Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 6. 2013,
17.03

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Edo Terglav Jure Penko Marcel Rodman Anže Kopitar Anže Kopitar Jan Muršak

Četrtek, 27. 6. 2013, 17.03

4 leta, 10 mesecev

Kopitar odtehtal in izpolnil želje vseh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Doslej je na naboru NHL sodelovalo pet oziroma osem slovenskih hokejistov, če med te štejemo tudi tiste rojene v Kanadi. Najvišje je bil seveda uvrščen Anže Kopitar, ki so ga Kings izbrali kot 11.

V severnoameriški hokejski ligi NHL vsako leto klubi sodelujejo na izboru igralcev, kjer si zagotovijo usluge hokejistov. Seveda to še ne pomeni, da bo izbran igralec tudi kdaj nastopil v najmočnejšem klubskem hokejskem tekmovanju na svetu. To so okusili tudi slovenski hokejisti, ki so bili izbrani. Od šesterice so slast nastopanja okusili le trije. Med njimi je tudi Greg Kužnik, ki je bil izbran leta 1996 v sedmem krogu kot 171. s strani Harforda, moštva, ki se je leto zatem preselilo v Carolino. Takrat se Kužnik po vsej verjetnosti ni še niti spogledoval z idejo, da bi nekega dne oblekel dres slovenske izbrane vrste. Branilec, ki šteje 35 let, je sicer v dresu Caroline odigral le eno tekmo, a se v statistike ni vpisal. Kot zanimivost, so bilo istega leta slabše uvrščeni branilci Pavel Kubina, Tomaš Kaberle in Willie Mitchell, slednji je Kopitarjev soigralec pri Los Angelesu, ki so naredili lepe kariere v ligi NHL.

Terglav in Rodman izbrana med zadnjimi

Dve leti zatem smo dobili prvega slovenskega igralca na naboru, ki je bil tudi rojen v deželi na sončni strani Alp. V devetem krogu je Eda Terglava izbral Buffalo. To je bil zadnji krog nabora, za 33-letnim nekdanjim napadalcem je bilo izbranih le še devet hokejistov. Dve leti zatem smo dobili tudi prvega in doslej edinega vratarja, ki je bil izbran na naboru. Nashville Predators so Jureta Penka poklicali kot 203. po vrsti. Zanimivo, le dve mesti zatem je bil izbran Henrik Lundqvist, ki je sedaj eden najboljših vratarjev na svetu. Penko po drugi strani nikoli ni naredil večje kariere, po naboru je še nekaj čaka vztrajal onkraj Atlantika, nato pa se je vrnil v domovino. Podobna usoda kot Terglava je doletela tudi Marcela Rodmana, ki je bil prav tako izbran v zadnjem krogu kot 282. po vrsti s strani Bostona. Za njim je bilo izbranih le še sedem hokejistov, med njimi je bil tudi Toni Dahlman, ki je v sezoni 2010/11 odigral 20 tekem v dresu Jesenice. Finski napadalec je sicer v ligi NHL odigral 22 tekem.

Kopitarja so pričakovali še višje

Nato pa je prišlo leto 2005 in visoka pričakovanja že na naboru. Anže Kopitar je kotiral visoko, kot 11. pa so ga izbrali Los Angeles Kings. Mnogi so bili mnenja, da bi bil nedvomno uvrščen med najboljšo trojico, če bi prišel iz kakšne takrat bolj razvite hokejske države. Pri Kings se niso pritoževali, da ga je kakšen klub izpustil iz rok, saj je bil v prejšnji sezoni med najzaslužnejšimi, da je Los Angeles osvojil prvi Stanleyjev pokal v zgodovini franšize. Hrušičan je v ligi NHL doslej zbral 566 tekem in dosegel 510 točk.

Kot zadnji Slovenec je na izboru leto zatem sodeloval Jan Muršak. Tudi za štajerskega hokejista so napovedovali, da bo izbran višje, na koncu pa ga je Detroit izbral šele v šestem krogu kot 182. po vrsti. Red Wings že lep čas velja za eno najboljših ekip, v katero se je izjemno težko prebiti. To je občutil tudi 25-letni krilni napadalec, ki je imel tudi obilo nesreče, saj se je v trenutku, ko bi moral dobiti večjo priložnost poškodoval. Pesničan je v ligi NHL skupaj zbral 46 nastopov in v statistike vpisal štiri točke. V prihodnje bo srečo preizkusil v kontinentalni hokejski ligi.

Ko smo že omenili v novici Kužnika, lahko dodamo dva hokejista s slovenskimi koreninami. Matt Stajan bi bil še kako dobrodošel igralec v slovenski reprezentanci. Napadalec rojen v Kanadi je bil izbran v drugem krogu leta 2002 s strani Toronta, za katerega je igral šest in pol sezone, nato pa se preselil v Calgary, kjer igra še danes. Skupaj je v ligi NHL odigral 655 tekem in zbral 311 točk. Pred leti je za slovensko reprezentanco igral tudi neustrašni Ed Kastelic, ki ga je v šestem krogu izbral Washington. V ligi NHL je zbral 228 nastopov in medtem ko njegova prvotna naloga ni bila nabiranje točk, teh je zbral 22, pa se lahko pohvali s številnimi boksarskimi vložki. Skupaj si je v najmočnejši hokejski ligi na svetu nabral kar 751 kazenskih minut.

Ne spreglejte