Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 6. 2016,
11.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Gordie Howe liga NHL hokej smrt

Sobota, 11. 6. 2016, 11.20

6 let, 7 mesecev

Gordie Howe: 31. 3. 1928–10. 6. 2016

Gordie Howe je zapustil bogato hokejsko dediščino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Gordie Howe | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Športni svet žaluje za novim velikim imenom. Potem ko se je poslovila boksarska legenda Muhammad Ali, ki so ga v petek pokopali v domačem Louisvillu, je umrla tudi hokejska legenda Gordie Howe. Gospod Hokej, pojem hokeja, simbol Detroitovih rdečih kril, je za seboj pustil izjemno dediščino.

Gordie Howe je umrl v 89. letu starosti, na domu enega od sinov v Toledu. Uradni vzrok smrti ni znan, se je pa Kanadčan, ki je bolehal za demenco, že v preteklosti bojeval za življenje.

Oktobra 2014 je utrpel hujšo kap, a se nato po zdravljenju, tudi s pomočjo najmlajšega sina Murrayja, ki je namesto hokeja izbral zdravstvo, spet postavil na noge. Z ženo Colleen, ki je leta 2009 umrla zaradi ene od oblik demence, je imel štiri otroke. Ob Murrayju še Martyja in Marka, s katerima je igral v isti ekipi v ligi WHA in NHL, ter hčerko Cathy.

Težko, da bi še kdo …

Nepredstavljivo je, da bi svet še kdaj videl junaka, ki bi prekosil nekatere številke napadalca Gordona Howa - Gordieja, v Floralu v Saskatchewanu leta 1928 rojenega hokejskega velemojstra.

Najhitrejšo moštveno igro je ponesel na povsem novo raven in si prislužil vzdevek Mr. Hockey. Njegova NHL-kariera je z vmesnimi postanki trajala 34 let, hokej je profesionalno igral v šestih različnih desetletjih, zadnjo profesionalno tekmo pa odigral, ko mu je bilo že 69 let.

Čeprav se je pri 88 letih poslovil, bodo njegovi dosežki, zapisani v anale, živeli večno. Zbrali smo nekaj dejstev, ki govorijo o izjemni hokejski karieri kanadske devetice.

Videospomin Detroit Red Wings na Gordieja Howa:

Zanimiva dejstva o Gospodu Hokeju:

Kar 25 sezon je nosil dres Detroit Red Wings, ki so upokojili njegovo devetico, in z njim štirikrat postal prvak lige NHL. | Foto: Kar 25 sezon je nosil dres Detroit Red Wings, ki so upokojili njegovo devetico, in z njim štirikrat postal prvak lige NHL.

