Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 1. 2015,
17.51

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

All-Star liga NHL Anže Kopitar Anže Kopitar Nick Foligno

Četrtek, 22. 1. 2015, 17.51

2 leti, 1 mesec

Po treh letih bodo zvezde NHL spet sijale

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Bliža se sproščen in zabaven konec tedna v ligi NHL, ko bodo na tekmi All-Star nastopile največje zvezde severnoameriške hokejske lige. Na 60. izvedbi ne bo manjkal niti Hrušičan Anže Kopitar.

Moštva v najmočnejši hokejski ligi na svetu so v sredo odigrala zadnje tekme pred nekajdnevnim odmorom, med katerim si bo večina igralcev lahko malce oddahnila od tekmovalnega ritma, dobrih 40 NHL-ovcev (šest so jih izbrali navijači, preostale liga) pa bo svoje znanje pokazalo na tekmi zvezd v nedeljo, 25. januarja. Dan pred tem bodo nekateri svoje veščine predstavili še na različnih hitrostnih in spretnostnih preizkusih, kot je najmočnejši strel na gol, hitrostno drsanje ….

To bo že 60. tekma All-Star lige NHL. Prva uradna je bila odigrana na zahvalni dan leta 1947, že pred tem so v severnoameriški hokejski ligi prirejali podobne tekme, a za prvo pravo šteje tista izpred 68 let. Prvič v zgodovini je čast, da gosti tekmo zvezd, pripadla Columbusu. Ta bi moral spektakel pričarati že leta 2013, a ga takrat ni zaradi stavke v ligi NHL, leto pozneje pa je vse skupaj odpadlo zaradi zimskih olimpijskih iger.

Foligno proti Toewsu, Sutter proti Laviolettu

Dve leti pozneje, kot so načrtovali, so v prestolnici ameriške zvezne države Ohio tekmo le dočakali. V Columbusu si bosta nasproti stali ekipi domačega oklepnika Nicka Foligna in kapetana Chicago Blackhawks Jonathana Toewsa.

Pomočnika prvega bosta Drew Doughty (Los Angeles Kings) in Patrick Kane (Chicago Blackhawks), pomočnika kapetana gostujoče ekipe pa Ryan Getzlaf (Anaheim Ducks) in Rick Nash (NY Rangers). Znani so tudi preostali oklepniki, ki pa bodo v ekipe razdeljeni v petek, ko bosta imela glavno besedo kapetana, ki bosta izbrala svoji ekipi.

Že zdaj je jasno, da bo domači ekipi poveljeval trener aktualnih prvakov Darryl Sutter, ki bo prvič v vlogi trenerja na tekmi zvezd, gostom pa strateg Nashville Predators Peter Laviolette, ki je leta 2011 kot pomočnik trenerja sodeloval ob zmagi ekipe Nicklasa Lidstroma.

Kopitar še tretjič

Slovenski napadalec Anže Kopitar bo na tekmi zvezd lige NHL nastopil še tretjič v bogati hokejski karieri. Prvič se je Hrušičan med "zvezdami" znašel leta 2008, ko je v Atlanti z moštvom zahodne konference (kapetan Jarome Iginla) s 7:8 izgubil proti moštvu vzhoda, katerega kapetan je bil Vincent Lecavalier.

Tri leta pozneje pa je bil 27-letnik na zmagoviti strani, in sicer je k zmagi ekipe Nicklasa Lidstroma nad ekipo Erica Staala z 11:10 prispeval dva zadetka. V kateri ekipi se bo znašel tokrat, bo znano v petek.

Howe daleč pred vsemi

Največkrat je na tekmi zvezd nastopil legendarni Gordie Howe, ki je zbral kar 23 nastopov, sledita mu Ray Bourque z 19 in Wayne Gretzky z 18 nastopi, med še aktivnimi hokejisti jih ima največ Martin Brodeur, in sicer devet. Največ točk je na tekmi, kjer rezultat ni prvotnega pomena, zbral Gretzky (25: 13 zadetkov, 12 podaj), dve manj je pa Mario Lemieux (13 zadetkov, deset podaj).

Na zadnji tekmi zvezd je slavila ekipa Zdena Chare, ki je Daniela Alfredssona in druščino premagala z 12:9. Slovaškega orjaka, ki si lasti rekord v najhitrejšem strelu na gol (108,8 milje na uro oziroma 175,1 kilometra na uro), tokrat med zvezdami ne bo.

Ne spreglejte