Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 10. 2021,
23.57

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

Anže Kopitar Anže Kopitar Los Angeles Kings liga NHL

Ponedeljek, 11. 10. 2021, 23.57

2 leti, 6 mesecev

slovenski hokejski as vstopa v 16. sezono lige NHL

Anže Kopitar: Ponosen na predrsano pot, elana mu ne zmanjkuje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Anže Kopitar | Anže Kopitar bo v četrtek začel 16. sezono v ligi NHL. | Foto Guliverimage

Anže Kopitar bo v četrtek začel 16. sezono v ligi NHL.

Foto: Guliverimage

Nova sezona lige NHL se bo začela s torkovima tekmama med prvakom Tampa Bay Lightning - Pittsburgh Penguins in Vegas Golden Knights - Seattle Kraken, v četrtek pa prvi obračun čaka tudi Los Angeles Kings Anžeta Kopitarja, ki bo igral že 16. sezono najmočnejše hokejske lige na svetu. Kralji tudi letos ne kotirajo visoko, a Gorejec upa, da se jim po treh sezonah suše vendarle uspe uvrstiti v končnico.

Anže Kopitar debi Los Angeles Kings
Sportal Debi Anžeta Kopitarja v ligi NHL, ki je napovedal veličastno kariero

Pisal se je 6. oktober 2006, ko je Anže Kopitar z dvema goloma debitiral v ligi NHL, 15 let pozneje vstopa že v 16. sezono v dresu LA Kings. "Glede na to, da bo to moja 16. sezona, je to zelo pohvalno. Zelo sem vesel, da se je moja kariera odvila, kot se je, še vedno z največjim veseljem hodim v dvorane in se pripravljam na sezono in tekme in sem ponosen na to, da sem že nekaj dosegel," je o tem, da je minilo že več kot desetletje in pol, odkar je bil novinec v tekmovanju, dejal slovenski hokejist.

Prvi cilj je končnica

"Mislim, da sem dobro pripravljen, komaj čakam, da se začnejo tekme. Toliko časa se pripravljaš, da lahko potem zaigraš najbolje, kar se da. Prvi cilj je seveda končnica, razlika med lansko in letošnjo ekipo je v kakovosti. Moramo si postaviti nek realen cilj, morda tudi malo višje. Znotraj ekipe smo samozavestni, dobro se počutimo. Vsaka ekipa hoče priti v končnico, mi bomo naredili vse, kar se da, da bomo ta cilj izpolnili," je na ponedeljkovem večernem spletnem druženju s slovenskimi novinarji pred začetkom sezone dejal Kopitar.

Tampa Bay
Sportal Vodstvo NHL upa na normalno sezono. Tampa po to, kar nikomur ni uspelo že 30 let.

Se bo kraljem prvič po letu 2018 uspelo uvrstiti v končnico? | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Se bo kraljem prvič po letu 2018 uspelo uvrstiti v končnico? Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Upa na čim manj zapletov

V novi sezoni se bodo stvari v ligi vračale v običajen ritem. Po dveh negotovih sezonah, polnih omejitev in v veliki meri brez ali z malo navijači, bodo dvorane spet polne, omejitev potovanj ne bo več, predvsem pa bo redni del spet takšen, kot je bil nekoč.

"Na vse nas je to zelo dobro vplivalo. Vse bo dokaj normalno, nekaj omejitev je še vedno, kar pa se nas tiče, je tu urnik 82 tekem, česar smo najbolj navajeni. To bo potekalo normalno in upajmo, da s čim manj zapleti, tudi v naši ekipi," je o tej temi dejal Kopitar.

Februarja bo v ligi olimpijski premor, ki ga najboljši slovenski hokejist tokrat ne bo mogel porabiti na aktiven način, saj se Sloveniji poleti ni uspelo še tretjič v nizu uvrstiti na igre. Pravi, da bo dva tedna porabil tudi za počitek, kaj bodo takrat prosti igralci počeli med premorom, pa bo veliko odvisno tudi od položaja kraljev v sezoni oziroma uspešnosti dotedanjega dela sezone.

