Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 1. 2013,
18.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

NHL stavka

Sreda, 2. 1. 2013, 18.01

8 let

Odšlo jih je 230, Rusija in Finska najbolj priljubljeni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Stavka v ligi NHL, ki se je pričela 15. septembra, je sprožila preseljevanje 230 hokejistov v druge lige, druge države, na druge celine. Največ se jih je odločilo za KHL, elitno finsko in češko ligo.

Vse od sredine septembra lanskega leta v najmočnejši hokejski ligi poteka stavka in z njo prekinitev vseh dejavnosti. Še dober teden naj bi ostal sprtima stranema, če želita rešiti skrajšano sezono z 48 tekmami, saj so do zdaj odpovedali že več kot 50 odstotkov obračunov, komisar lige NHL Gary Bettman pa na manj tekem ne pristaja. Nestrinjanja med vodstvom lige in lastniki klubov o novi kolektivni pogodbi so privedla do tega, da se je več kot 230 NHL-ovcev odločilo začasno delo poiskati v drugih ligah, nekateri celo na drugem koncu sveta. Preverili smo, katere so najbolj priljubljene destinacije, kjer so se preizkusili oklepniki iz severnoameriške lige.

Naskok na KHL, Skandinavijo, Češko, Švico ...

Največ, kar 41 hokejistov, se jih je podalo v drugo najmočnejšo ligo, in sicer v KHL. Med njimi najdemo Jevgenija Malkina, Iljo Kovalčuka, Aleksandra Ovečkina, Pavla Datsjuka, Nicklasa Bäckströma, Zdena Charo ter vratarja Semjona Varlamova in Iljo Brizgalova. Poleg ruske lige sta za služenje kruha privlačni tudi finska prva in švedska druga liga. V finski SM-liigi se je preizkusilo kar 32 igralcev: Erik Karlsson, Mikko Koivu, Craig Smith, še trije so okusili drugo finsko ligo. Na Švedskem je ravno obratno, kar 22 jih je odšlo v Allsvenskan, kjer najdemo tudi Anžeta Kopitarja, le trije pa v Elitserien.

Ne le mrzli sever, tudi Češka in Švica sta privabili kar nekaj NHL-ovcev. Skoraj 30 jih je odšlo v češko Extraligo, med njimi največ hokejistov s češkim potnim listom, kot so Jaromir Jagr, Jiri Hudler, Tomaš Plekanec. Priljubljeni pa sta tudi švicarska NLA in NLB, kamor je na začasno delo odšlo 25 hokejistov, med njimi soigralec Kopitarja Dustin Brown, John Tavares, Joe Thornton, Jason Spezza, Tyler Seguin, Rick Nash in mnoga zveneča imena.

Muršak, Vanek, Gagner so izbrali EBEL

Razširjeno avstrijsko prvenstvo po številu NHL-ovcev, ki so v letošnji sezoni zaigrali na ledenih ploskvah v ligi EBEL, ne zaostaja prav veliko za najbolj priljubljenimi destinacijami. Kar 16 hokejistov je okusilo EBEL, med njimi tudi Jan Muršak, ki brani barve Olimpije. Eno bolj zvenečih imen se je za kratek čas ustavilo v Gradcu, in sicer Thomas Vanek, največ prihodov in odhodov NHL-ovcev so imeli v Mozartovem mestu, saj je za Salzburg zaigrala peterica. V nemško govoreče okolje DEL se je preselilo 10 oklepnikov: Claude Giroux, Jason Pominville, Paul Stastny je le trojica, 12 pa jih je razveseljevalo v drugi nemški ligi.

Med državami, ki NHL-ovcem nudijo delo med stavko, so še Slovaška (šest hokejistov), Norveška (4), Danska (3), Italija (2), Nizozemska in Poljska (1) . Štirinajsterica se je pridružila ligi ECHL, ostali pa ligam CHL, EIHL in VHL.

Kdo je najbolj učinkovit?

Lige, v katerih igrajo NHL-ovci, sicer po moči niso enakovredne, vseeno pa si lahko ogledamo, kako so se hokejisti znašli na začasnem delu. V KHL-u je daleč najbolj učinkovit Jevgenij Malkin, ki za Metallurg Magnitogorsk v poprečju dosega 1,6 točke na tekmo, sledita mu Nicklas Bäckström z 1,33 in Aleksander Ovečkin z 1,31 točke na tekmo. V nemški DEL je bil do poškodbe najučinkovitejši Claude Giroux z 2,11 točke na tekmo, na Finskem največ točk na tekmo dosega Lauri Korpikoski (1,55), v Elitserein Alexander Steen (1,15), v Allsvenskan trenutno poškodovani Carl Hagelin (Anže Kopitar je z 1,14 točke in največ odigranimi tekmami na petem mestu), v Švici John Tavares (1,56) in Damien Bruner (1,77), na Češkem pa ta čast pripada Jaromiru Jagru z 1,72 točke na tekmo.

In še EBEL. Tu je po več kot treh četrtinah odigranega rednega dela še vedno najbolj učinkoviti NHL-ovec Pesničan Jan Muršak, ki dosega 1,54 točke na tekmo (28 tekem, 16 golov, 27 podaj), sledita mu nekdanji graški ''panter'' Thomas Vanek in zagrebški ''medved'' Dustin Jeffrey.

Ne spreglejte