Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 2. 2013,
23.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

hokej Tomaž Razingar Marcel Rodman Matjaž Kopitar Danska Belorusija Ukrajina

Petek, 8. 2. 2013, 23.24

8 let

Slovenija na OI z Rusijo, Slovaško in ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenska hokejska reprezentanca je v tekmi 2. kroga olimpijskega kvalifikacijskega turnirja v Vojensu premagala domačo reprezentanco Danske z 2:1. Slovenija si je z zmago že zagotovila OI v Sočiju.

Sloveniji se je v Vojensu ponudila izjemna priložnost za preboj na olimpijske igre. Sanje generacij slovenskih hokejistov, ki so v dveh desetletjih samostojnosti skušali priti na največje športno tekmovanje, so na Danskem nenadoma postale povsem uresničljive. Prvi korak so izbranci Matjaža Kopitarja naredili že v četrtek, ko so, za tuje opazovalce in tudi za gostitelje Dance presenetljivo, premagali favorizirano Belorusijo. A ta zmaga je bila povsem zaslužena in trdo priborjena, naslednji, morda že odločilni korak pa je Slovence čakal na današnjem obračunu z domačini.

Ti so na prvi tekmi premagali Ukrajino, a z ne preveč prepričljivo predstavo. Tudi njihov trener Per Backman je po dvoboju priznal, da bo treba vse skupaj dvigniti na višjo raven na dvoboju proti Sloveniji. V slovenskem taboru pa so po uspehu prvi dan turnirja umirjali evforijo in poudarjali, da jih najtežji del tekmovanja šele čaka.

A ne glede na vse je bila gola statistika pred tekmo Danska - Slovenija jasna. Ker je Belorusija premagala Ukrajino, bi slovenska zmaga po rednem delu (ki prinaša tri točke) že pomenila, da je turnir odločen, saj ob takšnem razpletu nihče več ne bi mogel prehiteti Slovencev, tudi če bi ti v nedeljo izgubili z Ukrajinci. Dancem po drugi strani zmaga še ne bi prinesla dokončnega prvega mesta, a so imeli gostitelji, ki so lahko računali na glasno podporo navijačev v nabito polni dvorani, seveda svoj načrt: premagati Slovenijo in v nedeljo osvojiti prvo mesto na tekmi z Belorusijo.

David Rodman dvakrat premagal Andersena

Slovenci so se zavedali, da bodo Danci silovito pritisnili v začetku tekme. Zato je bilo toliko bolj pomembno zdržati začetni nalet. To je Slovencem tudi uspelo, domači hokejisti so se sicer silovito zagnali in si pripravili nekaj zrelih priložnosti. Toda slovenska obramba na čelu z razpoloženim vratarjem Robertom Kristanom je bila trdna, pa tudi Frederik Andersen ni mogel biti povsem miren v vratih domačih. Še posebej ob prodoru Jana Urbasa v 18. minuti, a je plošček takrat končal ob vratnici, akcija prvega napada Rok Tičar-Žiga Jeglič-Robert Sabolič deset minut pred tem pa se je končala s streli vseh treh, vendar brez gola. Danci so bili najbližje zadetku ob nevarnem poskusu Patricka Bjoerkstranda v deveti minuti, ko je plošček zadel Kristana v nogo in se odbil za gol. Slovenci pa so z odločno in trdno obrambo preživeli tudi prvo številčno prednost Danske, ko je bil sredi tretjine izključen Rok Pajič.

Z drugo tretjino so prišli tudi zadetki. Za šok danskih navijačev, potem ko je ušel v prodor in ga zaključil s silovitim strelom, je poskrbel David Rodman. Vendar se Slovenci niso dolgo veselili vodstva, kajti le 43 sekund zatem je z golom odgovorila tudi Danska, Kristana je premagal Nichlas Hardt. Sledile so težke minute za goste, saj so dvakrat v šestih minutah igrali z igralcem manj. A so vse nalete Danske, tudi ob "power-playu", so Risi zdržali, resda je bilo nekajkrat zelo vroče pred Kristanom, a je tudi po eni od njegovih obramb Aleš Mušič ušel v protinapad, strel pa je domač vratar ukrotil. V 36. minuti so Danci zapravili dve izjemni priložnosti, ko je bil Kristan praktično že premagan, v nasprotnem napadu pa je nato David Rodman z novo izjemno potezo poskrbel za novo vodstvo in spet nekoliko utišal domače navijače. Ti so onemeli še od strelu Jegliča v 40. minuti, a je na Dansko srečo plošček zadel le prečko.

Robert Kristan se v zadnji tretjini ni pustil premagati

Prav Jeglič je imel že v prvi minuti zadnjega dela novo izjemno priložnosti, toda ploščka ne on ne soigralci niso zmogli zbezati prek golove črte, potem ko so bila nekaj sekund vrata celo prazna. A tudi Danci so se zavedali, da morajo narediti preobrat, če ne želijo turnirja končati že po dveh dneh. Razvila se je bitka za vsak plošček, domači so pritiskali in streljali proti Robertu Kristanu z vseh položajev, Slovenci pa so bili nepopustljivi in trdni v obrambi. Imeli so tudi nekaj sreče, na danski strani je namreč prečko v 46. minuti zadel Morten Green. A bolj ko se je tekma bližala koncu, bolj "tečni" so bili domačini. Slovenci pa so se metali za vsakim ploščkom, blokirali vsak strel in imeli še malo sreče. Priložnost za odločitev je imel Marcel Rodman v 55. minuti, a ni zadel, sledile pa so atomske zadnje minute. Danci z vodo že do las so stavili na vse ali nič, potegnili iz gola vratarja in skušali izsiliti izenačenje. A vse, kar so dobili, je bila vratnica Hardta 12 sekund pred koncem, po zadnji sireni pa so ob šokiranih domačinih Slovenci začeli veliko slavje na ledu v Vojensu.

Sobota bo na turnirju prost dan, v nedeljo pa bosta na sporedu še zadnja dvoboja, ki pa zdaj ne odločata o ničemer: Slovenija - Ukrajina in Danska - Belorusija

Ne spreglejte