Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 7. 2013,
20.11

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Žiga Pešut

Torek, 30. 7. 2013, 20.11

7 let, 12 mesecev

Ne Češkem ima domači igralec prednost, šele nato pride na vrsto tujec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nadarjeni napadalec Žiga Pešut ima za sabo izgubljeno sezono, saj na Češkem ni dobil priložnosti. Po prihodu v Olimpijo upa, da bo le dobil pravo priložnost in prišel v formo, v kateri je že bil.

Žiga Pešut velja za enega izmed najbolj talentiranih igralcev, ki so svojo hokejsko pot začeli v Mariboru. V tujino se je odpravil v sezoni 2009/10, ko se je preselil v švedski Grums in zaigral kar za tri različne selekcije, do 18, do 20 let in za člane. Le po letu dni na severu Evrope je sledila selitev na Češko, v selekciji do 20 let je zaigral za Slezan Opavo, sezono zatem pa je okrepil Mlado Boleslavo, za katero je prav tako nastopil v kategoriji do 20. leta starosti.

V zadnji sezoni je prišel čas, da se preizkusi v članski kategoriji. Odločil se je, da ostane pri ''levih'', s katerimi je podpisal pogodbo. Na prijateljskih tekmah je dobival priložnost, se tudi vpisoval v statistike, ko pa se je začelo prvenstvo, se je znašel na stranskem tiru. Pri Olimpiji so želeli, da se jim priključi kot posojen igralec, priključil se je treningom, a nastopa v ligi EBEL ni bilo. ''Lani so se pojavili zapleti na češki strani, saj mi klub ni kar tako dovolil, da bi prestopil. Zahteval je odškodnino, vendar Olimpija ni imela denarja, da bi jo izplačala. Za letos upam, da bom imel odlično sezono in bom nadoknadil vse za nazaj,'' je težave opisal 20-letni napadalec, ki mu ni preostalo drugega, kot da se vrne v Švejkovo deželo. ''Ko sem se vrnil na Češko, sem odigral par tekem. Natančneje tri. Sicer pa sem treniral s prvo ekipo, tako da sem bil na ledu do konca sezone. Vse dokler je Mlada Boleslav igrala kvalifikacije za uvrstitev v Extraligo. Treniral sem kakovostno. Je pa res, da mi manjka tekem v nogah. Hitro se bo videlo, koliko so mi manjkale. Upam, da nisem preveč izgubil. Čez poletje sem drugače pridno treniral, zato upam, da bom hitro ujel tekmovalni ritem,'' je Mariborčan pojasnil težave, ki so ga pestile. Vse tekme je odigral za Nymburk, ki nastopa v tretji ligi. Veliko premalo tekem za mladega igralca, ki pri teh letih potrebuje čim več obračunov. Le ti prinašajo prepotrebne izkušnje. Pešut nam je izdal svoje mnenje o tem, zakaj se mu je zgodilo, da se je kar naenkrat preselil na tribuno: ''Na Češkem je tako, da prednost vedno dajejo domačemu igralcu, šele nato tujemu. Če odštejem slovaške hokejiste, sem bil skoraj edini tujec v ekipi. Klubski cilji so bili od začetka uvrstitev v Extraligo. V moštvu je bilo ogromno starejših, izkušenih igralcev. Od mladih so imeli svoje hokejiste, tu pa sem bil še jaz. Resnično sem bil dobro pripravljen na sezono, s svojimi igrami v pripravljalnem obdobju sem bil zadovoljen, vendar ima trener zadnjo besedo.''

Čim hitreje priti v tekmovalni ritem

In ko na Češkem prednost dobivajo domači igralci, je pri Olimpiji prav obratno. Vsako leto vodstvo pripelje večje število tujih igralcev dvomljive kakovosti, ki pa, na žalost, dobijo veliko preveč igralnega časa. Tako je bilo tudi v zadnji sezoni, ko je prvi teden priprav prišlo sedem tujcev, a le peščica je sezono dokončala v Ljubljani. Letos je trenutno drugače, pogodbo imata podpisano le dva tuja hokejista. A le zaradi dejstva, da vodstvo Zmajev še čaka na dokončno odločitev Mednarodne hokejske zveze (IIHF), ki bo odločila, ali bo dopustila sodelovanje z Medveščakom in dovolila menjavo igralcev med kluboma. Pa pustimo zdaj kvantiteto tujih igralcev pri ljubljanskem predstavniku v ligi EBEL in se znova vrnimo k 20-letnemu napadalcu. Ta si po sezoni neigranja želi predvsem: ''Da igram in pridem v tekmovalni ritem. Čim prej se želim vrniti v formo, v kateri sem bil pred zadnjo neuspešno sezono. Znova morajo biti podaji, drsanje in zadetki na primerni ravni. Seveda pa želim Olimpiji pomagati po najboljših močeh. S klubom se želim uvrstiti v četrtfinale, nato pa tudi dalje …''

Čaka ga nekoliko drugačna pot

Če se je napadalec, ki je zaigral za vse reprezentančne selekcije v nižjih kategorijah, v zadnjih letih le čez počitnice vračal domov, bo tokrat drugače. Predvsem ta mesec bo rodni kraj videl skoraj vsak dan. Ker bo v Tivoliju evropsko prvenstvo v košarki, v Zalogu pa imajo težave s hladilnimi napravami, bodo ''zeleno-beli'' na ledu trenirali v Mariboru. ''Ker sem iz Maribora, me čaka nekoliko drugačna pot. Zjutraj se bom moral zgodaj zbuditi, nato pa nas čakata z Miho Verličem, Kenom Ograjenškom in Žigo Grahutom pot v Ljubljano in suhi trening. Nato sledi vrnitev domov, zvečer pa trening v Mariboru. Po tem se bom hitro odpravil v posteljo, kar bo dobrodošlo, saj bodo treningi naporni,'' je pogovor s Sportalom sklenil Pešut.

Ne spreglejte