Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 3. 2019,
10.30

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

2

Natisni članek

Alpska liga HDD Jesenice HK Olimpija Marcel Rodman Nik Pem Jure Vnuk Sterzing Vipiteno Ivo Jan Jure Sotlar

Ponedeljek, 11. 3. 2019, 10.30

5 let, 1 mesec

Jeseničani začenjajo boje za četrtfinale. Koga bodo izbrali v Ljubljani?

Različni poti večnih tekmecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

2

Acroni Jesenice SŽ Olimpija Alpska liga derbi | Hokejisti Jesenic v torek začenjajo kvalifikacijski boj za četrtfinale Alpske lige. na dve zmagi bodo igrali z Vipitenom, ki ga vodi selektor slovenske reprezentance Ivo Jan. | Foto Peter Podobnik/Sportida

Hokejisti Jesenic v torek začenjajo kvalifikacijski boj za četrtfinale Alpske lige. na dve zmagi bodo igrali z Vipitenom, ki ga vodi selektor slovenske reprezentance Ivo Jan.

Foto: Peter Podobnik/Sportida

Prihodnji dnevi bodo za največja slovenska hokejska tekmeca precej različni. Hokejisti HK SŽ Olimpija so si četrtfinale Alpske lige zagotovili z drugim mestom po rednem delu tekmovanja, hokejisti HDD Sij Acroni Jesenice pa si bodo četrtfinalno vstopnico poskušali zagotoviti proti Sterzingu Vipitenu. Tega vodi slovenski selektor Ivo Jan, zanj pa igra napadalec Jure Sotlar. "Smo ekipa, ki lahko poseže po visokih mestih, in tega se tudi zavedamo," po zadnjih visokih zmagah pravi branilec železarjev Nik Pem.

HK SŽ Olimpija HDD Jesenice
Sportal Zanesljivi zmagi Olimpije in Jesenic, železarji do prednosti domačega ledu

Za 17 moštvi Alpske lige je redni del tekmovanja, po katerem so se najboljši štirje (Val Pusteria, HK SŽ Olimpija, Red Bull Salzburg II in prvak Asiago) že uvrstili v četrtfinale. Začel se bo v ponedeljek, 18. marca, zanj pa so na voljo še štiri vstopnice.

V bitko zanje se podajajo ekipe, ki so redni del tekmovanja končale na mestih med petim in 12., medtem ko je za tiste, ki so po 40 krogih končali od 13. mesta navzdol, sezona že končana. Po četrtfinale se odpravlja tudi drugi slovenski predstavnik Alpske lige HDD Sij Acroni Jesenice.

S selektorsko noto

Varovanci Iva Jana so na prvi medsebojni tekmi rednega dela premagali Jesenice po loteriji, na drugi tekmi pa so bili s 4:1 boljši železarji. | Foto: Vid Ponikvar Varovanci Iva Jana so na prvi medsebojni tekmi rednega dela premagali Jesenice po loteriji, na drugi tekmi pa so bili s 4:1 boljši železarji. Foto: Vid Ponikvar Varovanci Marcela Rodmana so si na zadnji tekmi v soboto z zmago zagotovili osmo mesto in s tem prednost domačega terena v dodatnih bojih. V teh jim bo nasproti stal deveti po rednem delu Sterzing Vipiteno. Italijansko ekipo trenira selektor slovenske hokejske reprezentance Ivo Jan, slovenski pridih pa ji daje tudi napadalec Jure Sotlar. Kdor bo prvi vknjižil dve zmagi, bo napredoval v četrtfinale, drugi pa bo končal sezono.

Kolektiva sta se v rednem delu srečala dvakrat. Na septembrskem snidenju so po kazenskih strelih s 4:3 zmagali Janovi, sredi februarja pa so bili železarji v Podmežakli precej boljši tekmec. Zmagali so s 4:1. Sotlar je takrat brez oklevanja priznal, da jih je premagal vidno boljši nasprotnik.

"Dogajajo se še nekatere manjše napake, a v celoti gledano si ustvarimo zelo veliko priložnosti, kar nam je prinesel novi sistem igranja," je zadovoljen branilec Nik Pem. | Foto: Urban Meglič/Sportida "Dogajajo se še nekatere manjše napake, a v celoti gledano si ustvarimo zelo veliko priložnosti, kar nam je prinesel novi sistem igranja," je zadovoljen branilec Nik Pem. Foto: Urban Meglič/Sportida

Nov sistem igranja obrodil sadove

Tokratna bitka bo zgodba zase, a gorenjska ekipa se v njo lahko poda optimistično. Na zadnjih štirih tekmah Alpske lige je vselej zmagala. Res je, da je igrala proti tistim, ki domujejo v spodnjem delu lestvice (trije so ostali brez možnosti končnice), a je na teh srečanjih dosegla kar 30 zadetkov, prejela pa le dva.

Moštvo Marcela Rodmana je na zadnjih tekmah dodobra napolnilo mreže nasprotnikov. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Moštvo Marcela Rodmana je na zadnjih tekmah dodobra napolnilo mreže nasprotnikov. Foto: Peter Podobnik/Sportida

"Na zadnjih tekmah sem bil z našo ekipo in prikazanim zelo zadovoljen. Dogajajo se še nekatere manjše napake, a v celoti gledano si ustvarimo zelo veliko priložnosti, kar nam je prinesel novi sistem igranja. Na večini tekem nasprotnika nadstreljamo in si ustvarjamo priložnosti, ki jih velikokrat tudi izkoristimo. Zelo pozitivno pa je tudi to, da naredimo malo prekrškov. Smo ekipa, ki lahko poseže po visokih mestih, in tega se tudi zavedamo," je po zadnjih tekmah v klubski mikrofon dejal branilec Nik Pem. Verjame, da bodo igro do končnice še izpopolnili in se pokazali kot zelo močni nasprotniki.

