Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 2. 2017,
15.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

liga NHL hokej Olimpijske igre 2020 Anže Kopitar Anže Kopitar Gary Bettman Rene Fasel Don Fehr Thomas Bach Mednarodna hokejska zveza MOK

Petek, 10. 2. 2017, 15.17

6 let, 6 mesecev

Novi sestanki, a brez odločitve

Hokejska smetana še naprej v nevednosti: rdeča ali zelena luč?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Rene Fasel Gary Bettman | Foto Reuters

Foto: Reuters

"Ni še potrebe za določitev zadnjega roka za potrditev sodelovanja NHL-ovcev na olimpijskih igrah," po novih pogovorih o tem, ali bodo najboljši hokejisti sveta februarja 2018 nastopili v Pjongčangu, pravi predsednik Mednarodne hokejske zveze Rene Fasel. Meni, da bi odločitev lahko padla marca.

V zadnjih tednih in dneh so v Los Angelesu in New Yorku potekali sestanki o (ne)udeležbi hokejskih zvezdnikov na OI prihodnje leto. Na teh so sodelovali predstavniki vseh vpletenih strani, od predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Thomasa Bacha, predsednika Mednarodne hokejske zveze (IIHF) Reneja Fasela, komisarja lige NHL Garyja Bettmana do izvršnega direktorja združenja igralcev Dona Fehra.

Koristni pogovori, ki niso dali odgovorov

Perečega vprašanja o (ne)sodelovanju NHL-ovcev v Pjongčangu februarja 2018 niso razrešili, so se pa vsi možje na vodilnih položajih strinjali, da so bila dogovarjanja za isto mizo še kako koristna.

"Dobro je, da je predsednik MOK pokazal zanimanje in prišel. Odkrito smo se pogovarjali, a dogovora še ni. Imamo skupen interes, da bi našo igro razvijali tudi na mednarodnem področju, imamo pa tudi različna mnenja z lastniki klubov NHL o tem, kako olimpijske igre vplesti v spored, predvsem v Južni Koreji," je Fehr dejal za nbcsports.com.

Bach je poudaril, da si, tako kot na zadnjih petih izvedbah olimpijskih iger, pri MOK želijo, da bi na hokejskem turnirju nastopili vsi najboljši hokejisti. Ob tem je dal vedeti, da so zdaj naj potezi preostale strani, predvsem NHL in NHLPA (sindikat igralcev).

Slovenci z Rusi, Američani in Slovaki

Na olimpijskih igrah leta 2018 bo drugič zapored nastopila tudi slovenska izbrana vrsta. Ali ji bo pomagal tudi edini NHL-ovec Anže Kopitar, še ni znano.

V skupinskem delu v Pjongčangu se bodo varovanci Nika Zupančiča pomerili z istimi reprezentancami kot v Sočiju: z Rusijo, ZDA in Slovaško. Slovenski hokejisti so leta 2014 olimpijske igre končali na visokem sedmem mestu.

Odločitev marca ali šele pozneje?

Si bosta Anže Kopitar in Zdeno Chara stala nasproti še na drugih zaporednih olimpijskih igrah? | Foto: Reuters Si bosta Anže Kopitar in Zdeno Chara stala nasproti še na drugih zaporednih olimpijskih igrah? Foto: Reuters

Komisar najkakovostnejšega klubskega hokejskega tekmovanja je še enkrat opozoril na nezadovoljstvo lastnikov klubov NHL, ki jih skrbijo skoraj tritedenska prekinitev sezone in morebitne poškodbe NHL-ovcev. Čeprav je Bettman lani govoril, da bo odločitev znana do konca januarja 2017, bo nanjo treba počakati še nekaj časa.

Predsednik IIHF Fasel, ki je v začetku tega tedna govoril s predstavniki vseh 12 na OI sodelujočih reprezentanc, meni, da bo odgovor znan najpozneje marca, saj bo NHL morala takrat že dobro razmisliti o urniku za prihodnjo sezono.

"Kljub temu menimo, da še ni potrebe, da ligi NHL in NHLPA določimo zadnji rok za potrditev sodelovanja na olimpijskih igrah," je za uradno spletno stran IIHF dejal Švicar.

Spomnimo, da so najboljši hokejisti na svetu tudi pred Sočijem dolgo čakali na zeleno luč, dobili so jo šele poleti 2013.

Če bodo v ligi NHL rekli ne, ne bodo sledili nogometu

Prvi mož IIHF se je dotaknil tudi črnega scenarija za večino hokejistov v ligi NHL, ki želijo na OI. Če NHL-ovci dovoljenja za nastop na tekmovanju petih krogov ne bodo dobili (nekateri so že opozorili, da se bodo OI udeležili ne glede na to, ali bodo imeli dovoljenje), hokejski olimpijski turnir najverjetneje ne bo sledil nogometnemu, na katerem lahko nastopajo nogometaši do 23 let.

Kanadčani bodo v Pjongčangu lovili tretje zaporedno olimpijsko zlato. V najmočnejši postavi? | Foto: Reuters Kanadčani bodo v Pjongčangu lovili tretje zaporedno olimpijsko zlato. V najmočnejši postavi? Foto: Reuters

"Zgodovina olimpijskih hokejskih turnirjev je bila vznemirljiva še pred Naganom (takrat so prvič nastopili NHL-ovci, op. a.). Bili smo priča precej nepozabnim hokejskim trenutkom pod olimpijskimi krogi. Če NHL-ovcev ne bo v Pjongčangu, ne dvomim, da bo moški hokejski turnir še vedno zelo vznemirljiv," je dejal Fasel, ki si bo še naprej pospešeno prizadeval za čimprejšnjo razrešitev hokejskega olimpijskega vprašanja.

Ne spreglejte