Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 4. 2021,
17.40

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

Natisni članek

Mlada Boleslav Fischtown Pinguins Jan Muršak Gašper Krošelj Žiga Jeglič KAC Celovec Rok Tičar Blaž Gregorc Jan Urbas IceHL legionarji

Ponedeljek, 12. 4. 2021, 17.40

3 leta

slovenski hokejisti v končnicah

Silovit začetek Tičarja, Gregorca in druščine, "Karawanken-Express" začasno ustavljen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55
EC KAC Celovec | Celovčani so finalno serijo lige ICEHL odprli z visoko zmago (6:0) nad Bolzanom. | Foto Sportida

Celovčani so finalno serijo lige ICEHL odprli z visoko zmago (6:0) nad Bolzanom.

Foto: Sportida

V večini evropskih hokejskih sezon so na sporedu izločilni boji, v ligi ICEHL se je v nedeljo začela finalna serija. Tudi s slovenskim pridihom. Napadalec Rok Tičar in branilec Blaž Gregorc sta jo s soigralci Celovca proti Bolzanu začela silovito. Z zmago s kar 6:0. V Nemčiji v tej sezoni navdušuje slovenski napad, Karawanken-Express, ki ga sestavljajo Jan Urbas, Žiga Jeglič in Miha Verlič. Trio velja za eno od najboljših napadalnih linij lige DEL, a na zadnjih dveh tekmah jo je moral trener zaradi poškodbe Urbasa preoblikovati. 

Jesenice - Asiago
Sportal Olimpija z eno nogo že v finalu, Jeseničani izgubili v Asiagu

Za lovoriko lige ICEHL (nekdanja liga EBEL) se bojujeta najboljši moštvi tako rednega dela sezone kot razigravanja, Bolzano in Celovec. Finalno serijo sta v nedeljo začeli na terenu Italijanov, kjer se je po 60 minutah prešerno smejalo Korošcem, ti imajo v svoji vrsti tudi dva Slovenca, Roka Tičarja in Blaža Gregorca

Celovčani so povsem prerešetali mrežo gostiteljev, vknjižili visoko zmago (6:0) in v seriji na štiri zmage povedli z 1:0. Pod kar tri zadetke se je podpisal kanadski napadalec Nick Petersen, ki je v letošnji končnici na 11 tekmah zbral devet zadetkov in prav toliko asistenc. Ob zanesljivi zmagi je s tremi podajami sodeloval slovenski reprezentant Tičar, eden od zgolj petih legionarjev Celovca na nedeljski tekmi. Z manj tujci je trofejni klub na finalni tekmi igral daljnega leta 2004, ko je na koncu postal prvak.

Pri Celovcu igrata slovenska reprezentanta Rok Tičar in Blaž Gregorc.  | Foto: Sportida Pri Celovcu igrata slovenska reprezentanta Rok Tičar in Blaž Gregorc. Foto: Sportida Domači strateg Greg Ireland resda pogreša prvega strelca in podajalca rednega dela Dustina Gazleyja, Domenica Alberga (lahko bi se vrnila med finalom), Marca Insama, Karla Stolleryja in Mika Halma, ki si je zakuhal štiri tekme prepovedi (dve je odslužil), na drugi strani pa je imel Petri Matikainen manj težav s poškodbami (manjkala sta Paul Postma in Dennis Sticha, oba ne moreta pomagati že od sredine februarja, ter David Fischer, ki je izpustil vso sezono), a tako visok poraz je nenadejan. Bolzano je zaradi poškodb aktiviral nekaj hokejistov Alpske lige iz Fasse (Davide Schiavone in Leonardo Felicetti), Gardene (Diego Glück, Patrick Tomasini).

Znova se je izkazal MVP letošnjega tekmovalnega obdobja, vratar Sebastian Dahm, nad katerim bedi nekdanji slovenski vratar Andrej Hočevar. Danec je zaustavil vseh 29 poskusov Bolzana. Na drugi strani pa Leland Irving ni imel svojega večera, ubranil je 23 strelov od 29.