Prva tekma bo v torek ob 19. uri v Podmežakli, druga v četrtek v Italiji, morebitna tretja pa v soboto ob 18. uri na Gorenjskem.

Acroni Jesenice SŽ Olimpija Alpska liga derbi
Sportal Klasični obračun za domačo krono: Jesenice proti Olimpiji

Železarji pri vrhu ob igralcu več in manj

Jeseničani so bili v rednem delu pri vrhu lestvice tako v igri z igralcem manj kot več. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Jeseničani so bili v rednem delu pri vrhu lestvice tako v igri z igralcem manj kot več. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Jeseničani so redni del končali s 173 zadetki, kar je največ med vsemi moštvi, Vipiteno jih je dosegel 130. Železarji so bili v rednem delu tretja najboljša ekipa v igri z igralcem več (izkoristili so ga v skoraj 25 odstotkih), Italijani pa so v tem elementu končali na zadnjem mestu (13,7 odstotka). Gorenjci so bili najboljše moštvo v igri z igralcem manj, ubranili so se v 88,4 odstotka, Vipiteno pa je v tem pogledu zasedel osmo mesto (84 odstotkov).

Italijanska ekipa ima z Gianluco Vallinijem (92,6 odstotka) tretjega najbolj zanesljivega vratarja lige. Jeseničani so v začetku stavili na lani najbolj zanesljivega Clarka Saundersa, ki pa je bil z 88,9 odstotka ubranjenih strelov daleč od lanske forme. Kanadčan se je februarja poškodoval, ob mladega Žigo Kogovška in Urbana Avsenika so postavili Saundersovega rojaka Matta Climieja, ki je za zdaj branil na sedmih tekmah in bil pri tem 92,6-odstotno zanesljiv.

V dodatnih bojih tudi Zupančič

Feldkirch trenerja Nika Zupančiča se bo za četrtfinale pomeril s Cortino. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Feldkirch trenerja Nika Zupančiča se bo za četrtfinale pomeril s Cortino. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Četrtfinale si bo poskušal zagotoviti tudi Feldkirch, pri katerem imajo za prihodnjo sezono visoke načrte. Želijo se vrniti v ligo EBEL.

Avstrijsko moštvo - vodi ga nekdanji slovenski selektor Nik Zupančič - se bo zoperstavilo Cortini, preostala kvalifikacijska para sta Ritten -Kitzbuhel in Lustenau - Gardena.

Trener Olimpije Jure Vnuk po sobotni tekmi ni hotel govoriti o tem, ali bodo Ljubljančani (izbirali bodo drugi) za četrtfinalnega nasprotnika izbrali Jeseničane, če se ti uvrstijo med osem najboljših. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Trener Olimpije Jure Vnuk po sobotni tekmi ni hotel govoriti o tem, ali bodo Ljubljančani (izbirali bodo drugi) za četrtfinalnega nasprotnika izbrali Jeseničane, če se ti uvrstijo med osem najboljših. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Koga bo izbrala Olimpija?

Ko bo znanih vseh osem četrtfinalistov, bodo tri najboljša moštva rednega dela Val Pusteria, Olimpija in druga ekipa Salzburga izbrala četrtfinalnega nasprotnika. Četrtfinalni pari bodo znani 15. (če bodo vsi četrtfinalisti znani po dveh tekmah) ali 16. marca (če bodo četrtfinalisti znani po treh tekmah).

Vprašanje, ki zanima ljubitelje slovenskega hokeja, je, ali bodo v Ljubljani, če se Jesenice uvrstijo v četrtfinale, izbrali prav železarje. Spomnimo, Jeseničani so lani izbrali Olimpijo in jo s 4:0 v zmagah tudi izločili. Letos zmaji proti železarjem še niso izgubili.

Jeseničani v tej sezoni še niso premagali Olimpije. Če ne v Alpski ligi, se bosta nasprotnika spet srečala v finalu državnega prvenstva. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Jeseničani v tej sezoni še niso premagali Olimpije. Če ne v Alpski ligi, se bosta nasprotnika spet srečala v finalu državnega prvenstva. Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Za zdaj še nismo razmišljali o izbiri. Počakati moramo na rezultate dodatnih tekem za uvrstitev v četrtfinale, videti, kdo bo tam, pa tudi to, koga bo izbral Pustertal. O teh možnostih bomo razmišljali v prihodnjih dneh. Izpiliti moramo še nekatere detajle, sicer pa smo pripravljeni na končnico," je po sobotni zadnji tekmi rednega dela dejal trener zmajev Jure Vnuk.

Njegova ekipa bo ta teden prosta tekmovanj, četrtfinale pa bo začela v domačem Tivoliju v ponedeljek, 18. marca.

Že v četrtfinalu: Val Pusteria, HK SŽ Olimpija, Red Bull Salzburg II, Asiago

Kvalifikacije za četrtfinale (igrajo na dve zmagi)*:

Torek, 12. marec:
19.00 HDD Sij Acroni Jesenice - Sterzing Vipiteno
Ritten - Kitzbuhel
Lustenau - Gardena
Feldkirch - Cortina

*preostala igralna dneva: 14. in 16. marec


*Četrtfinale se bo začel v ponedeljek, 18. marca.

Preberite še:

Pokal Slovenije HK Olimpija HK triglav Kranj
Sportal Kranjčani in Založani s polfinalno vstopnico

 

 

Ne spreglejte