Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 3. 2016,
18.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ivo Jan Graz 99ers liga EBEL

Petek, 4. 3. 2016, 18.17

8 let

Ivo Jan: Ekipa ne more temeljiti na tujcih, potrebujemo domače igralce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
"Sezona je bila daleč od uspešne. Pred zadnjimi tekmami smo vsi skupaj le čakali na konec. Spremembe bodo, želimo si več kakovostnejših Avstrijcev," o turbulentni sezoni in željah pravi trener Gradca.

Na avstrijskem Štajerskem tudi po koncu zadnjega tekmovalnega obdobja razširjenega avstrijskega prvenstva ne morejo biti najbolj vedrih obrazov. Gradec je še tretjič zapored ostal brez končnice, osmič v zadnjih 12 sezonah.

Čeprav izločilnih bojev spet niso videli, še naprej zaupajo slovenskemu trenerju Ivu Janu, ki bo tudi prihodnjo sezono sedel na trenerskem stolčku graških panterjev – pogodbo so podaljšali za eno sezono z možnostjo nadaljnjega sodelovanja.

Brez najboljšega vzdušja daleč od uspeha

Nekdanji slovenski hokejist se je za trenersko krmilo usedel v začetku oktobra, potem ko se je moral po slabi uvodni seriji posloviti ameriški trenerski samodržec Todd Bjorkstrand, ki je moštvo sestavil po svoje. Jan, ki je bil njegova desna roka že sezono prej, meni, da takšna ekipa preprosto ni mogla delovati.

"Sezona je bila daleč od tega, da bi ji lahko rekel uspešna. Skozi celotno sezono se je veliko dogajalo, igralci so prihajali in odhajali od začetka do konca. Vzdušje ni bilo najboljše, temu primerni pa so bili rezultati. Naredili smo sicer korak naprej, a vseeno mislim, da ekipa ni bila sestavljena najbolje. Na neki način nismo točno vedeli, kakšne so naloge določenih igralcev. Če že od samega začetka ne veš točno, kako in kaj, potem se dogaja to, kar se je dogajalo pri nas," se je strateg Gradca obregnil ob začetni kadrovski izbor.

Kot pravi, bi bile igralske karte, če bi pred sezono lahko sam izbral igralce, povsem premešane: "Vsi vemo, da ekipa ne more temeljiti na tujcih, pač pa potrebujemo domače igralce. Tiste, ki se lahko poistovetijo s klubom, organizacijo in ki so ponosni na to, da igrajo v Gradcu."

Tega si preprosto ne bi si smeli privoščiti

Ta je sezono končal na 11. mestu, na katerega je padel po negativni seriji po reprezentančnem premoru. Takrat so stvari po besedah našega sogovornika začele pošteno razpadati: "Tako kot vodstvo ne more biti zadovoljno s končno uvrstitvijo tako ne more biti zadovoljno z odnosom igralcev, ki so ga prikazali zlasti na zadnjih treh tekmah. Do premora, ko smo zmagali na štirih tekmah zapored, smo se bojevali in ostali v boju za končnico, na koncu pa se je pokazalo, da mentaliteta ekipe ni bila dovolj močna, da bi lahko resneje ogrozili Celovec na drugem mestu naše skupine. Po tekmi z Beljakom je vse razpadlo. Vsi skupaj smo le čakali na konec sezone. Tega si ne bi smeli privoščiti, če si ne bi, bi lahko bili višje uvrščeni."

Za manj tujcev in boljši mladinski pogon

Gradec je znan po tem, da je tujce (pre)večkrat postavljal pred avstrijsko hokejsko silo, in težave, na katero so s prstom že pokazali hokejisti, se dobro zaveda tudi Jan: "Kot trener avstrijskega kluba bi se strinjal s še dodatno omejitvijo tujcev. Odkar imajo ligo EBEL in je v njej vse več tujcev, so njihovi domači igralci nekako zapostavljeni, kar se jim pozna tudi v reprezentanci. Avstrijska federacija se ukvarja s tem in spodbuja avstrijske klube, da bi imeli v svojem kadru več domačih igralcev. Pa ne samo, da bi bili v kadru, ampak da bi igrali in imeli vidne vloge."

Druga težava kluba z avstrijske Štajerske pa tiči tudi v njegovem podmladku. Glasne so kritike, da bi morali pri panterjih več priložnosti dati domačim mladim upom.

Nekdanji član panterjev se s tem strinja in priznava, da je kaljenje mladih šibka točka njihove organizacije: "Moramo se zavedati, da mladinski pogon Gradca ni na ravni, na kateri bi moral biti. Mlajše selekcije U16 še nekako delujejo, U18 igra v EBJL, ekipe U20 pa sploh nimamo. Menim, da se je dolgoročno treba truditi za to, da dobimo U20, iz katere bomo lahko črpali igralce za člansko moštvo."

Jan, ki mu bo še naprej pomagal Finec Teppo Kivelä, ceni zaupanje Gradca, kjer se počuti dobro, in si želi vzpostaviti kakovostno ekipo, ki bi bila v rangu prvih šestih, a prvi cilj je uvrstitev v končnico. Še preden se bo lotil klubskih ciljev, pa bo aprila kot pomočnik slovenske reprezentance z risi lovil vrnitev med elito.

Ne spreglejte