  • Odigral je rekordnih 1.767 NHL-tekem: v ligi NHL je debitiral leta 1946 za Detroit Red Wings, pri katerih je preživel 25 sezon, zadnjo NHL-tekmo pa odigral leta 1980 – na najprestižnejši hokejski sceni je drsal med 18. in 52. letom.
  • V njegovi NHL-statistiki je zapisanih 869 zadetkov in 1.141 podaj (všteta sta redni del in končnica). Če upoštevamo še njegove zadetke iz lige WHA, se številka ustavi pri 975, kar je celo 35 več od Wayna Gretzkyja. Po točkah v rednem delu lige NHL (1850) je na četrtem mestu večne lestvice, na vrhu katere je Gretzky (2857 točk).
  • Z Detroitom je štirikrat postal prvak lige NHL, Stanleyjev pokal je osvojil v letih 1950, 1952, 1954, 1955.
  • Rekord, ki najverjetneje ne bo popravljen: 22 zaporednih sezon (od 1949–1971) je v ligi NHL dosegel vsaj 20 zadetkov, kar je še danes rekord. Čeprav je Gretzky podrl nekatere njegove mejnike, mu tega ni uspelo. Kar 21 zaporednih let je bil Howe med desetimi najboljšimi strelci lige NHL, 20 pa med petimi.
  • Wayne Gretzky je popravljal rekorde idola in prijatelja Gordieja Howa, a mnogi bodo ostali nedotaknjeni. | Foto: Reuters Wayne Gretzky je popravljal rekorde idola in prijatelja Gordieja Howa, a mnogi bodo ostali nedotaknjeni. Foto: Reuters
  • Kar 23-krat je zaigral na All-Star tekmi (sledi mu Ray Bourque z 19 nastopi).
  • Šestkrat mu je pripadla nagrada za najkoristnejšega igralca lige NHL (Hart Trophy): v letih 1952, 1953, 1957, 1958, 1960, 1963. Ko je prejel zadnjo, je štel 34 let. Nihče, starejši od 33 let, je ni prejel od takrat.
  • Prezgodaj za pokoj: leta 1971 se je, star 43 let, odpravil v pokoj, a se po dveh sezonah vrnil, da bi zaigral s sinovoma Markom in Martyjem za Houston Aeros v ligi WHA. Leta 1974  je bil pri 46. razglašen za najkoristnejšega igralca sezone v WHA, njegov sin Mark pa za najboljšega novinca sezone. Je edini, ki je s sinovoma zaigral tudi v ligi NHL.
  • Srečanje z abrahamom in vrnitev v NHL: Čeprav je že vstopil v šesto desetletje življenja, se je v sezoni 1979/80 vrnil v najkakovostnejšo hokejsko ligo na svetu. Za Hartford Whalers je odigral vso sezono (na 83 tekmah dosegel 16 zadetkov, 27 podaj) in z 52. leti postal najstarejši hokejist, ki je kdajkoli zaigral v ligi NHL. Drugi najstarejši je Chris Chelios, ki je v NHL zaigral pri 48 letih.
  • Leta 1997 je pri 69 odigral zadnjo profesionalno tekmo. | Foto: Leta 1997 je pri 69 odigral zadnjo profesionalno tekmo.
  • Profesionalna tekma v šestih različnih desetletjih: Leta 1997 je pri 69 letih odigral zadnjo profesionalno tekmo. To so mu omogočili Detroit Vipers (liga IHL), dres katerih je nosil zgolj na eni menjavi na eni tekmi. Tako je postal najstarejši hokejist s profesionalno tekmo in edini hokejist, ki je igral v šestih različnih desetletjih (40., 50., 60., 70., 80., 90.).
  • Njegovo številko 9 so pri Detroitu upokojili 12. marca 1972. Številko so upokojili tudi pri Hartford Whalers, Houston Aeros, Carolina Hurricanes.
  • Leta 1973 je bil sprejet v hokejski hram slavnih. Bil je eden od treh, ki so v ligi NHL zaigrali po sprejetju (Guy Lafleur in Mario Lemieux).
  • "Gordie Howe hat-trick" so čez lužo poimenovali dosežek igralca, ki je na eni tekmi zadel, podal in se stepel z nasprotnikom. Gordie je v svoji karieri vpisal "le" tri tovrstne trojčke (največ jih je zbral Rick Tocchet).

 

Wayne Gretzky: Pomenil mi je vse

"Meni je pomenil vse. Če bi rekel, da sem imel očima, bi rekel, da je bil to Gordie. Ko sem bil otrok, je bil moj idol. Imel sem veliko srečo, da sva postala prijatelja. Ne zgodi se prav pogosto, da si na koncu dneva velik prijatelj s svojim idolom. Pomenil mi je veliko, pomenil je vse," je ob smrti Howa dejal Gretzky.

 

Obama: Seznam je kratek

"Seznam hokejistov, ki so oblekli dres v šestih različnih desetletjih in se vrnili na led po tem, ko so bili že sprejeti v hokejski hram slavnih, je kratek. Začne in konča se z imenom Gordie Howe. Veliki igralci zaznamujejo svojo igro za čas ene generacije, Gospod Hokej jo je z več kot pol stoletja, preživetega na ledu, zaznamoval za vedno," se je glasilo sporočilo predsednika Baracka Obame, sicer zvestega privrženca Chicago Blackhawks.

Ne spreglejte