Tri zmage, štirje porazi, a ti rezultati so lahko varljivi

Kralji so odigrali sedem pripravljalnih tekem. Vknjižili so tri zmage in štiri poraze. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Kralji so odigrali sedem pripravljalnih tekem. Vknjižili so tri zmage in štiri poraze. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Los Angeles Kings so v pripravljalnem obdobju odigrali sedem tekem, trikrat zmagali (San Jose Sharks, Vegas Golden Knights, Anaheim Ducks) in štirikrat izgubili (dvakrat z Arizona Coyotes, enkrat z Vegas Golden Knights, po kazenskih strelih še z Anaheimom).

"Te tekme lahko zavedejo. Menim, da smo prikazali kar dobro igro, zagotovo je treba nekaj stvari še izboljšati, izpiliti, a mi smo samozavestni," pravi o pripravljalnem obdobju.

Za ekipo je dobro poletje

Kralji po sanjskih letih 2012 in 2014 in dveh Stanleyjevih pokalih niso več predstavljali resne grožnje za vrh, v zadnjih sedmih sezonah so se le dvakrat uvrstili v končnico, obakrat so izpadli že v konferenčnem četrtfinalu.  

Kopitar poudarja, da je ekipa, ki se je v zadnjih dveh sezonah precej lovila in ni našla poti do končnice, poleti dozorela. "Letošnje poletje se je izkazalo dobro za našo ekipo. Nekaj mladih se je razvilo v boljše igralce, kot so bili lani. Nekateri mladi so nabrali izkušnje, pripeljali smo tri nove obraze. Kar precej izkušene in to nam bo pomagalo. Mislim, da smo na papirju boljša ekipa kot lani. A na papirju je lahko marsikaj, v četrtek pa bo treba dobro začeti sezono, da se nabere kakšna zmaga več kot lani," je razmišljal Kapetan Los Angelesa.

"Mislim, da smo na papirju boljša ekipa kot lani. A na papirju je lahko marsikaj, v četrtek pa bo treba dobro začeti sezono, da se nabere kakšna zmaga več kot lani," pravi pred četrtkovim štartom, ko bodo gostili Vegas. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Mislim, da smo na papirju boljša ekipa kot lani. A na papirju je lahko marsikaj, v četrtek pa bo treba dobro začeti sezono, da se nabere kakšna zmaga več kot lani," pravi pred četrtkovim štartom, ko bodo gostili Vegas. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Ve, da je še vedno zmožen dosegati zadetke in podajati

Čeprav v zadnjih sezonah ni bilo uspehov iz najboljših let v LA, pa Kopitar verjame, da v karieri še ni rekel zadnje. V Los Angelesu ima pogodbo še za tri sezone: "Zdaj sem že kar v letih. Ne vem koliko časa nimam, pogodba je še za tri leta, bi bilo pa lepo čim prej dobiti še kakšen pokal."

Pri dolgoletnih izkušnjah v ligi je ponovil, da je zanj bolj pomembna ekipa kot pa osebni rekordi oziroma mejniki pri golih in podajah. "Moj najvišji cilj je, da se ekipa uvrsti v končnico. Naredil bom vse, da se to zgodi. Če bom dal sto točk, bom to sprejel z največjim veseljem. A če mi konec sezone ne bo šlo, pa bomo v končnici, bom tudi zelo zadovoljen. Vem, da sem še zmožen dajati gole in podajati, če se bo vse lepo 'poklopilo' in se postavilo na svoje mesto."

 
Sportal al
 
Anže Kopitar, Los Angeles Kings
Sportal Izjemen preobrat Los Angelesa pri sosedih brez Kopitarja
hokej splošna, palice
Sportal Ko trčita sodnik in hokejist, eden led zapusti na nosilih #video
Anže Kopitar
Sportal Kopitar klonil po podaljšku
 
Ne spreglejte