Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 4. 2016,
23.19

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

Nik Zupančič slovenska hokejska reprezentanca risi

Torek, 12. 4. 2016, 23.19

6 let, 7 mesecev

Slovenci rutinirano opravili s Hrvati in zanesljivo zmagali (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Slovenska izbrana vrsta se je še drugič v petih dneh pomerila s Hrvaško in še drugič zmagala. Risi so po petkovi zmagi z 8:3 tokrat slavili še bolj suvereno in sosede odpravili z 9:1.

Priprave slovenske hokejske reprezentance na svetovno prvenstvo divizije I, skupine A (med 23. in 29. aprilom bo potekalo v Katovicah na Poljskem) so v polnem teku. Četa Nika Zupančiča, ki še čaka na nekatere hokejiste novega državnega prvaka Olimpije in nekatere legionarje, je v petek v Zagrebu suvereno premagala Hrvate, v torek pa jim zadala še višji poraz.

 

Hitro nakazali smer tekme

Slovenska izbrana vrsta je že v prvih minutah nakazala, v katero smer bo šla tekma, in v prvi tretjini s strelsko in terensko premočjo upravičila vlogo velike favoritinje. Dogajanje se je večji del 20 minut dogajalo pred vrati gostov. Če so se Hrvati, ki se pripravljajo na SP divizije I, skupine B, ki ga bodo od 17. aprila gostili v Zagrebu, ob prvi igri z igralcem več risov še ubranili, pa njihov vratar Vili Rosandić v šesti minuti ni imel možnosti. Branilec Jurij Repe ga je z natančnim strelom z razdalje matiral pod prečko in odprl festival slovenskih zadetkov.

Južni sosedi so se sicer uspešno ubranili tudi ob drugem številčnem manku v tej tretjini, a bili spet nemočni v 16. minuti, ko je z leve strani udaril Sabahudin Kovačević in zvišal na 2:0. Na drugi strani so bili poskusi zelo redki, še najlepšo priložnost si je v 18. minuti priigral Marko Šakić, a je bil Robert Kristan na mestu. Tik pred iztekom tretjine je z modre črte ustrelil Aleš Kranjc, Rok Tičar pa je plošček preusmeril v gol in soigralce na odmor popeljal s 3:0.

V slovenskih vratih je končal le en plošček. | Foto: V slovenskih vratih je končal le en plošček.

Unuk do prvenca

Tudi nadaljevanje se je odvijalo povsem po slovenskih notah. Enega od poskusov je v 24. minuti ob tretji številčni prednosti v gol spremenil Kovačević, že v naslednji minuti pa je debitant v članski vrsti Nik Unuk s prvencem zakuril petardo. Sredi tretjine je Lixa v vratih zamenjal Andrej Hočevar, ki so ga Hrvati takoj ogreli, a je uspešno posredoval.

 

Je pa na drugi strani v 35. minuti v razmiku 14 sekund Rosandić klonil še dvakrat. Obakrat je udaril prvi napad Žiga Jeglič – Rok Tičar – Andrej Hebar, Jeglič je zvišal na 6:0, Tičar na 7:0. Ko se je že zdelo, da bo Slovenija na zadnji odmor odšla brez prejetega zadetka, je Luka Jarcov ugnal Hočevarja in znižal na 7:1.

Rok Tičar je dosegel tri gole. | Foto: Rok Tičar je dosegel tri gole.

Kovačević in Tičar s hat-trickom

A ni dolgo ostalo pri +6, saj je razpoloženi Kovačević že v 42. minuti s hat-trickom premagal svežega vratarja Mateta Tomljenovića in zvišal na 8:1, v 48. minuti pa je trojček s strelom pod prečko dosegel še Tičar. Napadalec je dosegel svoj deveti zadetek na tekmah proti Hrvatom in tako na prvem mestu strelcev proti sosedom prehitel selektorja Zupančiča.

 

Slovenci so uspešno nadzirali potek srečanja in se uspešno ubranili tudi, ko so imeli pol minute dva igralca manj na ledu. Še naprej so prevladovali na ledu in na koncu rutinirano slavili z 9:1.

 

Tri solidne tretjine, trije odpadli, novi prihajajo

Nik Zupančič se je po drugi pripravljalni tekmi zahvalil Niku Unuku, Marku Čeponu in Roku Lebru. V sredo bo pozdravil peterico Olimpijinih članov in mladega jeseniškega vratarja Žana Usa. | Foto: Nik Zupančič se je po drugi pripravljalni tekmi zahvalil Niku Unuku, Marku Čeponu in Roku Lebru. V sredo bo pozdravil peterico Olimpijinih članov in mladega jeseniškega vratarja Žana Usa.

