Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 4. 2021,
21.43

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

HDD Jesenice HK Olimpija Alpska liga

Sobota, 10. 4. 2021, 21.43

3 leta

alpska liga, polfinale, drugi tekmi

Olimpija z eno nogo že v finalu, Jeseničani izgubili v Asiagu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Jesenice - Asiago | Jeseničani so izgubili v Asiagu, za uvrstitev v finale se bodo morali še močno potruditi. | Foto Grega Valančič/Sportida

Jeseničani so izgubili v Asiagu, za uvrstitev v finale se bodo morali še močno potruditi.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Oba slovenska kluba sta polfinalno serijo v Alpski ligi začela z domačo zmago, danes pa sta bila na gostovanjih polovično uspešna. HK SŽ Olimpija je v Lustenauu prišla do zanesljive zmage in je z eno nogo že v finalu, saj v seriji vodi že z 2:0 v zmagah, medtem ko so HDD Sij Acroni Jesenice izgubile v Asiagu. Serija je zdaj izenačena na 1:1. 

Jeseničani so že na uvodni polfinalni tekmi v četrtek na domačem ledu močno garali za zmago in do nje prišli v podaljšku, danes pa jim je Asiago na domačem ledu vrnil z obrestmi. Italijani so se namreč veselili veliko bolj zanesljive zmage, Jeseničane so ugnali s 4:1 in slovenski finale postavili pod velik vprašaj. 

Jeseničani zadeli prvi, nato se jim je vse podrlo

Začetek tekme je bil za Jeseničane sicer dober, konec pa ne. V prvi tretjini so imeli malenkostno premoč, z golom Andreja Hebarja pa v 17. minuti tekem ob igralcu več na ledu tudi prvi prišli do vodstva. V nadaljevanju pa se je Gorenjcem podrlo vse, najprej, v 26. muinuti je Žana Usa za izenačenje premagal Alex Frei, le dve minuti in pol pozneje pa so domači že prišli do preobrata, ko je nespretneo izbijanje ploščka jeseniške ekipe izkoristil Michele Marchetti. Nato so Jeseničani sicer zdržali igro z igralcem manj, vendar so, potem ko so bile moči spet izenačene, hitro dobili še en gol, spet pa je zadel Frei.

V zadnji del so tako domači šli s prednostjo dveh zadetkov, ki so jo znali obdržati. Za Jeseničane je imel lepo priložnost Blaž Tomaževič, pet minut pred koncem pa so gostje imeli še "power-play". A je ostal neizkoriščen, čeprav je imel domači vratar Gianluca Vallini precej dela. Us je nato že dve minuti in pol pred koncem zapustil vrata, kar pa so hokejisti Asiaga izkoristili in zmago potrdili s strelom na nebranjen gol v 59. minuti. Drugi gol na tekmi je dosegel Marchetti.

Vallini je ustavil 23 strelov na svoja vrata, Us na drugi strani 27. 

Železarji bodo tako v torek doma igrali za ponovno prednost, v finalu Alpske lige pa še niso zaigrali. Asiago je v finalu igral tako v sezoni 2016/17, ko je bil podprvak, kot v sezoni 2017/18, ko je osvojil lovoriko.

Ljubljančani so z eno nogo že v finalu Alpske lige. | Foto: Vid Ponikvar Ljubljančani so z eno nogo že v finalu Alpske lige. Foto: Vid Ponikvar

Ljubljančani branijo naslov iz leta 2019 in so z eno nogo že v finalu te sezone. Proti Lustenauu vodijo že z 2:0 v zmagah, nv gosteh so polfinalnega tekmeca ugnali kar z 8:0, čeprav so pogrešali enega svojih bolj razpoloženih strelcev, kanadskega napadalca Marca-Oliviera Valleranda, ki jo je skupil na četrtkovi tekmi. Zmaji lahko v torek na domačem ledu zaključijo polfinalno serijo.

Tokrat brez omahovanja

Če so bili Ljubljančani po prvi tekmi polfinala zadovoljni z izidom, ne pa tudi z igro, so danes tekmeca prijeli na trdo. Že v uvodni minuti tekme, za prvi zadetek so zmaji potrebovali vsega 17 sekund, zadel je Anže Ropret, so napovedali, po kaj so prišli. Ropret je v 17. minuti povišal na 2:0, v drugi tretzjini pa so zadeli še Miha Logar, Žiga Pešut, Tadej Čimžar in Luka Vidmar.

V zadnji tretjini so gostje malce stopili s plina, pa premoč vseeno kronali še z zadetkoma  Martina Bohinca in Anžeta Ropreta. O premoči Ljubljančanov priča tudi podatek o strelih na gol, Paavo Hölsä je ubranil vseh 17 strelov, medtem ko je domači vratar Lukas Reihs ob sicer osmih prejetih zadetkih imel še 44 obramb.

HK Olimpija Lustenau hokej Marc Olivier Vallerand
Sportal Jeseničani so si zmago prigarali po podaljšku, polfinale uspešno začela tudi Olimpija

Moštva v seriji igrajo na tri zmage. Če bi se v finale uvrstili obe slovenski ekipi, bi ta štel dvojno, tudi za finale državnega prvenstva. Če bo v alpskem finalu zgolj ena od slovenskih ekip, bo finale državnega prvenstva po koncu alpske sezone.

Alpska liga, polfinale, drugi tekmi

Sobota, 10. april
Asiago : HDD Sij Acroni Jesenice 4:1 (0:1, 3:0, 1:0) /1:1/
Frei 26., 34., Marchetti 29., 59. (EN); Hebar 17. (PP1)

Lustenau : HK SŽ Olimpija 0:8 (0:2, 0:4, 0:2) /0:2/
Ropret 1., 17., 44., Logar 24. (PP1), Pešut 25., Čimžar 25., Vidmar 33., Bohinc 42.

//-razmerje v zmagah, igrajo na tri zmage; preostali datumi tekem: 13., 15., 17. april

Miha Logar
Sportal Branilec zmajev Miha Logar drugi v izboru za MVP Alpske lige
Ne spreglejte