Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 12. 2013,
16.44

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Spenglerjev pokal Davos

Sreda, 25. 12. 2013, 16.44

7 let, 12 mesecev

Kanadčani po naslov, a njihov lanski pomočnik ima drugačne načrte

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Spenglerjev pokal je najstarejši hokejski turnir, na katerega se ekipe uvrstijo le z vabilom organizatorja. Tekmovanje je vsako leto na sporedu med božičem in zadnjim dnem leta.

Nastop na tradicionalnem Spenglerjevem pokalu, ki nosi ime po Carlu Spenglerju, ki je zaslužen za promocijo hokeja v nemško govorečem delu Evrope, si moštva zagotovijo le s povabilom organizatorja. Organizacijske niti ima v rokah moštvo Davos, ki je do zdaj največkrat osvojilo turnir, in sicer so Švicarji na najvišji stopnički stali 15-krat.

Začetki turnirja segajo v leto 1923, ko je naslov prvaka osvojila univerza iz Oxforda, ki so jo sestavljali kanadski študenti. Ti so v finalu premagali nemški Berlin. Do zdaj pokala niso odigrali le štirikrat, v letih 1939 in 1940 zaradi druge svetovne vojne, v letih 1949 in 1956 pa jim ga ni uspelo izvesti.

Šesterica, razdeljena v dve skupini

Za naslov se bori šest ekip, ki so razdeljene v dve skupini, imenovani Cattini in Torriani. Skupini sta poimenovani po udarni švicarski napadalni trojki Richard Torriani - Bibi, Hans Cattini - Joe in Ferdinand Cattini - Pic, ki je bila v 30. in 40. letih preteklega stoletja strah in trepet za nasprotne ekipe.

Prvouvrščeni ekipi se uvrstita neposredno v polfinale, za dve mesti pa se borijo preostale ekipe. Ker gre za prestižno tekmovanje, so organizatorji dopustili, da se moštva za tekmovanje nekoliko okrepijo. Tako lahko poleg zasedbe, ki je registrirana v domačem prvenstvu, vsaka ekipa pripelje še štiri dodatne igralce in enega vratarja. Poleg klubskih zasedb lahko sodelujejo tudi reprezentance, letos bo to znova selekcija Kanade, ki brani naslov prvaka. Na zadnji dan leta 2012 so v finalu s 7:2 premagali gostitelje iz Davosa.

HC Davos

Organizatorji Spenglerjevega pokala so največkrat osvojili naslov prvaka tradicionalnega turnirja, in sicer so se hokejisti Davosa zmage veselili 15-krat, še 25-krat pa so se uvrstili v finale. Na zadnje so se tam znašli lani, ko so z 2:7 priznali premoč selekciji Kanade. Zadnjič so se na vrh zavihteli leta 2011, ko so v finalu odpravili latvijsko Rigo. Najuspešnejše švicarsko moštvo, ki je naslov državnega prvaka v devetdesetletni zgodovini osvojilo tridesetkrat, na zadnje v sezoni 2010/2011, že 18. leto zapored vodi Arno Del Curto, ki je v tem času osvojil pet naslovov državnega prvaka. Če so lani na Spenglerjevem pokalu imeli nekaj pomoči NHL-ovcev, letos te sreče, kot tudi vse druge ekipe, nimajo. Imajo pa v moštvu, ki ga sestavljajo večinoma švicarski hokejisti, tri Švede, tri Fince, Slovaka, Čeha in Kanadčana.

Selekcija Kanade

Selekcija Kanade na Spenglerjevem pokalu praznuje 30. obletnico sodelovanja. Kanadčani so prvič nastopili leta 1984, ko so že ob debiju odnesli zmago, takrat so bili boljši od češke Dukle Jihlave. In vse od takrat so glavni favoriti za zmago. V finale so se namreč prebili 19-krat, 12-krat so bili uspešni, sedemkrat so se morali zadovoljiti z drugim mestom. Tudi tokrat Javorovi listi, zaradi katerih je Spengler za gledalce še bolj zanimiv, naskakujejo vrh. "Igralci, ki smo jih izbrali, so ambasadorji hokeja, tako v Evropi kot v Severni Ameriki. Veselimo se že, da bomo stopili na ledeno ploskev v Davosu in ponosno zastopali Kanado," je pred nastopom navdušen podpredsednik hokejskih operacij kanadske reprezentance Brad Pascall. V moštvu je tudi sedem hokejistov, ki so selekciji Kanade lani pomagali do prvega mesta.

