Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 4. 2015,
18.39

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Luka Gračnar Red Bull Salzburg slovenska hokejska reprezentanca Ostrava svetovno prvenstvo

Sreda, 22. 4. 2015, 18.39

5 let, 2 meseca

"Seveda smo sposobni več, a bilanco bomo delali po koncu"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Luki Gračnarju se je po klubski sezoni lahko smejalo, saj je s Salzburgom postal prvak lige EBEL. Se mu bo tudi po vrnitvi s Češke, kjer se bo na prvi majski dan začelo svetovno prvenstvo?

Lani je bil veliki junak razširjenega avstrijskega prvenstva Žiga Pance z Bolzanom, letos se lovorike veseli Luka Gračnar s Salzburgom, ki je v lanski sezoni zaušnico doživel na odločilni, peti finalni tekmi. Tokrat je bila celotna sezona v znamenju rdečih bikov, ki so bili vselej na vrhu, premoč v končnici pa dokazali z 12 zmagami na 13 tekmah. Le v četrtfinalu, v katerem so izločili Beljak, so enkrat izgubili, sicer pa Celovec in na koncu Dunaj izločili s 4:0 v zmagah. A čeprav se zdi, da so do naslova prišli še kako suvereno, naš sogovornik poudarja, da v končnici le ni bilo tako lahko.

"Lani se je za nas končalo, kot se je, letos pa … Naša celotna sezona je bila skoraj perfektna. Že v rednem delu smo izgubili zelo malo tekem, tako da smo ta del zmagali, bili tudi najboljši v razigravanju, potem tudi v play-offu. Dvanajst zmag na 13 tekmah se sliši zelo suvereno, a ni bilo tako lahko, kot je morda videti. Smo morali kar trdo delati, nekatere tekme smo zmagovali povsem ob koncu rednega dela ali celo v podaljšku. Kakovost je bila sicer vseskozi na naši strani, a tudi sreče smo imeli nekaj," po največjem klubskem uspehu v karieri pravi prva vratarska hobotnica Salzburžanov, ki recept za letošnji uspeh vidi v: "Veliko igralcev od lani smo obdržali. Vsak je leto starejši, izkušenejši, malo boljši … Med seboj se tako poznamo malo bolje, morda je bilo tudi zato vzdušje boljše. Stvari so se nam poklopile in na koncu se nam je izšlo."

Vedno višje ambicije

Čeprav so naslov osvojili že pretekli torek, je bilo na Solnograškem pestro še v ponedeljek, ko so peto zvezdico lige EBEL proslavili še s privrženci hokejskih rdečih bikov. "Čeprav je bil ponedeljek, izbrali so res zelo slab termin, se je zbralo kar nekaj ljudi, verjetno bi jih bilo še več, če bi bilo to med vikendom. Ampak bilo je res izjemno, navijači so se zelo lepo potrudili in nam pripravili eno super veselico."

Pa bo Gračnar še v prihodnje navduševal solnograško občinstvo, glede na to, da ga tuji mediji povezujejo s severom Evrope? "S Salzburgom imam sicer pogodbo še za eno sezono, ampak ambicije so vedno višje. Tudi ni nobena skrivnost, da imam določene ponudbe, zanimanja so tudi iz prve finske lige, a treba bo najprej dobro razmisliti in se odločiti, kako naprej."

Češka bo zgodba zase

Pri Salzburgu, ki je v torek sodelovanje podaljšal z napadalci Konstantinom Komarekom, Danielom Welserjem, Marcom Bruckerjem in branilcema Alexandrom Pallestrangom in Zdenekom Kutlakom, je bil vselej prva izbira trenerja Dana Ratushnyja, vse bolj pa mu zaupa tudi slovenski selektor Matjaž Kopitar. "Ne vem, kako bo na Češkem, a poskušal bom prepričati in si prislužiti kakšno tekmo," je previden Gračnar, za katerega bo to pri 21 letih tretje člansko prvenstvo, drugo med elito (na lanskem divizije I, skupine A, je bil ob koncu izbran za najkoristnejšega igralca prvenstva): "Prej začneš, bolje je, prej nabereš izkušnje in prej dozoriš. Vsekakor mi je pomagalo, da sem se že zelo mlad pridružil reprezentanci, a po drugi strani se mi to ne zdi nič nenavadnega, da sem bil že tako zgodaj zraven, saj v mnogo reprezentancah fantje z 18, 19 leti igrajo pomembne vloge."

Osnovni cilj risov je obstanek, pa vendar se ne moremo znebiti občutka, da je ta zasedba, ki je skoraj identična tisti iz Sočija, kjer so končali na sedmem mestu, sposobna še kaj več. "Res je, da imamo podobno ekipo kot na olimpijskih igrah in da bomo nastopili v zelo močni postavi, a Češka bo zgodba zase. Seveda pa smo sposobni več," je optimističen mladi Gorenjec, ki pa se zaveda, da ne bo lahko: "A treba se bo zelo dobro pripraviti na nasprotnike, iti tekmo po tekmo, iskati in čim bolje izkoristiti svoje priložnosti in zmagati čim več tekem. Na koncu prvenstva pa bomo lahko naredili bilanco in ugotovili, ali smo naredili dovolj za še kaj več."

Ne spreglejte