Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 5. 2015,
22.43

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

slovenska hokejska reprezentanca Ostrava Češka Finska

Četrtek, 7. 5. 2015, 22.43

5 let, 2 meseca

Čakajoč Norvežane dočakali četrti poraz

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenska hokejska reprezentanca, ki jo že v petek ob 16.15 čaka mnogo pomembnejša tekma od današnje, je doživela še četrti poraz na prvenstvu. Risi so Fincem priznali premoč z 0:4.

Slovenija in Finska sta palice prekrižali po devetih letih, ko so Finci na svetovnem prvenstvu v Rigi do zmage s 5:3 prišli veliko težje kot tri leta prej v Tampereju (zmaga z 12:0). Spočiti levi, zadnjo tekmo so odigrali v ponedeljek zvečer, so v obračun stopili s popotnico visokega poraza proti Američanom (1:5) in dveh zmag, ob katerih so mrežo ohranili nedotaknjeno (Dance so premagali s 3:0, Norvežane s 5:0). Proti Slovencem, na računu katerih je bila po treh srečanjih ničla, je zanje štela le zmaga, saj se med prvimi petimi reprezentancami ostravske skupine, v kateri po zmagi nad Američani vodijo Belorusi, odvija srdit boj za četrtfinale.

Dvakrat v 41 sekundah

Matjaž Kopitar je tokrat v vratarski boj poslal debitanta Gašperja Krošlja, saj bo Robert Kristan manj kot 18 ur po koncu obračuna s Finci izjemno pomemben člen v iskanju prepotrebnih točk za obstanek med elito proti Norvežanom. Luka Gračnar, ki še ni stoodstotno pripravljen, je tekmo spremljal ob ledu, prav tako sta na tribuni kot proti Slovakom ostala Miha Verlič in Žiga Pavlin.

Že na uvodu obračuna, v katerem so lahko več izgubili aktualni podprvaki, je Joonas Donskoi sam pridrsal pred Krošlja, ki je dobro posredoval. V četrti minuti so si eno od redkih priložnosti tretjine priigrali tudi risi, ko je Tomaž Razingar – tokrat je zaigral v prvem napadu ob Anžetu Kopitarju in Janu Urbasu, medtem ko se je Jan Mušak preselil v tretji napad k Alešu Mušiču in Žigi Pancetu–, s podajo zaposlil Kopija, ta pa preizkusil vratarja Nashville Predators Pekko Rinneja.

Nadaljevanje se je odvijalo po finskih željah, v šesti minuti se je po odskakovanju ploščka pred slovenskimi vrati najbolje znašel Leo Komarov in razveselil finske navijače, ki so jih slovenski sicer večkrat preglasili. Veselje se še ni dobro poleglo, ko je Krošelj – po zmedi v slovenski obrambi ga je s strelom med nogama premagal Petri Kontiola – po zgolj 41 sekundah iz mreže pobral drugi plošček. Hokejisti iz dežele tisočerih jezer so še naprej nadzirali potek srečanja, do prvega odmora sicer niso več zadeli, slovenske peterke, med katere je Kopitar igralni čas tokrat enakomerno porazdelil, pa z igro, katere naboj je bil daleč od tistega iz prvih treh tekem, nakazovale, kako pomemben preizkus jih čaka v petek ob 16.15.

Suomiji so imeli tudi v drugem delu vse niti v svojih rokah, za še trdnejše vodstvo je v 22. minuti po strelu Tuoma Ruuta, ki ga je igralec tekme v slovenski vrsti Krošelj odbil, poskrbel Aleksander Barkov. Slovenci so ob prvem power-playu na tekmi v 27. minuti pokazali malce več želje, a Rinne ni imel prevelikega dela (do 40. minute so Slovenci sprožili zgolj sedem strelov, Finci 24), na drugi strani pa se je še naprej "potil" slovenski debitant med vratnicama. Ta je v 36. minuti, ko so imeli Finci številčno premoč, klonil še četrtič, z bližine je odbitek v gol pospravil Joonas Kemppainen in soigralce na drugi odmor popeljal s štirimi zadetki prednosti.

Pekka Rinne še tretjič zapored

Visoka prednost je Fincem omogočala še mirnejše nadaljevanje in varčevanje z močmi, ki jim bodo še kako prav prišle na zadnjih treh tekmah, ko jih čakajo boji s Slovaki, Belorusi in Rusi. V še najbolj izenačeni tretjini so Slovenci neuspešno iskali častni zadetek, Finci pa bi lahko zakurili petardo v slovenskih vratih, a se načrti nobene od ekip niso uresničili. Vratar Pekka Rinne je po spodrsljaju proti Američanom, ko so izgubili z 1:5, še tretjič zapored na prvenstvu Fince razveselil s shutoutom - res da tokrat ni imel veliko dela, saj je moral zaustaviti zgolj 13 strelov - pred tekmo s Slovenijo je vrata zaklenil še proti Dancem (3:0) in Norvežanom (5:0).

Ne spreglejte