Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 12. 2013,
18.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

legionarji Jan Muršak Gal Koren Gašper Cerkovnik Boštjan Goličič Jaka Ankerst Žiga Jeglič Žiga Pavlin Rok Tičar Aleš Kranjc Robert Sabolič Marcel Rodman Klemen Pretnar Mitja Robar Aleksandar Magovac Luka Tošič David Rodman Tomaž Razingar Blaž Gregorc Luka Gračnar Robert Kristan

Četrtek, 12. 12. 2013, 18.25

8 let

Kdo je lahko bolj miren in kdo bo moral zavihati rokave?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sezone v ligaških tekmovanjih so se prevesile v drugo polovico rednega dela. Na Sportalu smo preverili, komu od legionarjev gre najbolje, kdo je že skoraj v končnici in kdo bo moral zanjo še garati.

V pregled smo zajeli najmočnejše tuje lige, z izjemo lige NHL, in tiste, v katerih najdemo največ stalnih slovenskih reprezentantov.

Za večino moštev naših legionarjev v nam najbližji ligi bi lahko rekli, da jim gre trenutno odlično od rok. Luka Gračnar se je z "rdečimi biki" po nizu 12 zmag utrdil v vrhu razširjenega avstrijskega prvenstva, kjer ima štiri točke prednosti pred Beljakom, za katerega igra Klemen Pretnar. Beljaški "orli" so tako po osmih zaporednih zmagah, deveto jim je v torek preprečil Bolzano, z enakim številom točk kot tretji Dunaj na drugem mestu. Tudi Žiga Pance in novopečeni "lisjak" Rok Pajič, ki je ob debiju podal, ter hokejist Orlov iz Znojma Aleksandar Magovac so na mestih, ki prinašajo neposredni vstop v končnico. A do konca prvega dela EBEL bodo moštva odigrala še od 13 do 14 tekem, tako da bo boj za prvih šest mest še neizprosen. Že zdaj pa je verjetno jasno, da bo Dornibrn, katerega član je David Slivnik, končnico iskal v drugem delu, ki se bo začel 17. januarja, ko bosta dve moštvi najnižje uvrščene šesterice (med 7. in 12. mestom) na desetih tekmah lovili zadnji vlak.

Najmočnejši češki ligi v letošnji sezoni slovenski pridih daje branilec Blaž Gregorc, ki je član Pardubic, moštva, ki se je naslova prvakov veselilo v predlanski sezoni, lani pa je izpadlo v boju za četrtfinale. Neposredno se v končnico uvrstijo moštva, ki po 52. krogih zasedajo enega izmed prvih šestih položajev, medtem ko se ekipe na mestih med sedem in deset podajo v dodatni boj za dve vstopnici. Pardubice so malce po polovici tekmovanja na devetem mestu, za šestim zaostajajo le za tri točke, a tudi 11. Liberec za Gregorcem in soigralci ne zaostaja prav veliko. Tako da so karte v češkem prvenstvu povsem odprte.

Za moštvom Žiga Jegliča, ki je v pretekli sezoni z naslovom prvaka prijetno presenetilo, ni nič kaj prijetna polovica rednega dela sezone. Ässät je namreč po 32 tekmah daleč od prvih šestih mest, ki vodijo neposredno v končnico. Še več, od 10. mesta, ki še zagotavlja dodatne tekme za izločilne boje, ga loči že okroglih deset točk, kar pomeni, da bodo morali "Asi" v drugi polovici rednega dela napeti vse sile, da bi dosegli cilj, ki so si ga zadali pred sezono.

Tavžljevi prvaki v francoskem prvenstvu po 13 tekmah še ne poznajo poraza, tako da imajo pred slovenskim Brianconom na drugem mestu že šest točk prednosti. Tudi Maticu Kralju, Črtu Snoju, Luki Tošiču, ki branijo barve Villar-de-Lansa, gre v prvenstvu za zdaj odlično, saj so trenutno na mestih, ki zagotavljajo neposredni skok v končnico. V Franciji se po prvem delu v izločilne boje uvrstijo najboljše štiri ekipe, medtem ko se moštva med petim in 12. mestom med seboj udarijo za štiri dodatne vstopnice. Grenoble Maksa Selana in Mitje Šivica je po natanko polovici prvega dela prvenstva peti, a za najboljšo četverico zaostaja le točko, Epinal pa s tekmo manj le tri.

Tudi v nemški elitni ligi pravila velevajo, da si po rednem delu končnico zagotovi najboljših šest moštev, medtem ko se tista med sedmim in desetim med seboj borijo za dve vstopnici, s katerimi si zagotovijo četrtfinale. Prav na polovici nemškega prvenstva so trije legionarji na mestih, ki ob koncu 52. krogov prinašajo izločilne boje, in sicer sta Rok Tičar in Aleš Kranjc povsem na vrhu, Robarjev Krefeld pa je četrti. Sabolič in soigralci imajo enako število točk kot šesti Mannheim, Urbasovi pa za šesterico zaostajajo šest točk. Voda pošteno teče v grlo Marcelu Rodmanu in Divjim krilom, ki so trenutno 13., za desetim Augsburgom pa zaostajajo že sedem točk.

V slovaški Extraligi, kjer je pred sezono hokejski dom našel slovenski čuvaj mreže Robert Kristan, ki stoji med vratnicama Nitre, se v končnico uvrsti prvih osem moštev rednega dela. Za zdaj Kristanovemu moštvu kaže odlično, saj so na drugem mestu in so pravzaprav, če ne bo kakšnega nepredvidljivega preobrata, že v izločilnih bojih.

Pravila v švedski drugi ligi (Allsvenskan) pravijo, da se prve tri ekipe rednega dela uvrstijo neposredno v t. i. Kvalserien ali boj za napredovanje v elitno SHL ligo, medtem ko se moštva na mestih med štiri in sedem med seboj borijo še za eno vstopnico, ki vodi v Kvalserien, kjer se štirim ekipam druge švedske lige pridružita najslabši ekipi rednega dela lige SHL. Med tako združenimi šestimi klubi si napredovanje ali obstanek v najmočnejšem razredu švedskega hokeja zagotovita dva kluba. Najslabši dve ekipi rednega dela Allsvenskan pa se morata v nadaljevanju sezone za obstanek boriti s tretjeligaši. Oskarshamn Davida Rodmana za sedmerico zaostaja sedem točk, medtem ko sta v večjih težavah Žiga Pavlin in Tomaž Razingar, ki zasedata zadnje mesto.

V ruski ligi KHL, ki jo lahko spremljate na Sportalu, letos nastopata dva kluba, ki imata v svojih vrstah tudi nekaj slovenskega pridiha. Veliko bolje gre zagrebškemu Medveščaku, ki že vso sezono vztraja med najboljšo osmerico zahodne konference, ki vodi v izločilne boje. Na drugi strani pa je daleč od končnice Amur Jana Muršaka, ki že vso sezono vztraja prikovan na dno letvice vzhodne konference.

V ligi VHL, drugi po kakovosti v Rusiji, ki združuje 24 ruskih klubov in dva kazahstanska kluba, uspešno nastopa naš branilec Sabahudin Kovačevič, ki s Sary-Arko Karagando trenutno zaseda četrto mesto. V izločilne boje se uvrsti najboljših 16 moštev, tako da so si Kovačevič in soigralci praktično že zagotovili osmino finala.

Ne spreglejte