CSKA Moskva

Ruske barve bodo tokrat zastopali člani CSKA iz Moskve. Le kdo ne pozna muhastega Alekandra Radulova, pa Alekseja Morozova, Denisa Denisova in drugih zvezd ekipe iz ruske prestolnice. Klub, ki je v prvenstvu, takrat še v prvenstvu Sovjetske zveze, zadnjič slavil daljnega leta 1989, je na Spenglerjevem pokalu zmagal enkrat, in sicer leta 1991. Zadnjič je CSKA na tradicionalnem božično-novoletnem turnirju nastopil leta 1992, medtem ko je ruski klub turnir zadnjič osvojil leta 2010, ko so slavili oklepniki moštva SKA Sankt Peterburg. Da bi Moskovčani spet zaigrali v Davosu, si je prizadeval tudi predsednik Spenglerjevega pokala Fredi Pargätzi, ki verjame, da lahkoJohn Torchetti, prvis evernoameriški trener v zgodovini CSKA, popelje ekipo v vrh lige KHL: "CSKA je v ligi KHL moj sanjski klub. So v procesu obnove moštva, a prepričan sem, da bodo v prvenstvu kmalu igrali ključno vlogo."

Rochester Americans

Še eno moštvo, ki domuje onkraj Atlantika, bo del letošnjega Spenglerjevega pokala. Po letu 1996 se vrača Rochester Americans, klub, ki nastopa v ligi AHL, v kateri je na zadnje slavil v sezoni 1995/1996. V Davosu si Američani želijo poseči še višje kot leta 1996, ko so končali na tretjem mestu, za selekcijo Kanade in gostitelji. Želijo si osvojiti Spenglerjev in Calderjev pokal. "Pri Rochester Americans smo zelo ponosni, da smo prejeli vabilo in da bomo lahko zastopali ligo AHL. Gre za izredno priložnost, da naši hokejisti dobijo pomembne izkušnje, hkrati pa drugi nastop na Spenglerjevem pokalu pomeni novo poglavje v zgodovini naše franšize," je počaščen predsednik kluba, podružnice Buffalo Sabres, Ted Black.

Vitkovice Steel

Pridih Češke bodo tudi letos dali hokejisti Vitkovice Steel, ki so organizatorje v preteklosti že večkrat navdušili, zato povabilo velikokrat roma v njihove roke. Prvič se je klub, ki so ga ustanovili leta 1928 in je dvakrat v zgodovini osvojil naslov češkoslovaškega prvaka (sezona 1951/52 in 1980/1981), Spenglerjevega pokala udeležil leta 1980, ko je v finalu izgubil proti Spartaku iz Moskve. Ob zadnjih dveh nastopih v Davosu so obstali v polfinalu, kjer jim je načrte prekrižal Davos. Tudi letos veliko pričakujejo od vratarja Romana Maleka, ki je bil leta 2011 izbran v all-stars ekipo turnirja.

Genève-Servette HC

Nekoč drugoligaško moštvo se od prihoda glavnega stratega Chrisa McSorleyja (sezona 2001/2002) razvija v konkurenčni klub elitne švicarske lige. Kanadčan je v vseh teh letih postal tudi generalni direktor in solastnik moštva, za katerega je prepričan, da bo v prihodnosti še zraslo. Na lanskem Spenglerjevem pokalu je bil pomočnik trenerja selekcije Kanade, letos se ji bo zoperstavil z Ženevo. Ta je prvič nastopila leta 2010, ko je v polfinalu priznala premoč poznejšim prvakom iz Sankt Peterburga. "Vselej smo podpirali Spenglerjev pokal in ga bomo tudi v prihodnje. Letos želimo tudi mi prispevati k odlični atmosferi v Davosu," je pred obračuni dejal McSorley.

Prvi obračuni v skupinskem delu bodo na sporedu v četrtek, 26. decembra, ko bodo Spenglerjev pokal odprli hokejisti Ženeve in kluba Rochester Americans.

Ne spreglejte