Selektor je bil po tekmi zadovoljen predvsem s tem, da so sestavili tri solidne tretjine. Kljub dvema visokima zmagama nad Hrvati so takšne tekme vseeno boljše kot treningi. "Ne le da z njimi razbijamo monotonost, tudi na takšnih tekmah se da videti veliko stvari," je dejal po obračunu. Bi pa seveda takoj podpisal, da bi njegovi varovanci pripravljalne tekme lahko igrali proti kakovostnejšim nasprotnikom.

 

Po drugi tekmi so se od priprav poslovili Nik Unuk, Mark Čepon in Rok Leber, že v sredo pa se bo reprezentanci pridružilo pet Olimpijinih članov, in sicer branilec Andrej Tavželj ter napadalci Aleš Mušič, Gregor Koblar, Žiga Pešut in Anže Ropret. Treninge reprezentance bo okusil tudi mladi jeseniški vratar Žan Us, saj je Gašper Krošelj zbolel.

 

Kmalu naj bi reprezentantom na tekmah pomagal tudi Blaž Gregorc. Branilca, ki je reprezentančne soigralce tokrat spremljal ob ledu, pesti poškodba kolena, a naj bi bil kmalu pripravljen.

Po Hrvatih še nad Japonce in Madžare

Po pripravljalnem obračunu s Hrvaško bodo slovenski reprezentanti – ti bodo na SP pogrešali kar nekaj imen: Jana Muršaka, oba brata Rodman, Boštjana Goličiča, Nika Pema, vprašljivi so tudi Robert Sabolič, Miha Štebih in Žiga Pavlin – pred prvenstvom opravili še dva preizkusa. Prvega v soboto na Jesenicah proti Japoncem (19.00), drugega pa v sredo, 20. aprila, v Budimpešti z Madžari.

 

Pripravljalne tekme slovenske reprezentance za SP:

Torek, 12. april, Bled:

Športna dvorana Bled, gledalcev 250, sodniki: Kralj, Lešnjak (glavna), Bergant, Bohinc (vsi Slovenija).
Slovenija : Hrvaška 9:1 (3:0, 4:1, 2:0)

Strelci: 1:0 Repe (Pance, Urbas, 6.), 2:0 Kovačević (Tičar, Kranjc 16.), 3:0 Tičar (Kranjc, Kovačević, 20.), 4.0 Kovačević (Kranjc, Jeglič 24., PP1),  5:0 Unuk (Simšič, Jezovšek, 25.), 6:0 Jeglič (Tičar, Hebar, 35.), 7:0 Tičar (Jeglič, Hebar, 35.), 7:1 Jarcov (Blagus, Vukoja 40.), 8:1 Kovačević (Tičar, Kranjc, 42.), 9:1 Tičar (Jeglič, Ograjenšek, 48.)

Kazenske minute: Slovenija 6, Hrvaška 10

Postava Slovenija: Kristan, Hočevar; Kovačević, Kranjc, Hebar, Tičar, Jeglič; Vidmar, Milovanovič, Verlič, Urbas, Ograjenšek; Pretnar, Repe, Pance, Kuralt, Leber; Čepon, Simšič, Jezovšek, Unuk

Postava Hrvaške: Rosandić, Tomljenović; Jačmenjak, Ljubić, Jarcov, Brine, Vukoja; Puzić, Tadić, Sakić, Janković, Miličić; Plesko, Silović, Mirić, Blagus, Mikulič; Kegalj, Smolec, Kalep, Brencum


Petek, 8. april, Zagreb:
Hrvaška : Slovenija 3:8 (0:4, 2:2, 1:2)

0:1 Ograjenšek (Kranjc, 6.), 0:2 Tičar (11.), 0:3 Tičar (Hebar, Jeglič, 14.), 0:4 Urbas (Simšič, 18), 1:4 Jačmenjak (Janković, 22.), 1:5 Ograjenšek (Simšič, 25.), 2:5 Janković (35.), 2:6 Pance (Urbas, Vidmar, 38.), 2:7 Pance (47.), 3:7 Perkovich (Jačmenjak, Janković, 55.), 3:8 Leber (Milovanovič, 58.).




Sobota, 16. april, Jesenice:
19.00 Slovenija – Japonska

Sreda, 20. april, Budimpešta:
Madžarska – Slovenija

 

Slovenske tekme na SP divizije I, skupine A (Katovice, 23.–29. april):

Sobota, 23. april:

13.00 Japonska – Slovenija

Nedelja, 24. april:

13.00 Slovenija – Italija

Torek, 26. april:

20.00 Slovenija – Poljska

Sreda, 27. april:

16.30 Slovenija – Južna Koreja

Petek, 29. april:

16.30 Avstrija – Slovenija

Ne spreglejte