Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 5. 2014,
12.09

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
svetovno prvenstvo Minsk Kanada ZDA Češka Norveška Nemčija Latvija Belorusija Rusija

Natisni članek

Sreda, 21. 5. 2014, 12.09

8 let, 6 mesecev

Rapsodija Rusov, razočaranje podprvakov, grenkoba Latvijcev in slovo slovaške legende

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Na eni strani veselje in samozavest, na drugi jeza in slaba volja. Čustva po predtekmovanju so različna. Optimizem lahko navdaja Ruse, odgovore, kaj je šlo narobe, med drugimi iščejo Švicarji.

Na prvih sedmih tekmah SP je najbolj suvereno delovala zbornaja komanda, ki nasprotnikom ni prepustila niti točke. Olegu Znaroksu, novemu strategu Rusov, je preobrazba rdečega stroja odlično uspela. Tako homogeno so lani delovali Švicarji, ki v predtekmovanju prav tako niso poznali poraza, a letos se prvenstvo ni izšlo po notah aktualnih svetovnih podprvakov. Slab začetek jim je odnesel upe na četrtfinale, sami pa so v zadnjem krogu pokopali latvijske upe na najboljšo osmerico in Fincem odprli vrata, skozi katera so ti vstopili v izločilni del.

Tam bodo po letu 1995 tudi Francozi, ki lahko obžalujejo, da so v zadnjem krogu Čehom dopustili preobrat – vodili so 3:0, nato pa v podaljšku izgubili s 4:5 –, po katerem so naleteli na težkega četrtfinalnega nasprotnika, Rusijo. Glen Hanlon, ki se je po petih letih vrnil za krmilo beloruske reprezentance, je očitno pravi recept za gostitelje. Ti so se pred domačim občinstvom dobro znašli in se po letu 2009 – vodil jih je Hanlon – uvrstili v četrtfinale, v katerem se bodo za polfinale udarili z aktualnimi svetovnimi prvaki Švedi.

Vujteku prvič ni uspelo, Šatan je rekel adijo

Med osmerico so se pričakovano prebili še Kanadčani in Američani, podoben podvig pa ni uspel Slovakom. Ti so prvič, odkar jih vodi Vladimir Vujtek – z njimi je zadnja tri leta, pred dvema letoma jih je popeljal do srebra –, ostali brez četrtfinala

Ostali pa so tudi brez svoje legende. Miroslav Šatan je pri 39 letih rekel dovolj in po obračunu z Danci oznanil konec 22-letne profesionalne kariere. V več kot dveh desetletjih je izkusil tako češko, domačo slovaško kot najmočnejšo hokejsko ligo na svetu, v kateri je nosil dres Edmonton Oilers, Buffalo Sabres, New York Islanders, Pittsburgh Penguins in Boston Bruins. Največji uspeh je v ligi NHL dosegel leta 2009, ko je s pingvini osvojil Stanleyjev pokal. V bogati karieri je s Slovaško nastopil na 14 svetovnih prvenstvih in štirih olimpijskih igrah – Vujtek ga v Soči ni odpeljal. Zadnje tri sezone je branil barve Slovana iz Bratislave, za katerega bosta v prihodnji sezoni nastopala Žiga Jeglič in Rok Tičar.

"Že med sezono sem se odločil, da bom končal kariero. Ta trenutek je težko, a mislim, da je to prava odločitev," so bile besede slovaškega veterana ob slovesu.

Tihonov in Rusi najučinkovitejši

Najbolj priden zbiratelj točk v Minsku je Rus Viktor Tihonov, čigar statistika se vrti okoli pravljične sedmice – na sedmih tekmah je dosegel prav toliko zadetkov in podaj. Najučinkovitejša reprezentanca je ruska, ki zadane v 13,60 odstotka primerov, nedaleč za njo so razpoloženi Francozi. Ob power-playu se najbolje znajdejo Američani, ob igralcu manj pa Rusi. Med vratnicama je bil od čuvajev mreže (všteti so vratarji, ki so branili v več kot 40 odstotkih primerov) najbolj zanesljiv domači Kevin Lalande (96,36 odstotka ubranjenih strelov).

Ne spreglejte