Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 5. 2023,
21.53

Osveženo pred

11 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26

Natisni članek

risi slovenska hokejska reprezentanca SP v hokeju 2023

Ponedeljek, 22. 5. 2023, 21.53

11 mesecev, 2 tedna

SVETOVNO PRVENSTVO V HOKEJU, 11. DAN

Slovenci so se od elite poslovili z novim porazom, izpadli tudi Madžari

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26
SP v hokeju 2023, slovenska hokejska reprezentanca : Kazahstan, Žan Us | Slovenski hokejisti so se od prvenstva in elite poslovili s porazom s 3:4 proti Kazahstanu.  | Foto Guliverimage

Slovenski hokejisti so se od prvenstva in elite poslovili s porazom s 3:4 proti Kazahstanu.

Foto: Guliverimage

Slovenska hokejska reprezentanca je na zadnji tekmi svetovnega prvenstva s 3:4 izgubila s Kazahstanom in se od elite – za obstanek že pred zadnjo tekmo ni imela več možnosti – poslovila z nič točami. V Tampereju je bila zvečer tekma precej večjega vložka, Avstrija in Madžarska sta se pomerili za obstanek med elito, po kazenskih strelih so si ga zagotovili Avstrijci, Madžari pa se skupaj s Slovenci selijo iz elite. Popoldne so Norvežani presenetljivo premagali Kanadčane po kazenskih strelih (3:2), neporaženi Švedi so na skandinavskem obračunu s 4:1 premagali Dance.

Poročilo s tekme:

SP v hokeju 2023, slovenska hokejska reprezentanca : Kazahstan
Sportal Slovenci za konec prvenstva izgubili s Kazahstanom
Aleš Kranjc
Sportal Poziv risov: Pomagajmo Alešu #video

Svetovno prvenstvo v hokeju, 11. dan

Ponedeljek, 22. maj

Lestvici*:

*Prve štiri reprezentance iz skupine napredujejo v četrtfinale, zadnja izpade razred nižje.

Slovenski hokejisti so že dan pred zadnjo tekmo svetovnega prvenstva ostali brez možnosti, da uresničijo tako želelni cilj in obstanejo med elito, tako da je bilo srečanje s Kazahstanom zgolj prestižnega značaja.

Slovenci, med vratnicama je priložnost prvič dobil Žan Us, so trikrat vodili (dvakrat je zadel Anže Kuralt, enkrat Jan Drozg), Kazahstanci so vselej izenačili, v 53. minuti pa je nov hiter prodor Kazahstana izkoristil Maksim Muhametov in postavil končnih 4:3.

"Tekmo smo odprli dobro, prvo tretjino odigrali dobro, a delali preveč napak, preveč smo si želeli le napada, v obrambi pa nismo odigrali dovolj zbrano. Na koncu nas je to pokopalo," je v izjavi za nacionalno televizijo dejal kapetan Jan Urbas.

"Razočaranje je veliko, ampak očitno smo ravno nekje vmes"

Varovanci Matjaža Kopitarja, ki se mu po prvenstvu izteče pogodba, so prvenstvo tako končali s sedmimi porazi, štirimi za zadetek in nič točkami: s Švico so izgubili z 0:7, s Kanado 2:5, z Norveško 0:1, s Češko z 2:6, z Latvijo 2:3, s Slovaško 0:1, s Kazahstanom pa s 3:4.

"Razočaranje je veliko, ampak očitno smo ravno nekje vmes (med elito in skupino B). Selimo se gor, dol, gor, dol. Na žalost tako je. A pozitivno gledamo naprej," je po koncu prvenstva dejal kapetan Jan Urbas. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Razočaranje je veliko, ampak očitno smo ravno nekje vmes (med elito in skupino B). Selimo se gor, dol, gor, dol. Na žalost tako je. A pozitivno gledamo naprej," je po koncu prvenstva dejal kapetan Jan Urbas. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Če pogledamo skozi ves turnir, smo se borili, dali vse od sebe, a na koncu ni bilo dovolj. Zagotovo je frustrirajoče, ker nisi nagrajen za trdo delo. A šport je krut, včasih se dogajajo take stvari. Nas je to doletelo, ampak že večkrat smo rekli, da smo dali vse od sebe, se borili … Tokrat ni bilo dovolj, upam, da nam bo sreča naklonjena v prihodnosti. Razočaranje je veliko, ampak očitno smo ravno nekje vmes (med elito in skupino B). Selimo se gor, dol, gor, dol. Na žalost tako je. Gledamo pa pozitivno naprej. Sezona je bila dolga za vse, tukaj je že skoraj junij, zdaj bo treba najprej spočiti glave, potem pa se ozreti nazaj. A kot sem že rekel, menim, da smo dali vse od sebe in na to smo lahko ponosni," je v izjavi za RTV še dodal Urbas.

"Težek turnir, vsi smo že lani vedeli, v kaj se podajamo. Nasprotniki so bili na najvišji ravni, prav tako hokej. Fantje so dali vse od sebe, kar so imeli. Nič jim ne moremo očitati, želja in borbenost sta bili, žal nam je zmanjkalo, morda tudi kakovosti.  A kot vedno povem, v ogledalo se lahko pogledajo z lahkoto, pustili so vse na ledu in se borili do konca," pa je misli za Hokejsko zvezo Slovenije strnil selektor.

