Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 1. 2024,
14.08

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

Natisni članek

HK SŽ Olimpija državljanstvo Aljaž Predan

Četrtek, 11. 1. 2024, 14.08

3 mesece, 2 tedna

Slovenski hokejist Aljaž Predan nič več za Slovenijo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42
Aljaž Predan | Slovenski hokejist Aljaž Predan. | Foto Grega Valančič/Sportida

Slovenski hokejist Aljaž Predan.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenski hokejski selektor Edo Terglav tudi na prihodnji reprezentančni akciji ne bo mogel računati na 23-letnega slovenskega hokejista Aljaža Predana. Športni časopis EkipaSN poroča, da ima 23-letni na Ptuju rojeni hokejski napadalec od leta 2023 avstrijsko državljanstvo.

Kot poroča športni časnik Ekipa SN se je 23-letni hokejist Aljaž Predan za menjavo državljanstva odločil zato, da bi pri avstrijskem hokejskem klubu Red Bull Salzburg kot "domačin" lažje igral. Pri rdečih bikih v Salzburgu z menjavo državljanstva ni več imel statusa tujca, ki je ovrednoten z več točkami. Ekipa ima na voljo 60 točk in te številke ne sme preseči. Vsak igralec je ovrednoten individualno, največ prostora pa zasedejo tujci.

Predan se je tako lani odločil, da se odpove slovenskemu in zaprosi za avstrijsko državljanstvo. In zakaj Predan ne more imeti dvojnega državljanstva? Zato ker Avstrija tega ne dovoljuje, poroča Ekipa SN. Predan je dejal, da avstrijski potni list lahko še vedno vrne in slovensko državljanstvo pridobi nazaj, a za zdaj ostaja tako, kot je. Do takrat so tudi vrata slovenske reprezentance, kot kaže, zaprta. 

Predan je osem let igral pri hokejskem klubu Red Bull Salzburg. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Predan je osem let igral pri hokejskem klubu Red Bull Salzburg. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Štajerec se je po osmih letih igranja na Solnograškem lani poleti poslovil od rdečih bikov in preselil v Ljubljano.

Aljaž Predan si je hokejsko znanje v Salzburgu nabiral od leta 2015, najprej v tamkajšnji hokejski akademiji, pozneje pa je v juniorski ekipi nastopal v Alpski ligi in prvi ekipi v ligi ICE. V dresu Salzburga je odigral tudi 14 tekem v Hokejski ligi prvakov. Med profesionalci je debitiral 26. januarja 2020 na tekmi lige ICEHL proti Beljaku in že v svojem krstnem nastopu prispeval asistenco. Nastopal je tudi za slovensko reprezentanco do 18 in do 20 let na svetovnih prvenstvih, mesto v članski vrsti pa mu je na pripravljalnih turnirjih namenil tudi selektor Matjaž Kopitar.
Ne spreglejte