfinalu.

Američani so v četrtfinalu s 3:0 izločili Čehe in si zagotovili polfinalno vstopnico. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Američani so v četrtfinalu s 3:0 izločili Čehe in si zagotovili polfinalno vstopnico. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Američani poslali domov Čehe

Američani so prevladovali skozi celotno srečanje, Matt Coronato je v 13. minuti zadel za vodstvo, Nick Perbix je na polovici srečanja zvišal na 2:0, končnih 3:0 pa je v 50. minuti postavil Cutter Gauthier, ki je dosegel sedmi zadetek na prvenstvu. Američani so sprožili 34 strelov na tekmečeva vrata, Čehi pa so proti golu Caseyja DeSmitha sprožili 15 strelov, a je ta vse zaustavil.

Bodo Američani po bronastih odličjih v letih 2013, 2015, 2018, 2021 tokrat storili korak naprej?

Svetovno prvenstvo, izločilni boji*

Četrtfinale (Tampere in Riga)

Četrtek, 25. maj


Polfinale (Tampere)

Sobota, 27. maj
13.20 ZDA - Nemčija
17.20 drugi polfinale

Finale in tekma za 3. mesto (Tampere)

Nedelja, 28. maj
14.20 tekma za 3. mesto
19.20 finale

*slovenski čas, Tampere in Riga je +1 h

Ne spreglejte