Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 3. 2014,
16.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

HDD Olimpija HK Playboy Slavija HK Triglav Kranj državno prvenstvo

Torek, 18. 3. 2014, 16.52

8 let

Še drugo sezono ekspresno po hokejsko zvezdico. V prihodnje le spremembe?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Četrtek bo postregel s prvima polfinalnima tekmama državnega prvenstva, ki ga bodo tudi letos izvedli ekspresno hitro. Prvak, presenečenje bi bilo, če to ne bi postala HDD Olimpija, bo znan 3. aprila.

Podobno kot lani tudi letos v sklepnih bojih za državno zvezdico tekmujejo HDD Olimpija, HK Playboy Slavija, HK Triglav Kranj in železarji, a ne člani HD mladi Jesenice, temveč Team Jesenice, ki delujejo pod okriljem Hokejske zveze Slovenije (HZS).

In podobno kot v zadnji sezoni bo tudi v tej prvak "okronan" (pre)hitro. Tako v polfinalu kot v finalu bodo ekipe namreč igrale po sistemu boljši z dveh tekem. Prva tekma, ki bo na igrišču kluba z višjo štartno številko, se lahko konča z neodločenim rezultatom. V primeru enakega skupnega rezultata po drugi tekmi (na igrišču kluba z nižjo štartno številko) hokejisti igrajo podaljške po 20 minut s štirimi igralci do zmagovitega zadetka.

V polfinalu bo moštvo s štartno številko ena palice prekrižalo z moštvom s številko štiri, moštvo s številko dva pa z moštvom s številko tri. Štartne številke so določene po sistemu: 1. slovenski klub v ligi EBEL (HDD Olimpija), 2. najvišjeuvrščeni slovenski klub v ligi INL (Team Jesenice), 3. drugouvrščeni slovenski klub v ligi INL (HK Playboy Slavija), 4. tretjeuvrščeni slovenski klub v ligi INL (HK Triglav Kranj).

Tudi finale, ki se bo začel v ponedeljek, 31. marca, bodo igrali po sitemu boljši z dveh tekem. Prvaku bi tako za ''kanto'' zadostovali le dve zmagi. Tretje in četrto mesto bosta po uvrstitvi pred končnim delom tekmovanja osvojili poraženi ekipi polfinalnih obračunov.

Trenutno najbolj optimalen sistem. Bo prihodnjo sezono drugače?

"Ko se je pred časom pokazala možnost za razširitev tega tekmovanja, smo se pogovarjali, da bi v polfinalu in finalu tekmovanja iz sistema boljši z dveh tekem prešli na tekmovanje boljši s treh tekem, a se nam žal ni uspelo uskladiti, tako da ostajamo na prvem sistemu. Vedeti je treba, da klubi prihajajo iz različnih tekmovanj in da je na koncu izjemno težko sestaviti tekmovanje tako, da bi bilo na koncu vsem prav," se je na kritike sistema končnice državnega prvenstva, katere pomen je v zadnjih letih zvodenel, odzval vodja tekmovanj za DP Bogdan Jakopič.

Da je to trenutno najbolj optimalen sistem in termin tekmovanja, je potrdil sekretar HZS Dejan Kontrec: "Predsedstvo je potek tekmovanja sprejelo pred sezono na podlagi urnikov, ki sta jih sprejela liga EBEL in liga INL. Lani je Slavija prišla daleč in so ekipe njo čakale, prej so čakali Olimpijo, letos je pa tako, da so imele vse ekipe 14 dni časa, da so se pripravile, imajo spočite ekipe in bodo normalno lahko kakovostno odigrale državno prvenstvo. Je pa res, da je bil tu tudi kompromis, saj je Južna Koreja (svetovno prvenstvo divizije I, skupine A, 20. – 26. april, op. a.) bližje, kot je bila prej elita."

Kontrec je ob tem pojasnil, da pripravljajo osnutek državnega prvenstva za prihodnje leto, a da je še v povojih in da bo število tekem zelo odvisno od nič kaj rožnatega finančnega položaja moštev: "Na HZS pa v sodelovanju s klubi pripravljamo tudi različico za naprej, ko naj bi državno prvenstvo igrali tudi med tednom. In tudi Olimpija bo morala tako igrati, če bo hotela postati hokejski prvak. Iščemo najboljšo različico končnice. Vedeti moramo, da igramo več lig, da imamo le sedem dvoran, da so tu tudi druge selekcije, da tudi termini niso kar tako na voljo. In ne nazadnje, da so tekme tudi finančno pogojene. Vprašanje je, koliko si bodo klubi lahko privoščili." A nekaj podobnega smo slišali že pred lansko ekspresno končnico, od katere pa se ni prav veliko spremenilo.

Ne spreglejte