Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 6. 2015,
19.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

liga NHL Chicago Blackhawks Tampa Bay Lightning finale Stanleyjev pokal

Torek, 2. 6. 2015, 19.56

8 let

Ga bodo Kopitarjevi predali v vetrovno mesto ali na sončno Florido?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kdo bo na prestolu NHL nasledil Kralje? Bo favorizirani Chicago slavil še tretjič v šestih letih ali Tampa drugič v zgodovini? Na odgovor, finale se začne v sredo, bo treba počakati vsaj dober teden.

Klub iz vetrovnega mesta, ki se lahko pohvali s petimi naslovi prvaka severnoameriške hokejske lige, je v zadnjih letih vselej eden od glavnih adutov za osvojitev svetega grala. Chicago in imena njegovih oklepnikov so v tem tisočletju na Stanleyjevem pokalu pristala dvakrat – leta 2010 in leta 2013.

Obakrat ga je do lovorike pripeljal prekaljeni trenerski maček, 56-letni Joel Quenneville, ki kot igralec nikoli ni osvojil naslova prvaka lige NHL, mu gre pa v zadnjih letih zato toliko bolje od rok predajanje znanja in vihtenje taktirke – kot glavni trener v ligi NHL deluje že 17 sezon. Člani Chicaga so pot do velikega finala tlakovali z zmagami proti Nashvillu (4:2 v zmagah v konferenčnem četrtfinalu), Minnesoti (4:0 v zmagah v konferenčnem četrtfinalu) in Anaheimu, ki so ga strli na odločilnem sedmem obračunu.

Nasproti jim bo stala, če malce karikiramo, njihova pomlajena različica, leta 1992 ustanovljena Tampa Bay Lightning, ki je s povprečno starostjo 25,8 leta najmlajša v vsej ligi. Floridski klub si je veliki finale priigral prvič po letu 2004, ko je osvojil svoj prvi in zadnji Stanleyjev pokal. Mnogo zaslug, da je Tampa spet v finalu, pripisujejo 47-letnemu strategu Jonu Cooperju, ki se je z ligo NHL srečal šele v sezoni 2012/2013 in od takrat večino stvari naredil pravilno.

Po lanskem obstanku v četrtfinalu ima tokrat priložnost, da z varovanci prvič stopi na prestol. Na poti do finala je Tampa odigrala skorajda maksimalno število tekem in pokorila tri velike kube "izvirne šesterice", in sicer Detroit (s 4:3), Montreal (s 4:2) in podprvake New York Rangers (s 4:3).

Na eni tesno, na drugi suvereno

Moštvi sta se v rednem delu srečali dvakrat, zmago si je obakrat priboril gostitelj. Na novembrskem dvoboju je tako Chicago v United Centru slavil šele po kazenskih strelih (3:2), medtem ko je februarski obračun suvereno, s 4:0, pripadel Tampi. Če bi se po jutru dan poznal, bi lahko rekli, da so Floridčani v prednosti, saj se serija začenja v njihovi Amalie Areni, kjer bodo igrali prvi dve tekmi, a vloga favorita pripada Chicagu. Pa vendar, favoriti ne zmagujejo vedno …

Bishop proti Crawfordu

Prvo ime med vratnicama Tampe je Ben Bishop, ki se je med sezono naposlušal kritik, a v končnici na nekaterih tekmah znal zapreti usta dvomljivcem. Njegov odstotek ubranjenih strelov na 20 srečanjih izločilnih bojev je 92, v povprečju je prejel 2,15 zadetka na tekmo.

Postal je sploh prvi vratar, ki je svojemu moštvu na odločilni tekmi za finale pomagal s shutoutom na gostovanju, kot prvemu mu je uspelo, da je na peti in sedmi tekmi konferenčnega finala v gosteh ohranil mrežo nedotaknjeno (proti New York Rangers na obeh tekmah 2:0). Številne kljub temu skrbi, da je 28-letnik na treh tekmah finala vzhoda prejel pet zadetkov.

Večji del konferenčnega četrtfinala je med vratnicama Chicaga stal Scott Darling, ki ima zavidljiv odstotek ubranjenih strelov (93,6), a dvoma o tem, kdo je prvi vratar, ni. Corey Crawford je v drugi in tretji seriji zaustavil skoraj 92 odstotkov strelov nasprotnikov, znal pa je ostati zbran v podaljšanih odisejadah proti Anaheimu, ko je v statistiko vpisal tudi po 60 obramb.

Kapetan še bolje na krilu, stroja za zadetke

Tampina prva dva napada pomenita največjo nevarnost za nasprotnikova vrata, saj je šesterica od 55 zadetkov v končnici poskrbela za kar 45. Med tistimi, ki znajo zatresti, izstopa 24-letni Tyler Johnson, ki postaja vse večji strah in trepet tekmečevih vratarjev. Mladenič, ki je bil že v rednem delu ob kapetanu Stevenu Stamkosu najbolj učinkovit, je v končnici statistiko obogatil z 12 zadetki, pridno sta mreže polnila tudi njegova kompanjona iz napada Nikita Kucherov in Ondrej Palat.

Nikakor ne moremo spregledati Stamkosovih iger v drugem delu končnice, ko ga je Cooper iz centra, na katerem je igral skoraj vse življenje, preselil na desno krilo, kar se je izkazalo za zadetek v polno. Dobro v napadu deluje s Killornom in Filppulo. V obrambi, v kateri se pri Tampi obrača sedem hokejistov, bosta ključna člena Victor Hedman in Anton Stralman.

Na drugi strani ima Chicago celo četo preizkušenih zvezdnikov. Napadalski dvojček Jonathan ToewsPatrick Kane, ki je pred sezono podpisal bogato osemletno pogodbo, še naprej skrbi za zadetke. V končni sta jih prispevala devet oziroma deset, še zdaleč pa nista edina, ki bi znala pretentati vratarje.

Globino napadu med drugimi dajejo izkušeni Marian Hosaa (v finalu petič v zadnjih osmih letih), Brandon Saad, Brad Richards, ki se bo srečal z nekdanjimi – s Tampo je leta 2004 osvojil naslov prvakov –, Patrick Sharp …

Trener Q, ki nekaj časa ne more računati na branilca Michala Roszivala, upa, da bodo imele podaje nesebičnega branilca Duncana Keitha tudi v prihodnje oči – na 17 tekmah je dosegel 18 točk, od tega je kar 16-krat podal – in da bo obramba s Keithom, Brentom Seabrookom, Niklasom Hjalmarssonom in Johnnyjem Oduyo na čelu delovala čim bolj trdno.

Tampa bolje kot Chicago z igralcem več in manj

V obeh taborih poudarjajo, da bosta še kako pomembna igra z igralcem več in igra z igralcem manj. V obeh elementih se je v končnici bolje znašla Tampa, in sicer se je ob številčnem manku ubranila v 81,2 odstotka primerih (Chicago v 75,5 odstotka), številčno prednost pa je izkoristila v 22,2 odstotka primerih, medtem ko so bili hokejisti Chicaga ob power-playu uspešni v 19,6 odstotka primerih.

Ne spreglejte