Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 2. 2012,
7.40

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

IIHF

Petek, 10. 2. 2012, 7.40

1 leto, 11 mesecev

Boj hokejskih ekip za nastop na OI se začenja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mednarodna hokejska zveza (IIHF) je prejela prijave iz 33 držav, ki se želijo uvrstiti na zimske olimpijske igre leta 2014 v ruskem Sočiju, kamor se želi prebiti tudi slovenska moška reprezentanca.

Najvišje postavljene države na lestvici IIHF so na turnir uvrščene neposredno, druge se bodo morale še kvalificirati. Končni seznam ekip bo znan še letos, ko bo vse odobreno s strani mednarodne hokejske zveze. Najboljših devet moških in najboljših šest ženskih hokejskih ekip, ki bodo izbrane glede na položaj na mednarodni hokejski lestvici, bo avtomatsko kvalificiranih za turnir na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju. Naknadno pa se bodo na olimpijske igre uvrstile še tri moške in dve ženski ekipi. Katere bodo te ekipe, pa bo jasno po seriji kvalifikacijskih turnirjev, ki se bodo odvijali v sezoni 2012/2013. Začeli se bodo jeseni, končali pa februarja 2013.

Veljavna lestvica, po kateri bo temeljil izbor ekip za neposredno uvrstitev na OI, bo objavljena po letošnjih svetovnih prvenstvih – svetovno prvenstvo elitne divizije bodo imele ženske ekipe aprila, moški pa maja.

Slovenska moška hokejska ekipa se trenutno na lestvici nahaja na 18. mestu. Če bo njen položaj ostal takšen, se bo za uvrstitev borila na kvalifikacijskem turnirju. Trenutno najboljši so Rusi. ''Risi'' sicer v tej sezoni nastopajo v diviziji I (skupini A), ki bo na sporedu v Stožicah, s pomočjo navijačev pa se želijo vrniti med elito. Eden izmed ciljev Hokejske zveze Slovenije je preboj na olimpijske igre v Rusiji, v ta namen je bil sprejet štiriletni načrt, ki je bil kot selektorju zaupan Matjažu Kopitarju. Slovenska ženska ekipa se nahaja mesto nižje od moške. Dekleta so na 19. mestu. Ta uvrstitev jih trenutno ne uvršča med ekipe, ki imajo možnost igranja v kvalifikacijah za zimske olimpijske igre. Imajo pa še možnost izboljšati svojo uvrstitev na svetovnem prvenstvu divizije II, ki ga letos marca gosti Maribor. Uvrstiti bi se morale le mesto višje in bi se lahko borile v kvalifikacijah. Slovenska ženska reprezentanca je sicer že dvakrat igrala v kvalifikacijah za nastop na zimskih olimpijskih igrah, vendar je bila obakrat neuspešna.

Ne spreglejte