Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 5. 2012,
9.10

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 28. 5. 2012, 9.10

8 let, 1 mesec

New Jersey s ''hudičevim'' odvetnikom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Strategu New Jerseyja Petru DeBoerju se kot igralcu nikoli ni uspelo prebiti v NHL, v vlogi trenerja je to zanj četrta sezona v najmočnejši hokejski ligi na svetu in prvo finale Stanleyjevega pokala.

V Kanadi rojeni strateg se je sprva preizkusil kot igralec, najbolje se je znašel na položaju centra, vendar pa nikoli ni uspel narediti odmevnejšo kariero. Igral je namreč v ligi OHL (Ontario Hockey League) in IHL (International Hockey League), kjer je imel povsem solidno statistiko. V prvi je na 164 tekmah zbral 111 točk, v drugi pa na 267 tekmah 198 točk, a je bilo to premalo, da bi bil v beležnicah NHL oglednikov podčrtan. Na naboru za NHL je bil sicer izbran v 12. krogu (237. po vrsti) s strani Toronta, a klica iz kanadskega moštva ni nikoli prejel.

V sezoni 1994/95 se je začela njegova trenerska pot, prvo leto je bil pomočnik trenerja pri Detroit Jr. Red Wings, ki so nastopali v OHL. Sezono zatem se je moštvo preimenovalo, 43-letni strateg pa je napredoval, postal je glavni trener in hkrati generalni direktor. V isti ekipi je Kanadčan vztrajal do sezone 2000/01, nato pa se preselil h Kitchener Rangers, ki so prav tako igrali v OHL. Na klopi omenjen ekipe je preživel sedem sezon, nato pa naredil nov korak na trenerski poti.

Odzval se je vabilu Floride in jo vodil tri leta, vendar se mu v tem času ni uspelo uvrstiti v končnico. V svoji prvi sezoni pri ''panterjih'' je sicer s svojimi izbranci prišel do 93 točk, kar je bil drug najboljši izkupiček v klubski zgodovini, a je bilo premalo za napredovanje, zadoščalo je le za deveto mesto na vzhodu. Po tretji sezoni je bil odpuščen, vendar na klub ni čakal dolgo. Pred to sezono ga je v New Jersey povabil generalni direktor Lou Lamoriello, poteza se mu je obrestovala, saj se ''hudiči'' borijo za svoj četrti naslov Stanleyjevega pokala.

DeBoer je sicer diplomirani pravnik, vendar se nikoli ni podal v pravniške vode. Je tudi solastnik Oshawa Generals, ki igrajo v OHL. V obdobju, ki ga je preživel v OHL, je bil dvakrat proglašen za trenerja sezone, leta 2003 pa se je s Kitchener Rangers osvojil Memorial Cup.

Ne spreglejte