Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 11. 2014,
15.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

slovenska hokejska reprezentanca Matjaž Kopitar Ken Ograjenšek Matic Podlipnik

Torek, 4. 11. 2014, 15.43

8 let

Dokazati, da smo si zaslužili vpoklic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kar nekaj stalnih članov reprezentance bo zaradi različnih vzrokov izpustilo turnir v Tivoliju, tako da bo selektor iskal odgovore na to, kako resno lahko računa na dokazovanja željne mlade upe.

Objokovanja, da na ljubljanskem ledu ne bo mogoče spremljati nekaterih ključnih reprezentantov zadnjih let, v trenerskem štabu slovenskega tabora ni. Matjaž Kopitar poudarja, da "smo v takšnem položaju, da ne moremo zahtevati igranja naših hokejistov. Lahko padejo v nemilost in si potem sami naredimo škodo. Seveda so za nas vse tekme pomembne, a to je le eden od treh prijateljskih turnirjev, ki jih bomo igrali letos." Z odpovedmi so se vrata odprla mladim risom, ki sploh še nimajo oziroma imajo malo članskih reprezentančnih izkušenj. In prav njim bo selektor v prihodnjih dneh namenil posebno pozornost.

Vedno bo nekdo, ki bo "stopil na žogo"

"Želja je bila nekaj mlajšim igralcem dati vlogo trojice Jeglič – Tičar – Sabolič (prva dva bosta turnir zaradi klubskih obveznosti izpustila, op .a), ampak bomo videli, kako bo. Videli bomo, ali so mlajši že sposobni odigrati 'power-play', kot je treba, ali bo potrebno še nekaj časa," o odgovorih na vprašanja, ki jih bo iskal, pove 48-letni strateg, ki se zaveda, da bo mlado moč treba bolj krotiti: "Peterke bomo postavili tako, da bo v vsaki nekdo, ki bo znal stopiti na žogo. Velikokrat se nam je že dogajalo, da so se mladi na treningih zelo trudili, pa se je zaradi vsega truda hitro zgodila kakšna neljuba poškodba, tako da je včasih treba kakšno stvar malo umiriti."

Med mlajšo gardo je tudi 22-letni branilec Matic Podlipnik, ki je z igranjem pri češkem drugoligašu Dukla Jihlava že lani prepričal selektorja. Kopitar ga je v lanski sezoni popeljal na dve pomembni reprezentančni akciji, in sicer olimpijske igre in svetovno prvenstvo, ter tako dal vedeti, da bo nanj v prihodnosti še kako resno računal.

Ker druga češka liga v času ljubljanskega turnirja ne prekine tekmovanja, se je Hokejska zveza Slovenije zavzela, da bi tako Podlipnik kot njegov klubski soigralec Miha Štebih v Ljubljani lahko zaigrala, kar ji je tudi uspelo. "Oba sta lani v Goyangu dobro igrala. In dobro je, da imaš malo več vpogleda, da vidiš, kje je sta bila aprila in kje sta zdaj. Pri Dukli niso delali nobenih težav glede njunega nastopa v Ljubljani," je pojasnil Kopitar.

Dobro se predstaviti trenerju, da bomo še kdaj lahko zraven

"Zelo lepo se je vrniti. Vsako leto komaj čakam november, ali bom vpoklican, tako da sem res zelo vesel, da sem tukaj in da sem lahko prišel domov. Super je, da smo v Ljubljani in da nam ni treba hoditi nikamor izven Slovenije. Zadnjič smo se s fanti videli na svetovnem prvenstvu, po pol leta je prijetno biti spet v njihovi družbi," je nad vpoklicem navdušen Podlipnik.

Veselja ni skrival niti leto starejši napadalec Ken Ograjenšek, ki na prvi pravi tekmovalni reprezentančni preizkus še čaka – lani je bil blizu odhodu na svetovno prvenstvo, a je s seznama potnikov odpadel ob zadnjem rezu. "Vsakič je lepo priti v reprezentanco, za nas mlade so te akcije zelo dobrodošle. Vemo, da je treba vsako priložnost maksimalno izkoristiti in se dobro predstaviti trenerju, da bomo še kdaj lahko zraven," razmišlja Celjan, ki nasprotnikov ne pozna najbolje: "Najbliže so mi seveda Avstrijci, proti drugim nisem igral. Se pa zavedam, da bo vsaka tekma težka. Sploh za nas mlade, ki moramo dokazati, da smo si vpoklic zaslužili. Upam pa, da se na koncu čim bolje izide."

Z vsemi tremi nasprotniki pa se je v članski konkurenci že srečal Podlipnik: "Glede Avstrijcev mislim, da sploh ne morem več nič novega povedati, saj se vsako leto srečamo enkrat ali pa dvakrat. Z Belorusi smo igrali lani na turnirju v Innsbrucku in kot se spomnim, so dobro drsali in bili dobri na ploščku. Pri Japoncih pa nikoli ne veš. Na svetovnem prvenstvu smo videli, da so hitri in da so dobri drsalci. Ampak mi se bomo na vse dobro pripravili in poskusili premagati vse tri."

Priložnost za prvo zmago bo že v četrtek, ko bodo risom nasproti stali Japonci.

Ne spreglejte