Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 2. 2017,
13.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

Pjongčang 2018 olimpijske igre Anže Kopitar Anže Kopitar Los Angeles Kings hokej liga NHL

Četrtek, 2. 2. 2017, 13.00

6 let, 6 mesecev

Še brez odločitve

Če se bo status quo nadaljeval, NHL-ovcev ne bo na OI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Gary Bettman | Foto Reuters

Foto: Reuters

Odločitve o tem, ali bodo hokejisti iz lige NHL lahko nastopili na olimpijskih igrah v Pjongčangu prihodnje leto, še ni. "Če se bo status quo nadaljeval, nas ne pričakujte na olimpijskih igrah," pravijo vodilni možje lige NHL, ki so pred meseci trdili, da bo vprašanje razrešeno do konca januarja.

Čeprav naj bi letošnji januar dal odgovor o tem, ali bomo najboljše hokejiste na svetu spremljali na tekmovanju petih krogov leta 2018, je razplet pereče teme še vedno v megli.

Stroški ...

Spomnimo, ena od ovir so bila sprva denarna sredstva. Do zdaj je stroške potovanj, nastanitve in zavarovanj hokejistov najkakovostnejše lige na svetu kril Mednarodni olimpijski komite (MOK). Za Južno Korejo MOK omenjenih stroškov, ki sta jih imeli strani v pogodbi, noče plačati.

Sredi novembra se je oglasil predsednik Mednarodne hokejske zveze (IIHF) Rene Fasel in dejal, da ima zveza dovolj finančnih sredstev, da sama krije stroške. Komisar lige NHL Gary Bettman je izrazil dvom o tem, da bo IIHF lahko plačala celotno olimpijsko popotovanje, in skrb, da bo za OI porabila sredstva, ki so namenjena mednarodnemu razvoju tega športa.

Predsednik Mednarodne hokejske zveze Rene Fasel (levo) si želi, da bi v Južni Koreji nastopila vsa hokejska smetana. Vse manj so tej ideji naklonjeni lastniki klubov NHL. | Foto: Reuters Predsednik Mednarodne hokejske zveze Rene Fasel (levo) si želi, da bi v Južni Koreji nastopila vsa hokejska smetana. Vse manj so tej ideji naklonjeni lastniki klubov NHL. Foto: Reuters

... nenaklonjenost lastnikov klubov

A veliko večjo oviro kot denarna sredstva predstavlja iskanje skupnega jezika med vodstvom, lastniki lige NHL in sindikatom igralcev (NHLPA). Lastniki klubov, ki v času prekinitve ne bi služili toliko kot sicer, njihove največje zvezde pa bi tvegale poškodbe zunaj ledenih ploskev lige NHL, niso niti najmanj navdušeni nad več kot dvotedensko prekinitvijo lige

Od decembra se ni veliko spremenilo

Vodstvo lige se je z lastniki franšiz sestalo že na več sestankih, zadnja seja odbora guvernerjev je bila pretekli konec tedna med premorom All-Star v Kaliforniji. A tudi ta ni dala odgovora. Težko bi ga, ko pa naj bi po Bettmanovih besedah pogovori o olimpijskih igrah potekali zgolj "deset sekund".

"Od decembra se ni veliko premaknilo ali spremenilo. Če bo ostal status quo, nas ne bo na olimpijskih igrah," je pred dnevi kratko in jedrnato dejal namestnik komisarja lige NHL Bill Daly. Ob tem so vodilni možje najkakovostnejšega klubskega hokejskega tekmovanja dodali, da je čutiti vse večje nestrinjanje lastnikov z odhodom NHL-ovcev v Pjongčang.

Dva sporeda za sezono 2017/18

Ker odgovora o (ne)udeležbi NHL-ovcev na OI leta 2018 še ni, v ligi razmišljajo o dveh urnikih za prihodnjo sezono. Eden vključuje udeležbo v Pjongčangu, drugi ne. Prav tako je mogočih več scenarijev tekme zvezd, ki bo na sporedu le, če hokejisti iz NHL-a ne bodo sodelovali na olimpijskih igrah.

Vodstvo tekmovanja zdaj čaka, ali si bodo lastniki premislili in v kratkem prižgali zeleno luč olimpijskim igram.

Lastnik Washington Capitals Ted Leonsis pravi, da svojim igralcem (Aleksander Ovečkin je dejal, da bo na OI igral, ne glede na to, ali bo imel dovoljenje) pri odločitvi ne bo oporekal, saj verjame, da si prav vsak želi nastopiti na OI. | Foto: Reuters Lastnik Washington Capitals Ted Leonsis pravi, da svojim igralcem (Aleksander Ovečkin je dejal, da bo na OI igral, ne glede na to, ali bo imel dovoljenje) pri odločitvi ne bo oporekal, saj verjame, da si prav vsak želi nastopiti na OI. Foto: Reuters

Lastnik Washington Capitals jim odhoda ne bo preprečil

Če je večina lastnikov klubov proti udeležbi NHL-ovcev na OI, pa lastnik vodilnega moštva lige Washington Capitals Ted Leonsis pravi, da svojim hokejistom ne bo oporekal. Prvi oklepnik kluba Aleksander Ovečkin je že pred časom dejal, da bo Rusom na igrah pomagal, ne glede na to, ali bo imel dovoljenje.

"Ne morem si predstavljati, da si kdo od hokejistov ne bi želel na olimpijske igre. Kaj naj naredim, če mi bo Aleks Ovečkin ali Braden Holtby ali Nick Backstrom rekel, da želi igrati za svojo državo? Naj mu rečem ne, naj ga zaklenem v slačilnico? Ne. Morda bom za to na kakšen način kaznovan, a jaz želim biti v podporo igralcem," je ameriški mogotec Leonsis dal vedeti, da bo svojim fantom kril hrbet.

Kopitar najverjetneje na Kitajsko, kaj pa v Južno Korejo?

Anže Kopitar bo jeseni letos najverjetneje z LA Kings igral na Kitajskem, bo februarja prihodnje leto drsal tudi v Pjongčangu? | Foto: Getty Images Anže Kopitar bo jeseni letos najverjetneje z LA Kings igral na Kitajskem, bo februarja prihodnje leto drsal tudi v Pjongčangu? Foto: Getty Images

Na olimpijskih igrah leta 2018 bo drugič zapored nastopila tudi slovenska izbrana vrsta. V skupinskem delu v Pjongčangu se bodo varovanci Nika Zupančiča pomerili z istimi reprezentancami kot v Sočiju: z Rusijo, ZDA in Slovaško. Slovenski hokejisti so leta 2014 olimpijske igre končali na visokem sedmem mestu.

Ali ji bo tam pomagal tudi Anže Kopitar, tako še ni znano. Bo pa najboljši slovenski hokejist še letos najverjetneje zaigral v Aziji. Njegov Los Angeles Kings in Vancouver Canucks naj bi bila med najbolj zainteresiranimi klubi lige NHL, ki bodo jeseni pripravljalno tekmo odigrali na Kitajskem, kjer si želijo zvišati popularizacijo hokeja pred zimskimi olimpijskimi igrami leta 2022.

Ligo NHL pa naj bi v prihodnji sezoni okusili tudi v Evropi. Ottawa Senators in Colorado Avalanche naj bi na Švedskem odigrala tekmi rednega dela.

 

Ne spreglejte