Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 6. 2016,
10.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

hokej liga NHL Pittsburgh Penguins San Jose Sharks

Ponedeljek, 6. 6. 2016, 10.45

6 let, 6 mesecev

Pred četrto finalno tekmo lige NHL

Eni bi več streljali, drugi želijo igrati pametneje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Joonas Donskoi | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Oba finalista San Jose Sharks in Pittsburgh Penguins na četrtem finalnem obračunu pričakujeta najboljšo tekmo serije. Morski psi bi z drugo zmago pred domačim občinstvom finale izenačili, Pingvini pa bi si z zmago priigrali zaključna ploščka.

Rezultatsko izenačena finalna serija – vse tri tekme so se končale z zadetkom razlike, na dveh je zmagovalca odločil šele podaljšek – se bo zvečer nadaljevala v Kaliforniji. Hokejisti San Joseja se po sobotni zgodovinski zmagi (to je bila sploh prva zmaga v finalu lige NHL za to franšizo), s katero so prepolovili zaostanek (1:2 v zmagah), še kako dobro zavedajo pomembnosti obračuna. Z zmago bi serijo izenačili, poraz pa bi jih spravil v nelagoden položaj – Pittsburgh bi namreč v žep pospravil kar dva zaključna ploščka za prvaka.

"To bo kritična tekma. Mislim, da bosta obe moštvi še zvišali raven igre in da bo to najboljša tekma serije," je prepričan trener San Joseja Peter DeBoer, ki je bil lahko zadovoljen z razpletom zadnjega srečanja, ko so Morski psi z zadetkom novinca Joonasa Donskoia slavili po podaljšku.

Delovala je tudi njegova menjava. Zaradi odsotnosti Tomasa Hertla (poškodba spodnjega dela telesa) je med tekmo k Joeju Pavelskemu in Joeju Thorntonu namesto Melkerja Karlssona prestavil Logana Coutura, povrh vsega je branilski par Marc-Edourad Vlasic – Justin Braun uspešno onemogočil Sidneyja Crosbyja.

Trener Kalifornijcev Peter DeBoer recept za uspeh vidi v čim večjem številu strelov. | Foto: Guliverimage/Getty Images Trener Kalifornijcev Peter DeBoer recept za uspeh vidi v čim večjem številu strelov. Foto: Guliverimage/Getty Images

Streljati, pa naj blokirajo

Kanadski strateg opozarja, da morajo njegovi igralci čim več streljati, saj Pittsburgh, čigar požrtvovalno obrambo je po drugi tekmi pohvalil njegov trener Mike Sullivan, dodobra zaustavlja strele (na zadnji tekmi so blokirali 38 strelov).

"Blokirali so res veliko. Mi moramo le streljati, prav vse linije. Njihovo blokiranje nas ne sme ustaviti. Ni slabega strela. Tudi če ga bodo blokirali, lahko pridemo do nove priložnosti, odbitka, ki ga lahko izkoristimo," razmišlja DeBoer, želja napadalca Logana Coutura pa je, da bi prvi zatresli nasprotnikovo mrežo: "Veliko lažje je, ko zadeneš prvi, kot pa, ko vso tekmo loviš priključek. Za nas bi bilo zelo pomembno, da bi povedli."

McNabb še dve sezoni pri Kraljih. Se bo proračun za plače znižal?

Brayden McNabb bo še dve sezoni drsal v dresu Kraljev. | Foto: Guliverimage/Getty Images Brayden McNabb bo še dve sezoni drsal v dresu Kraljev. Foto: Guliverimage/Getty Images

Branilec Brayden McNabb in Kralji so se dogovorili za novo dvoletno sodelovanje v višini 3,4 milijona ameriških dolarjev (3.050.000 evrov) za obe sezoni. LA Kings imajo tako zdaj pod pogodbo za prihodnjo sezono po podatkih war-on-ice 19 hokejistov "v vrednosti" 64,84 milijona dolarjev (dobrih 58 milijonov evrov).

Proračun za plače v letošnji sezoni je bil 71,4 milijona dolarjev (dobrih 64 milijonov evrov). Prve napovedi o spremembi salary-capa so bile spodbudne, saj so čez lužo napovedovali, da bi se lahko zvišal na 74 milijonov, pretekli teden pa je namestnik komisarja lige Bill Daly dejal, da naj bi ostal približno enak. Še bolj črnogleda so zadnja namigovanja. Po pisanju Elliotte Friedman iz Sportsneta bi ta lahko celo padel pod 70 milijonov, če sindikat igralcev ne bo glasoval za petodstotno zvišanje. To bi bila slaba novica za Kralje in še za mnoge druge klube.

Igrati pametneje

Na drugi strani si seveda Pingvini želijo, da jim ne bi bilo treba spet blokirati toliko strelov in da bodo večino časa oni v tretjini San Joseja in ne obratno. "Ko igramo pametno, dobro prehajamo skozi nevtralno tretjino. Tega na zadnji tekmi nismo naredili. San Jose je ekipa, ki želi igrati na našem delu in izkoriščati svoji velikost in moč. Prepustili smo jim preveč ploščkov na sredini in to nas je na koncu kaznovalo," je branilec Pittsburgha Ben Lovejoy opozoril na to, kaj bo treba izboljšati.

Napadalec Patric Hornqvist pa je ob tem dodal, da "ne bi škodil kakšen zadetek z igralcem več". Prav veliko kazenskih minut si moštvi v finalu sicer nista priigrali, zato je treba biti še toliko bolj pozoren, ko se ti odpre možnost z igralcem več. Do zdaj je Pittsburgh imel šest takih priložnosti, izkoristil ni nobene. "Težko je, ko imaš le en ali dva power-playa na tekmo. Naš zadnji res ni bil dober. Preprosto se moramo vrniti k osnovam, hitro premikati plošček in izkoriščati, kar nam bodo dali. Ni časa za kompliciranje, treba je priti pred gol in narediti čim več prometa."

Jevgenij Malkin upa, da se mu bo "odprlo" že nocoj. | Foto: Guliverimage/Getty Images Jevgenij Malkin upa, da se mu bo "odprlo" že nocoj. Foto: Guliverimage/Getty Images

Kje je Malkin?

Pingvini pogrešajo točke centra Jevgenija Malkina. Novopečeni očka se vsaj v izjavah s tem, da na treh tekmah finala ni dosegel točke in da je na zadnjih 15 obračunih zadel le enkrat, ne želi pretirano obremenjevati.

"Kako to mislite? Saj vodimo z 2:1 v zmagah," se je Rus odzval na vprašanje, ali čuti frustracije, da se njegove napovedi pred finalom – da še ni na ravni leta 2009, a da se vrača – še niso uresničile. "Res je, da v zadnjem času ne zadevam pogosto, a poskušam moštvu pomagati drugače. Z boljšo igro v obrambi in ob sodniških metih. Trudim se. Ni lahko. Poskušam zadeti … Morda mi uspe v ponedeljek. Dal bom vse od sebe," še dodaja 29-letnik.

Spored tekem finala lige NHL (slovenski čas)*:

4. tekma, torek, 7. junij:
San Jose Sharks – Pittsburgh Penguins

5. tekma, petek, 10. junij:
Pittsburgh Penguins – San Jose Sharks

Morebitna 6. tekma, ponedeljek, 13. junij:
San Jose Sharks – Pittsburgh Penguins

Morebitna 7. tekma, petek, 16. junij:
Pittsburgh Penguins – San Jose Sharks

 

*Pittsburgh Penguins vodi z 2:1 v zmagah. Igrajo na štiri zmage. Po sistemu 2-2-1-1-1.

Ne spreglejte