Druga finalna tekma bo v torek na Koroškem. Bolzano je bil zadnjič prvak leta 2018, Celovec pa leto zatem, tako da brani naslov, saj lani prvaka zaradi predčasno končane sezone ni bilo.

EC KAC
Sportal Tičar in Gregorc v finalu lige ICEHL

Mlada Boleslav reprezentančnega vratarja Gašperja Krošlja v polfinalu češke Extralige izgublja z 2:3 v zmagah (igrajo na štiri). | Foto: Sportida Mlada Boleslav reprezentančnega vratarja Gašperja Krošlja v polfinalu češke Extralige izgublja z 2:3 v zmagah (igrajo na štiri). Foto: Sportida Krošelj opazuje polfinalni boj

Najboljši del sezone okuša še nekaj legionarjev. Med češko elito se za preboj v finale poteguje Mlada Boleslav, katere član je tudi vratar Gašper Krošelj (20 tekem, 91,3-odstotna zanesljivost).

Štiriintridesetletnik se je po poškodbi sicer vrnil v ekipo, a polfinale proti Trincu spremlja kot drugi čuvaj mreže. Zadnjič je branil 21. februarja. Njegovo moštvo v seriji na štiri zmage zaostaja z 2:3. Če bo izgubilo torkovo tekmo, bo zanj konec sezone.

Muršakovim ne gre Frölunda Jana Muršaka v četrtfinalu švedske prve lige zaostaja z 0:2 v zmagah. | Foto: Vid Ponikvar Frölunda Jana Muršaka v četrtfinalu švedske prve lige zaostaja z 0:2 v zmagah. Foto: Vid Ponikvar

Na Švedskem pa ne gre po načrtih Frölunde napadalca Jana Muršaka. Zgolj sedmo mesto po rednem delu kolektiva, ki vselej pogleduje proti vrhu, je manj od pričakovanj. Še več, ostali so tudi brez neposrednega napredovanja v končnico (prvih šest klubov), tako da so si četrtfinalno vstopnico priborili šele po dodatnih bojih.

V četrtfinalu jim nasproti stoji drugi po rednem delu Rögle. Muršakovim ne kaže dobro, uvodni četrtfinalni srečanji so izgubili (0:4, 2:5), Štajerec je ob drugem porazu sodeloval s podajo in zadetkom. V seriji igrajo na štiri zmage. 

Miha Verlič in Žiga Jeglič na zadnjih dveh tekmah v napadu nista imela pomoči poškodovanega Jana Urbasa. Slovenski trio velja za enega od najboljših napadov lige. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Miha Verlič in Žiga Jeglič na zadnjih dveh tekmah v napadu nista imela pomoči poškodovanega Jana Urbasa. Slovenski trio velja za enega od najboljših napadov lige. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Urbas izpustil zadnji tekmi, Bremerhaven v končnico

V nemški prvi ligi si je "slovenski" Fischtown Pinguins kljub porazu na zadnji tekmi zagotovil končnico. Nemci so zaradi poznega štarta sezone še v rednem delu. Strateg kolektiva iz Bremerhavna Thomas Popiesch je moral zaradi poškodbe Jana Urbasa preoblikovati "Karawanken express", kot so napad, ki ga ob Cerkničanu sestavljata Miha Verlič in Žiga Jeglič, poimenovali Nemci.

Slovenski trio je gonilna sila trenutno drugouvrščenega kolektiva severne skupine in velja za enega od najboljših napadov vse lige DEL. Drugi strelec in prvi podajalec Bremerhavna (28 tekem: 13 zadetkov, 22 podaj) se je poškodoval pretekli teden in izpustil zadnji srečanji, na katerih niso osvojili točke, a so si kljub temu že zagotovili izločilne boje. Jeglič se je na 34 tekmah podpisal pod 12 golov in 22 asistenc, najboljši strelec Verlič pa je na 34 obračunih 14-krat zatresel mrežo nasprotnika in dodal 16 asistenc.
 

Ne spreglejte