Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 5. 2023,
21.55

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

1

Natisni članek

SP v hokeju 2023 Finska Kanada Švedska

Ponedeljek, 15. 5. 2023, 21.55

11 mesecev, 1 teden

SVETOVNO PRVENSTVO V HOKEJU, 4. DAN

Drama na severnjaškem derbiju osrečila Švede, Latvijci do prigarane zmage, Slovenci se pripravljajo na Norveško

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

1

Švedska : Finska | Švedi so ugnali gostitelje Fince. | Foto Guliverimage

Švedi so ugnali gostitelje Fince.

Foto: Guliverimage

Četrti dan svetovnega prvenstva so na popoldanski tekmi v Tampereju Američani vknjižili tretjo zmago in ostajajo stoodstotni, s 3:2 so premagali Nemce, ki so še tretjič zapored izgubili za gol. Do tretje zmage so prišli tudi Kanadčani, Slovake so z 2:1 premagali po izvajanju kazenskih strelov. Vroče je bilo tudi zvečer, Švedi so po izvajanju kazenskih strelov z 2:1 ugnali Fince, Latvijci pa po podaljšku s 4:3 Češko. Slovenci imajo dan tekmovalnega premora, v torek ob 15.20 pa se bodo pomerili z Norvežani.

slovenska hokejska reprezentanca, trening, Bled, Klemen Mohorič
Sportal Klemen Mohorič: Videti napredek in uspeh človeka, s katerim delaš, je za trenerja nekaj najlepšega
SP v hokeju 2023, slovenska hokejska reprezentanca : Kanada, Jan Drozg
Sportal Čehi odpravili Kazahstan, Švicarji pa Norvežane, Slovenci izgubili s Kanado

Svetovno prvenstvo v hokeju, 4. dan

Ponedeljek, 15. maj

Lestvica:

Na dvoboju hokejskih titanov iz Finske in Švedske pa so smetano pobrali gosti, ki so po izvajanju kazenskih strelov zmagali z 2:1. Švede je v rednem delu v vodstvo popeljal Oscar Lindberg (38.), izenačil je Juho Lammikko (47.), odločilni gol pa je za goste v šesti seriji prispeval Lucas Raymond.

Na drugem dvoboju v latvijski prestolnici so Latvijci dosegli prvo zmago. V podaljšku so ukanili Čehe, odločilni gol za 4:3 je v peti minuti prispeval Oskars Batna. Pred tem so v rednem delu zadeli Rihards Bukarts, Martins Dzierkals in Oskars Cibulskis, za Čehe pa David Nemeček, Dominik Kubalik in Michal Kempny.

Kanadčani po kazenskih strelih premagali Slovake, nov tesen poraz Nemcev

Jack Quinn je v osmi seriji kazenskih strelov zagotovil zmago Kanadi. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Jack Quinn je v osmi seriji kazenskih strelov zagotovil zmago Kanadi. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Ponedeljkov spored na svetovnem prvenstvu v Rigi so popoldne odprli svetovni podprvaki Kanadčani in Slovaki. Trda bitka se je končala šele po izvajanju kazenskih strelov, v osmi seriji je za tretjo zmago Kanadčanov zadel Jack Quinn. 

Severnoameričane je v vodstvo v 8. minuti popeljal Jake Neighbours, Slovaki pa so v 17. minuti izkoristili številčno prednost in prek Petra Čehlarika izenačili. Mreži sta nato mirovali vse do konca rednega dela, ob koncu katerega so Slovaki zahtevali kazenski strel, a ga niso dočakali, Mackenzie Weegar jo je odnesel z zgolj dvominutno kaznijo, ki pa je tekmeci niso izkoristili. Kanadčani so zdaj pri treh zmagah, Slovaki pa so trem točkam ob zmagi nad Latvijo dodali četrto točko.

Matt Coronato je pet minut pred koncem ob številčni prednosti zadel za zmago ZDA. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Matt Coronato je pet minut pred koncem ob številčni prednosti zadel za zmago ZDA. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Popoldne so v Tampereju Američani vknjižili tretjo zmago. Po zmagah nad branilci naslova Finci (4:1) in povratniki med elito Madžari (7:1) so tesno premagali Nemce. Ti so še na tretji tekmi prvenstva izgubili za zadetek. Nemci, ki so v prvi tretjini prevladovali, so se v 26. minuti znašli v zaostanku, a do drugega odmora z goloma Samuela Soramiesa z igralcem manj in Justina Schutza povedli. Sean Farrell je v začetku zadnje tretjine izenačil, Calgaryjev Matt Coronato pa je pet minut pred koncem zadel ob igralcu več in postavil končni rezultat.

Slovenci znova v akciji v torek popoldan 

Slovenci imajo po dveh zahtevnih tekmah tekmovanja prost dan, v torek ob 15.20 se bodo pomerili z Norvežani. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Slovenci imajo po dveh zahtevnih tekmah tekmovanja prost dan, v torek ob 15.20 se bodo pomerili z Norvežani. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Slovenci so prvenstvo odprli z dvema izjemno zahtevnima tekmama, najprej so z 0:7 izgubili s Švico, na nedeljski tekmi pa se dve tretjini dobro borili s Kanadčani, ki so na koncu slavili z 2:5. Danes imajo tekmovanja prost dan, v torek ob 15.20 pa bodo prve točke prvenstva iskali proti Norvežanom. Na papirju gre za tekmeca, proti kateremu je lažje tlakovati pot do točk kot proti uvodnima dvema reprezentancama.

Po štirje v četrtfinale, zadnjeuvrščeni stopnjo nižje

Prvenstvo se je začelo s predtekmovanjem, v katerem v vsakem od dveh mest igra osem reprezentanc. V skupini A v Tampereju se merijo Finska, ZDA, Švedska, Nemčija, Danska, Francija, Avstrija in Madžarska, v skupini B v Rigi pa Latvija, Slovenija, Kanada, Švica, Češka, Slovaška, Norveška in Kazahstan.

Po skupinskem delu, ki se bo končal 23. maja, bodo štiri najboljše reprezentance iz vsake skupine napredovale v četrtfinale. Za preostalih osem bo tekmovanja konec. Najslabša reprezentanca iz vsake skupine bo nazadovala stopnjo nižje in bo prihodnje leto igrala v diviziji I, skupini A. V eliti, ki bo prihodnje leto na Češkem, pa bosta namesto izpadlih zaigrali Velika Britanija in Poljska.

Četrtfinalni boji se bodo v obeh mestih začeli 25. maja, polfinale in tekmi za odličja bodo v Tampereju 27. in 28. maja.

SP v hokeju 2023, slovenska hokejska reprezentanca : Kanada, Jan Drozg
Sportal "Dober občutek, ko zadeneš proti Kanadi, a škoda, da nismo nadaljevali, kot smo začeli"
SP v hokeju 2023 - Kanada
Sportal Spored in rezultati svetovnega prvenstva v hokeju
 
Ne spreglejte