Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 12. 2014,
12.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Gorazd Drinovec slovenska hokejska reprezentanca Asiago

Sreda, 24. 12. 2014, 12.20

8 let

Razočaranje je bilo veliko. Po oddaji poročil se bodo odločili, kako naprej.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenska reprezentanca do 20 let pretekli teden na SP ni izpolnila cilja - obstanka v diviziji I, skupini A. Razočaranja v slovenskem taboru ne skrivajo in že pogledujejo v prihodnost.

Ko smo se konec letošnjega januarja, preden se je slovenska članska reprezentanca odpravila na tekmovanje vseh tekmovanj, olimpijske igre, pogovarjali z njenim selektorjem Matjažem Kopitarjem, nismo mogli mimo hokejskega bazena prihodnosti – reprezentance do 20 let.

"Če pogledamo reprezentanco do 20 let, njihov nastop na svetovnem prvenstvu številni vidijo kot neuspeh (ena zmaga na petih tekmah in obstanek v diviziji I, op. a.). Zame, ki poznam to generacijo, je bil obstanek uspeh. Že dolgo časa namreč ni bilo tako slabe generacije, kar je skrb vzbujajoče," je takrat o najstniški zasedbi, ki se je decembra lani komaj obdržala v diviziji I, skupini A, zaskrbljeno razmišljal Kopitar. Leto zatem so se njegove skrbi o nekonkurenčnosti mladih risov do 20 let lahko še povečale. Na turnirju v Asiagu so zasedli zadnje mesto in nazadovali v divizijo I, skupino B, kjer jim bodo prihodnje leto družbo delale Francija, Velika Britanija, Ukrajina, Japonska in Poljska.

V tej generaciji določen hendikep

"Že ob odhodu na svetovno prvenstvo smo se zavedali, da imamo močno pomlajeno reprezentanco, kajti v Sloveniji je v nosilnem letniku premalo kakovostnih igralcev, zato smo bili prisiljeni imeti v reprezentanci tudi sedem igralcev, ki so dve leti mlajši in bodo igrali še v reprezentanci do 18 let. Bili smo najmlajša ekipa na prvenstvu, zato je bil naš cilj izredno težko dosegljiv," je na naše vprašanje o razlogu za izpad odgovoril selektor reprezentance do 20 let Gorazd Drinovec in dodal: "Žal imamo na splošno v Sloveniji izredno malo igralcev letnikov 1994, 1995 in 1996, zato imamo v tej generaciji določen hendikep v primerjavi s preostalimi reprezentancami. Belorusija (Belorusi so osvojili prvo mesto in napredovali med deset reprezentanc elitne skupine, op. a.) je na primer nastopala praktično z letnikom 1995, mlajših je bilo le nekaj, in tukaj se je pokazala razlika v kakovosti."

Prepoceni zadetki

Slovenija je svoje upe na obstanek v omenjeni skupini iskala predvsem v tekmi s severnimi sosedi, ki pa so že v prvi tretjini (vodstvo s 3:0) nakazali, kam bo šla zmaga, in na koncu slavili s 7:3. Po tem obračunu bi rise v skupini ohranila le še zmaga zadnji dan prvenstva nad Italijani, a ob predpostavki, da gostitelji izgubijo četrto tekmo proti Latvijcem. Žal so Italijani premagali Latvijce, tako da je bilo upov na obstanek konec že dva dni pred zadnjim tekmovalnim dnem, ko so Slovenci sicer veliki točki proti Norvežanom – še lani članom elite – dodali pirovo zmago nad zahodnimi sosedi.

"Predvsem bi izpostavil tekmo proti Norveški, na kateri bi lahko tudi zmagali, a nismo izkoristili priložnosti. In pa seveda tekmo proti Avstriji, na katero smo se dobro pripravili, a žal ni bil naš najboljši dan. V prvi tretjini smo si ustvarili pet res lepih priložnosti, a nismo zadeli, oni pa so iz dveh nezrelih priložnosti zadeli. In tukaj se je tekma odločila," je Drinovec obžaloval neizkoriščene priložnosti svojih fantov in napake, zaradi katerih so dobivali prepoceni zadetke.

Kot je še pripomnil naš sogovornik, je bilo v slovenskem taboru, ko so izvedeli, da ni več možnosti za napredovanje, razočaranje razumljivo veliko: "Žal se je na tekmi med Latvijo in Italijo zgodil fiasko, še danes ne razumem, kako je bilo to mogoče. Tekmo sem si ogledal in menim, da je bila Latvija, ker je že pred tekmo z Italijo izgubila možnost prvega mesta in napredovanja med elito, popolnoma nemotivirana. Italijani so v tem videli svojo priložnost in zmagali. To nas je potrlo. Razočaranje je bilo veliko. Takoj smo začeli motivacijske prijeme in ves petek in soboto posvetili temu, kako pomembna je tekma z Italijo za samopotrditev, kako pomembna je za tiste, ki zapuščajo reprezentanco in odhajajo proti članski, če se jim bo tja uspelo uvrstiti. Predvsem smo želeli dokazati, da igramo dober hokej, da smo boljši od Italijanov. Odigrali smo res dobro in morda tudi zaradi sproščenosti zmagali."

Izkušnje in kmalu vrnitev

Čeprav so želje splavale po vodi in je cilj ostal neuresničen, je selektor iz SP v Asiagu lahko potegnil kakšno pozitivno stvar: "Predvsem to, da so fantje pridobili prepotrebne izkušnje. Imamo več kot polovico igralcev, ki bodo prihodnje leto spet nosilci te reprezentance in te izkušnje bodo prenesli na prihodnje leto, ko bomo sicer nastopali v skupini nižje, ampak tudi tam so zelo dobre reprezentance, s katerimi se srečujemo na prijateljskih tekmah, ko je vedno zelo izenačeno. Zelo težko bo zmagati v tej izenačeni skupini, zato bodo te izkušnje res zelo pomembne, da bi se nam uspelo morda že v prihodnjem ali pa najpozneje v dveh letih vrniti v skupino, iz katere smo izpadli in ki je takoj za elito, ki v naši selekciji šteje le deset reprezentanc in ne 16 kot v članski."

Medsebojno zaupanje je

Bo Drinovec, ki si želi, da bi bila reprezentanca do 20 let, v katero pogleduje tudi Matjaž Kopitar, najpozneje čez dve leti spet med 16. najkakovostnejšimi, vztrajal na svojem položaju? "Dogovorjeni smo, da tisti, ki delamo z mlajšimi selekcijami, sodelujemo tudi s članskim selektorjem oziroma on z nami. Medsebojno zaupanje je. Seveda bodo stvari bolj jasne po oddaji poročil in analiz (reprezentance strnejo poročila ob koncu sezone, Drinovec bo svoje podal že takoj po novem letu, op. a.), ko se bomo na strokovnem svetu in predsedstvu hokejske zveze odločali, kako in kaj naprej. Ne bi govoril o vztrajanju, govoril bi predvsem o delu, ki nas čaka. Ali je to z mano ali brez mene … Pomembno je, da želimo še naprej držati raven slovenskega hokeja in se čim prej vrniti."

Ne spreglejte