Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 4. 2013,
15.22

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Aleksander Ovečkin

Nedelja, 28. 4. 2013, 15.22

8 let, 2 meseca

Ovečkin in St. Louis pišeta zgodovino, Martin je kot vino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ruskemu hokejskemu virtuozu Aleksandru Ovečkinu je tretjič v karieri pripadla lovorika Maurice Richard Trophy, veteranu Martinu St. Louisu nagrada za najučinkovitejšega hokejista rednega dela.

Maurice Richard Trophy je nagrada, ki jo v severnoameriški hokejski ligi od sezone 1998/1999 podeljujejo v spomin na legendarnega desnokrilnega napadalca Montreal Canadiensov Mauricea Richarda. Še noben NHL-ovec pred Aleksandrom Ovečkinom si omenjene nagrade, ki jo dobi hokejist z največ doseženimi zadetki v rednem delu, ni prislužil več kot dvakrat. Sedemindvajsetletni Rus je v dresu Washington Capitals na 48 tekmah rednega dela skrajšane sezone 32-krat zatresel mrežo nasprotne ekipe in tako vknjižil tri zadetke več od lanskega zmagovalca Stevena Stamkosa (Tampa Bay Lightning) oziroma štiri več kot tretji na lestvici John Tavares (New York Islanders). Ovečkin je omenjeno nagrado prejel že v sezonah 2007/2008 in 2008/2009. Kljub številnim individualnim nagradam, ki krasijo Rusove vitrine, pa Aleksander še ni okusil slasti Stanleyjevega pokala. Prva ovira na poti do naslova za Washington bodo New York Rangers.

Starejši je, boljši je

Lovorika Art Ross Trophy gre vse od sezone 1947/1948 v roke najučinkovitejšemu hokejistu rednega dela. Največ, kar 10, si jih je priigral Wayne Gretzky, šest jih imata Mario Lemieux in Gordie Howe, pet pa Phil Esposito in Jaromir Jagr. Tokrat je bil s 60 točkami na 48 tekmah najboljši zimzeleni Martin St. Louis (Tampa Bay Lightning), za katerega bi lahko rekli, da je kot vino – z leti postaja vse boljši. Za 37-letnika je to že druga tovrstna nagrada, prvo je prejel pred devetimi sezonami (2003/2004), kar je najdaljše vmesno obdobje, po katerem je NHL-ovec spet prejel omenjeno nagrado. St. Louis, ki bo junija dopolnil 38-let, je postavil še en ''rekord''. Postal je najstarejši dobitnik Art Ross Trophy in najstarejši hokejist z najvišjim številom točk po koncu rednega dela – pred njim je največ točk v sezoni pred natanko 80. leti dosegel takrat 36-letni Bill Cook. ''Neverjetno je, kaj St. Louis dela na ledeni ploskvi. Leta so zanj le številka, daleč od tega, da bi ga 'upočasnjevala'. Res je odličen,'' je misli o soigralcu po zadnji tekmi strnil kapetan Vincent Lecavalier, trener Jon Cooper pa je dodal: ''To je neverjetno. Pogledaš ga in si misliš, da je star 27 in ne 37. A zavedamo se, da ne bo mogel vedno igrati na tako visoki ravni. Dokler pa je v tako odlični formi, kot je trenutno, moramo to izkoristiti.''

Če se Crosby ne bi poškodoval …

… bi St. Louis ostal brez lovorike. Z 12 tekmami manj Sidney Crosby zaseda četrto mesto na lestvici najbolj učinkovitih strelcev. V statistiko je 25-letni Kanadčan vpisal le štiri točke manj od St. Louisa, ki se dobro zaveda, kdo bi dobil nagrado, če Crosby ne bi izpustil zadnje četrtine rednega dela. ''Sidney Crosby se je poškodoval in mi dal priložnost, da sem dosegel največ točk. Dejstvo je, da sem zaradi njegove poškodbe jaz na prvem mestu. To je nekaj, česar ti nihče ne more vzeti. Dosežek bo zapisan v zgodovino, zato sem ponosen,'' o lovoriki pravi Martin, ki je floridskemu klubu privržen že 12 sezon. Še bolj ponosen pa bi bil, če bi se s soigralci uvrstil v izločilne boje. ''Če bi lahko izbiral med to nagrado in končnico, bi izbral slednjo. V vsakem trenutku bi pokal zamenjal za končnico in boje za Stanleyja,'' razočaranja nad tem, da še drugo leto zapored ne bodo videli končnice, ni skrival St. Louis. Bo pa v prihodnji sezoni spet imel priložnost za napad na Stanleyjev pokal, saj ima pogodbo s Tampa Bay Lightning sklenjeno do sezone 2014/2015.

Ne spreglejte