Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 4. 2016,
12.13

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

HDD Jesenice HDD Olimpija Žiga Pešut Miha Brus

Torek, 5. 4. 2016, 12.13

6 let, 7 mesecev

Nepremagljiva jeseniška hobotnica: V težkih trenutkih ohraniti trezno glavo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Junak železarjev vratar Žan Us je po ponedeljkovi zmagi priznal, da so imeli nekaj sreče in da je bilo na trenutke težko, a da mu je pomagalo razmišljanje s trezno glavo. Pri Olimpiji so s prstom pokazali na sistem tekmovanja.

Jeseničani so si s ponedeljkovo zmago, Olimpijo so v Tivoliju z 1:0 premagali po kazenskih strelih, priigrali zaključni plošček za državnega prvaka in možnost, da že v četrtek pred domačimi gledalci ubranijo naslov.

 

Eden od najbolj zaslužnih železarjev za zmago je bil tudi tokrat 19-letni vratar Žan Us, ki je še drugo tekmo zapored ohranil mrežo nedotaknjeno. Kljub Olimpijini strelski prevladi je bil mladenič prav ob vseh 46 strelih na svoja vrata na mestu in je dokazal, da lahko enakovredno parira izkušenejšemu vratarju zmajev Olivieru Royu.

Žan Us je priznal, da je bilo v določenih trenutkih težko, a mu je pri premagovanju pritiska pomagala trezna glava.  | Foto: Žan Us je priznal, da je bilo v določenih trenutkih težko, a mu je pri premagovanju pritiska pomagala trezna glava.

"Videlo se je, da je Olimpija resneje pristopila k tekmi kot v četrtek. Vse skupaj je bilo veliko bolj napadalneje, bili so bolj agresivni, mi pa smo igrali slabše kot v Podmežakli. Na koncu je odločilo tudi nekaj sreče in trdo delo čez celotno tekmo," je po zmagi ob ledeni ploskvi nasmejan razlagal Us, ki mu med obračunom ni bilo vselej lahko: "Pridejo trenutki, ko je nasprotnik boljši in si utrujen, a takrat moraš še bolj ohraniti trezno glavo." Najstnik se zaveda, da je zaključni plošček lahko dvorezen meč, ter upa, da na naslednji domači tekmi ne bodo štartali v krču in da jih bodo v Podmežakli ponesli navijači.

 

Za novo zmago bo potrebna boljša igra

Zmagovalca je v osmi seriji kazenskih strelov odločil Miha Brus, ki z igro ni bil zadovoljen: "Vso tekmo smo sicer odigrali na isti ravni, a ne na dovolj visoki. Moramo pohvaliti našega vratarja, ki je bil spet zelo dober. Vsekakor bo treba za še eno zmago pokazati boljšo igro. Med sezono smo imeli oboji težave z učinkovitostjo. Vedeli smo, da bomo morali narediti en 'brejk', zdaj smo ga, je pa res, da ga bo treba potrditi v četrtek na Jesenicah, kjer pričakujem še en nizek rezultat. Treba se bo zbrati, odigrati disciplinirano in borbeno ter na krilih navijačev doseči zmago."

 

Morda se bo zveza vprašala

 

Če so jeseniški hokejisti po ponedeljkovi zmagi na ledeni ploskvi še nekaj časa proslavljali s svojimi navijači, pa razlogov za veselje v ljubljanskem taboru, ki ga je tepla neučinkovitost, ni bilo. Zmaji zadetka niso dosegli skoraj 150 minut.

 

"Mislim, da poraz ni težek, sam sem ga praktično že skoraj pozabil," so bile prve besede napadalca Žige Pešuta, ki je ob novinarskih vprašanjih, vezanih na pomanjkanje zadetkov, dejal, da ima dovolj tovrstnih vprašanj, in s prstom pokazal na sistem igranja v finalu.

Napadalec zeleno-belih Žiga Pešut je po porazu s prstom pokazal na pravila poteka finalnih tekem. Kot pravi, finalnih obračunov ne bi smeli odločati kazenski streli, pač pa podaljški do zlatega zadetka. | Foto: Napadalec zeleno-belih Žiga Pešut je po porazu s prstom pokazal na pravila poteka finalnih tekem. Kot pravi, finalnih obračunov ne bi smeli odločati kazenski streli, pač pa podaljški do zlatega zadetka.

Pravila Hokejske zveze Slovenije pravijo, da se na finalnih tekmah, ki niso odločilne (ponedeljkova ni bila, op. a.), v primeru izenačenega rezultata po rednem delu igra petminutni podaljšek. Če zadetka ni, sledijo kazenskih streli. Le v primeru odločilne finalne tekme se v primeru izenačenega rezultata po rednem delu igrajo podaljški do zlatega gola.

 

"Zavedamo se, da smo bili boljši celotno tekmo. Sprožili smo več strelov na vrata in le še vprašanje časa je, kdaj nam bo uspelo zadeti. Ko bo padel prvi, bo steklo. Sicer pa se po kazenskih strelih odločajo samo tekme v divjih ligah. Finali se nikjer ne odločajo v loteriji, pač pa v podaljšku na zlati gol," je Štajerec krovni hokejski zvezi poslal sporočilo v razmislek in dodal: "Mislim, da bi se lahko malo vprašali. Morda pa se bodo v prihodnje kaj vprašali glede finala. A ne bomo iskali izgovorov, moramo dvigniti glavo. Bili smo boljši tekmec. Ne smemo razmišljati negativno, ampak pozitivno stremeti k tem stvarem, ki smo jih tokrat delali odlično."

 

Naslednja tekma, na kateri lahko Jeseničani osvojijo 11. naslov v samostojni Sloveniji, bo v četrtek v Podmežakli.

Ne spreglejte