SP v hokeju 2023, slovenska hokejska reprezentanca : Slovaška, Luka Gračnar
Sportal "Včasih daš vse, dobiš pa nič. Na tem prvenstvu je bilo to za nas kar pravilo."

Svetovno prvenstvo

Kazahstan : Slovenija 4:3 (1:1, 1:1, 2:1) 
Strelci: 0:1 Kuralt (2.), 1:1 Mihajlis (Rimarjov, Beketajev, 19., PP1), 1:2 Kuralt (Ograjenšek, Tičar, 22.), 2:2 Muratov (Orehov, Savicki, 39., PP1), 2:3 Drozg (Simšič, Pance, 43.), 3:3 Rimarjov (Starčenko, Beketajev, 53.), 4:3 Muhametov (MIhajlis, 57.).
Poročilo s tekme

Postava Slovenije: Us, Gračnar; Gregorc, Pavlin, Urbas, Jeglič, Verlič; Magovac, Crnović, Ograjenšek, Tičar, Kuralt; Podlipnik, Mašič, Drozg, Simšič, Pance; Tomaževič, Štebih, Zajc, Čimžar, Maver. Selektor: Matjaž Kopitar
Postava Kazahstana: Šutov, Bojarkin; Beketajev, Danijar, Starčenko, Šestakov, Rimarjov; Orehkov, Polohkov, Mihajlis, Grents, Savitski; Dikhanbek, Butenko, Muratov, Mukhametov, Omirbekov; Gaitamirov, Koroljov, Kaijrzhan, Mangisbajev, Rahmanov. Selektor: Galim, Mambetaliev

V divizijo I po hudem boju in porazu z Avstrijo še Madžari

Slovenska reprezentanca, v kateri je mogoče po prvenstvu pričakovati reprezentančne upokojitve, bo prihodnje leto igrala v drugem kakovostnem razredu, diviziji I, skupini A. V tej se bo za novo vrnitev med elito borila v družbi Italije, Južne Koreje, Japonske, Romunije in Madžarske

Gostitelj tekmovanja še ni znan, Mednarodna hokejska zveza ga bo določila na kongresu ob koncu letošnjega SP. Pri Hokejski zvezi Slovenije so že napovedali, da tokrat ne bodo kandidirali za tekmovanje, ki ga je Ljubljana gostila lani.

Avstrijci so na odločilni tekmi za obstanek po kazenskih strelih premagali Madžare in si zagotovili obstanek. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Avstrijci so na odločilni tekmi za obstanek po kazenskih strelih premagali Madžare in si zagotovili obstanek. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Madžarska se je od elite poslovila po odločilnem večernem obračunu z Avstrijo. Avstrijci so kljub zaostanku z 1:3 v 25. minuti do konca druge tretjine izenačili, nato pa so o potniku med drugoligaše odločali kazenski streli. Pri teh pa so bili veliko bolj zbrani Avstrijci, vratar Bernhard Starkbaum je ubranil tri madžarske poskuse, odločilni avstrijski kazenski strel pa je zadel Dominique Heinrich. Avstrija bo tako prvič po 19 letih dve zaporedni sezoni igrala med elito.

Norvežani drugič premagali Kanadčane, Švedi ugnali Dance

Že popoldne so se v Rigi pomerili Kanadčani in Norvežani, po kazenskih strelih so zmagali Skandinavci. Ti so vodili z 2:0, a so aktualni svetovni podprvaki izsilili podaljšek, v katerem gola ni bilo, tako da so o zmagovalcu odločali kazenski streli. V teh so do druge zmage v zgodovini nad Kanado prišli vikingi, ki kljub uspehu ne morejo več v četrtfinale. So si pa tega že zagotovili Kanadčani.

Norvežani so po kazenskih strelih premagali Kanado. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Norvežani so po kazenskih strelih premagali Kanado. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V Tampereju so popoldne neporaženi Švedi nanizali šesto zmago, s 4:1 so premagali Dance in ostajajo v igri za prvo mesto svoje skupine. Za tega se bodo v torek udarili z Američani. Danci kljub porazu ohranjajo upanje na četrtfinale, trenutno imajo na petem mestu točko manj od četrtih Nemcev, ki držijo zadnjo četrtfinalno vstopnico. Dance v torek čaka tekma s Finci, Nemce pa na papirju lažja naloga, Francija.

Po štirje v četrtfinale, zadnjeuvrščeni reprezentanci razred nižje

Predtekmovalni del SP se bo končal v torek, po štiri najboljše ekipe iz obeh predtekmovalnih skupin se bodo uvrstile v četrtfinale, zadnji iz obeh skupin pa izpadeta v nižji rang tekmovanja za leto 2024. Četrtfinalni boji se bodo v Rigi in Tampereju začeli v četrtek, polfinale in tekmi za odličja bodo v Tampereju v soboto in nedeljo.

Ne spreglejte