Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 4. 2015,
21.46

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

slovenska hokejska reprezentanca Mitja Robar risi Ostrava

Sreda, 22. 4. 2015, 21.46

5 let, 2 meseca

Mitja Robar: Nisem ravno ljubitelj piva, zato upoštevam nasvete čeških prijateljev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenska hokejska reprezentanca pili formo pred majskim svetovnim prvenstvom na Češkem. "Naš cilj je obstanek," pravi Mitja Robar, eden najbolj izkušenih slovenskih reprezentantov.

Ko je izkušeni 32-letni reprezentančni branilec Mitja Robar v torek stopil pred novinarje, je zahropel in zakašljal, zato je bilo prvo zastavljeno vprašanje, kaj pa je bilo to? "Ah, nič takšnega, le malo me grlo daje," je pomiril zaskrbljeno četico novinarjev, nato pa smo ga napadli z bolj standardnimi poizvedbami o poteku priprav na majsko svetovno prvenstvo na Češkem. "Mislim, da se dobro pripravljamo, zdaj se bomo začeli osredotočati tudi na bolj taktične postavitve in odpravljanje pomanjkljivosti, ki so se nam še dogajale na zadnjih tekmah. Tudi reprezentanca bo zdaj že popolna, zato lahko optimistično zremo naprej," je povzel štajerski hokejist.

Prvi cilj je obstanek med elito, vse, kar bo več, bo presežek

Slovenska izbrana vrsta počasi dobiva končno podobo, selektor Matjaž Kopitar je vse bližje končnemu seznamu oklepnikov, ki bodo slovenske barve branili v Ostravi. S prihodom najboljšega slovenskega hokejista Anžeta Kopitarja pa so zrasli tudi apetiti javnosti. A čeprav smo na lanskih olimpijskih igrah v Sočiju videli, kaj lahko doseže dobro razpoložena slovenska vrsta (uvrstitev v četrtfinale in uvrstitev na končno sedmo mesto), se reprezentanti izogibajo visokoletečim napovedim. "Naš cilj mora vseeno biti obstanek. Kar bo več, bo spet en zelo lep uspeh. Ne smemo pa si zdaj, ko se nam je pridružil Anže, kar naenkrat postavljati previsokih ciljev. Ostati moramo realni," poudarja Robar.

Risi so v pripravah na 79. svetovno hokejsko prvenstvo odigrali pet pripravljalnih tekem, s Hrvaško, dvakrat z Japonsko, Madžarsko in Avstrijo. Vknjižili so pet zmag, bolj poznavalski ljubiteljice in ljubitelji hokeja pa so najbrž opazili, da slovenska četa na teh obračunih v igri z igralcem več ni imela takšnih težav kot v preteklosti, ko so s slabim "power-playjem" načenjali živce navijačev. "Res je," je zadovoljen Robar: "To je razveseljivo, sploh glede na to, da se z njim nismo posebej ukvarjali. Pred zadnjo tekmo smo šli na enem treningu skozi nekaj akcij, sicer pa popolnoma nič. Temu se bomo resno posvetili šele zdaj. Zdaj bomo začeli piliti podrobnosti, da bo na svetovnem prvenstvu vse tako, kot mora biti."

Časa za neresnost ni več, proti Nemcem prvi in edini resen test

Za kakšno resno oceno pripravljenosti naše izbrane vrste je morda po tekmah s precej nezvenečimi tekmeci vendarle še prezgodaj. Več odgovorov na ta vprašanja bomo bržčas dobili šele prihodnji teden, ko se bodo risi v Berlinu pomerili z nemško reprezentanco. "To bo naša zadnja pripravljalna tekma in naš najboljši nasprotnik. Tekma z Nemci bo najboljši približek temu, kar nas čaka na Češkem. V Berlinu bomo morali biti res že precej boljši. Napak mora biti malo, dejansko bomo morali biti že tisti pravi," napoveduje naš sogovornik.

Tudi on bi si tako kot njegovi soigralci in strokovni štab reprezentance seveda želel več težjih pripravljalnih tekem: "Zaradi našega ranga oziroma tega, kako nas pač cenijo, je težko dobiti dobre nasprotnike. To, da že na pripravljalnih tekmah igraš z boljšimi reprezentancami, je najboljši način, da prideš na tisto visoko raven. Na naših pripravah smo bili od tekmecev vseeno toliko boljši, da smo si lahko dovolili take stvari, zaradi katerih nam trener pravi, da smo neresni. Na težjih obračunih si teh stvari pač ne bi mogli privoščiti in v tem pogledu so seveda težke tekme nadvse pomembne. No, ta z Nemčijo bo že pravi test."

Zgoščen ritem tekem in slavni tekmeci

Urnik tekem na svetovnem prvenstvu bo zgoščen, rise v prvem delu tekmovanja čaka pet tekem v sedmih dneh, sedem v devetih, zato bo seveda do izraza prišla tudi dobra fizična pripravljenost. "Fizična priprava se gradi skozi treninge s trdim delom, vseeno nas bo tam 20 igralcev, vsi bomo igrali in igralni čas se bo porazdelil. Nikogar ne bomo preveč utrujali," pred svojim šestim svetovnim prvenstvom elitne divizije zagotavlja hokejist, ki je slovenske barve branil še na petih prvenstvih divizije I in seveda lanskih olimpijskih igrah v Sočiju.

Nasprotniki Slovenije v skupini B prihajajočega svetovnega prvenstva bodo reprezentance Belorusije, Rusije, Slovaške, Finske, Norveške, ZDA in Danske. Robar je eden redkih slovenskih reprezentantov, ki že ima izkušnje z vsemi naštetimi, tudi on pa je kot eno najzahtevnejših izzivov izpostavil Finsko, ki je v letošnjih pripravah dvakrat premagala Ruse, dvakrat Nemce in enkrat Švicarje, ki so jo tudi edini porazili: "Po rezultatih s pripravljalnih tekem lahko izpostavim Fince, ampak na prvenstvu zahtevnih tekmecev ne bo manjkalo. Pri vseh bomo morali biti res tisti pravi, to so igralci, ki te hitro kaznujejo, zato bomo morali napake, ki so se nam dogajale na pripravljalnih tekmah, nujno odpraviti."

Ne spreglejte